Autor: Parascovia Rogate

În fiecare săptămână, un copil din Moldova, cu vârsta de până la cinci ani, decedează în urma unui accident casnic. Statisticile arată că alți șase ajung zilnic cu diverse traumatisme la spital. De cele mai multe ori tragediile se întâmplă din neatenție, iar primul ajutor acordat micuțului este crucial în asemenea situații. Salvarea și minimalizarea consecințelor pentru sănătatea copiilor depinde de cât de repede intervin medicii.

Așa s-a întâmplat și cu un copil dintr-un sat din raionul Nisporeni. Acesta și-a afectat grav esofagul după ce a băut oțet de 70%. Incidentul s-a produs când micuțul avea doar doi ani. Și el și părinții au trecut prin momente dificile. Spre fericire însă, după ani de tratamente Mihai (nume schimbat) și-a revenit și acum se poate bucura de bucatele care i le gătește mama ca oricare alt copil. Maria (n.s.), mama lui Mihai spune că băiatul ei este un norocos. Cei care au reușit să-l salveze au fost medicii de la Unitatea de Urgențe Pediatrice a Institutului Mamei și Copilului, care au intervenit repede și corect.

Femeia povestește că a născut gemeni, perfect sănătoși de care avea grijă ca ochii din cap. Într-o zi însă întâmplarea a făcut ca unul dintre ei să bea din întâmplare oțet de 70%. Lichidul i-a provocat o arsură gravă la esofag. Noi am cunoscut-o în cadrul unei conferințe organizată de REPEMOL, un proiect moldo-elvețian cu ajutorul căruia au fost create patru Departamente de Primiri Urgențe în patru spitale din Moldova – la nord, la sud și două la Chișinău. Femeia a venit cu ambii copii la eveniment și era foarte emoționată că va povesti celor din sală istoria nefastă prin care a trecut împreună cu familia.

 Moldova va avea prima unitate de urgențe pediatrice acreditată ISO

 „Avea doi ani și trei luni când s-a întâmplat durerea. Imediat ce am observat că se sufoca am apelat la asistența medicală din sat. Era o coincidență. Totul s-a întâmplat într-o vineri, iar în sat veniseră medicii. Suntem dintr-un sat pe unde rar cine ajunge. La punctul medical nu era nimic pentru primul ajutor. Medicii i-au curățat gâtul cu lapte și apă fiartă, iar peste o oră a ajuns și ambulanța, care ne-a dus la Institutul Mamei și Copilului (IMC)”, a povesti Maria pentru Sănătate INFO.

La Institut copilul a fost transferat imediat în secția terapie intensivă. Acolo a stat câteva săptămâni. Cu ajutorul a două sonde, timp de două zile, medicii  i-au curățat esofagul micuțului.

„Apoi ne-am întors acasă și trăiam doar cu speranța. Copilul nu putea mânca. Îl hrăneam la început cu seringa, apoi cu biberonul. Cu timpul a ajuns să mănânce piureuri din diverse alimente. Peste un an am început să urmăm un tratament care menținea starea esofagului copilului așa cum este, pentru că medicii nu dădeau mari speranțe de vindecare. Timp de trei ani și șase luni am folosit medicamente. Le cumpăram din străinătate și cheltuiam câte 100 de euro pe săptămână”, mărturisește femeia.

Norocul lui Mihai a fost în Secția de Endoscopie de la Institutul Mamei și Copilului. Aceasta tocmai fusese dotată cu echipamente speciale pentru cazuri de urgență grave, precum cea a lui Mihai. Ajutorul a venit din partea Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare de o dotare, iar printre utilajele atât de necesare doctorilor sunt erau un video gastroscop şi video bronhoscop care ajută la extragerea obiectelor aspirate şi înghiţite de copiii, precum şi la vindecarea rănilor cauzate de obiectele care ajung în organismul copiilor. Până atunci unele manipulări și intervenţii medica­le cu astfel de aparate se făceau doar în afara țării. Acum însă orice copil din Moldova poate beneficia de tratament în caz de nevoie.

„După trei ani și șase luni, în septembrie anul trecut am început să facem dilatări ale esofagului, datorită unor aparate speciale. La început le făceam la două săptămâni, iar apoi ni s-a spus că trebuie să revenim peste jumate de an. Acum, datorită acestor aparate copilul meu este sănătos și mănâncă de toate”, spune fericită femeia.

Pentru că au reușit să-i salveze copilul, Maria a ținut să le mulțumească tuturor celor care i-au pus fiul pe picioare. „Tragedia prin care am trecut eu și familia mea va rămâne mereu în memorie, fiind unul dintre cele mai nefericite momente, pe care le poate trăi o persoană, iar o mamă în mod special. Nu pot să spun multe cuvinte, că nu-mi aduc aminte trecutul, dar vreau să mulțumesc lui Dumnezeu pentru că a luptat alături de noi și am salvat viața acestui copil. Nu e ușor să știi că ești jos și trebuie să te ridici, dar datorită medicilor am avut curaj să merg mai departe. Pe lângă medici, am avut ajutorul unei echipe, care a donat aceste echipamente cu ajutorul cărora copii care nu au putut mânca ani de zile, acum se pot bucura pe deplin de bucate. Mulți dintre părinți poate au fost în situația mea și trăiau și ei doar cu speranța. De aceea, mulțumesc întregii echipe pentru implicarea lor”, a menționat femeia.

 Serviciile de urgență pediatrică, mai aproape de micii pacienți, deja de opt ani

Prezentă la conferință, Valentina Raşcov, șefa Secției endoscopie de la IMC a declarat că echipamentele speciale și îndemânarea medicilor au avut un rol important pentru salvarea copilului.

„În cazul acestui copil au trecut trei ani jumate până la efectuarea procedurilor de dilatare și se credea că nu se mai poate face nimic. Acum însă acest copil se alimentează normal. Cu regret, el nu e singurul cu o astfel de problemă”, a spus Valentina Roșcov.

La IMC, anual, ajung 300 de copii care au înghițit sau aspirat corpuri străine prin diferite orificii (respirator, digestiv, etc.). Alți 100 de copii ajung cu arsuri, după ce au băut diverse substanțe chimice.

Vom preciza că Secția Endoscopie a IMC a fost dotată cu echipamentul modern necesar de către Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare (SDC), în cadrul proiectului REPEMOL la solicitarea Ministerului Sănătății. Organizația elvețiană este unul dintre cei mai mari donatori în domeniul de sănătate din Moldova. Din 2008 și până în prezent, în cadrul proiectului REPEMOL au fost efectuate reforme pe diverse segmente ale sistemului de sănătate (politici, spital, prespital (serviciul ambulanță), managementul calității în medicină, managementul tehnologiilor informaționale, formare continuă a lucrătorilor medicali în urgențe pediatrice, prevenirea accidentelor casnice și rutiere printre copii, fiind organizate campanii de comunicare cu populația.

 

 Articole relaționate:

Medicii pediatri, mai accesibili pentru copiii moldoveni. Mai puțin pentru cei de la sate

Specialitățile din medicină cele mai populare în ultimii cinci ani pentru tinerii moldoveni. Câți dintre ei însă au reușit să se angajeze 

Spitalele din Moldova, cu rol de azil, sanatoriu și chiar hotel pentru pacienții neasigurați. Unii ajung aici, pentru că nu au ce mânca sau cu ce se încălzi iarna