Autor: Parascovia Rogate

Consiliul Economic pe lângă premier nu are dreptul să pună în discuție în ședințele sale subiecte ce țin de controlul tutunului, deoarece printre membrii acestuia sunt inclusiv persoane care reprezintă interesele industriei tutunului. Acest lucru contravine angajamentului pe care și l-a asumat Guvernul de la Chișinău privind sporirea nivelului de protecție a sănătății publice. Mai multe organizații neguvernamentale și reprezentanți ai societății civile au remis premierului, președintelui Parlamentului, șefului Delegației UE în Moldova și șefului OMS la Chișinău un demers prin care cer excluderea subiectului din ședințele Consiliului Economic.

ONG-urile cer ca Regulamentul privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic pe lângă prim-ministru să fie completat cu încă un punct, și anume: „Dispozițiile prezentului regulament nu se aplică asupra politicilor de sănătate publică referitoare la controlul tutunului”, ceea ce înseamnă că în cadrul ședințelor Consiliului Economic acest subiect nu trebuie atins.

În el se mai spune că Guvernul de la Chișinău s-a obligat să sporească nivelul siguranței sănătății publice și protecției sănătății, ca o condiție pentru dezvoltare durabilă și creșterea economică. „Unul din instrumentele pentru atingerea acestui obiectiv este punerea în aplicare deplină a Convenției-Cadru a OMS privind controlul tutunului, din 2003, conform prevederilor art. 114 din Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană”, se menționează în scrisoare.

Conform articolului 5 al Convenției, „în stabilirea și implementarea politicilor de sănătate publică referitoare la controlul tutunului, părțile vor acționa pentru protejarea acestor politici în favoarea intereselor sociale sau de alt tip din partea industriei tutunului, în conformitate cu legislația națională”.

Prin urmare, autorităților publice le este interzis să colaboreze pe domenii de politici de control al tutunului cu agenții economici care produc, importă, exportă, depozitează și/sau comercializează tutun și/sau produse din tutun, își argumentează organizațiile non-guvernamentale demersul.

 Țigările și bomboanele, așezate pe același raft în ochii copiilor. Două organizații cer autorităților să intervină 

Societatea civilă a înaintat documentul, după ce la începutul lunii februarie Consiliul Economic a pus în discuție subiectul privind controlul tutunului împreună cu mai mulți agenți economici, printre ei și proprietari de localuri, care insistă ca Legea să fie modificată, iar în localuri să fie instalate cabine pentru fumători.

Îngrijorarea referitor la interferenta industriei tutunului in politicile de sănătate publice in cadrul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru o manifestă și Consiliului Național Coordonator în domeniul controlului tutunului (CNCCT) din care fac parte mai multe autorități publice.

În ultima sa decizie adresată Guvernului, membrii CNCCT recomandă acestuia „să asigure protecția politicilor de sănătate publică privind controlul tutunului față de interesele comerciale și de alt tip din industria tutunului, așa cum prevede Convenția-Cadru a OMS privind Controlul tutunului”.

Vom preciza că luna trecută alte două organizații neguvernamentale, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate și Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină au remis, de asemenea, o scrisoare prin care solicită autorităților, precum și mai multor agenți economici care comercializează produse din tutun să înceteze tacticile de marketing folosite pentru vânzarea acestora printre tineri. Mai exact, este vorba că produsele din tutun sunt accentuate în vitrine prin pachete supradimensionate sau cu ajutorul luminilor led. Mai mult, unii vânzători își prezintă produsele din tutun împreună cu dulciurile, de obicei acestea fiind la nivelul ochilor copiilor, ceea ce fac țigările mai atractive pentru cumpărători.

 

 Articole relaționate:

Țara vecină a acumulat peste un miliard de dolari în buget din taxele la tutun 

Parlamentul e „afumat” de businessul țigărilor, cu voci regizate. „Sunt puțini, dar fac atâta lobby” 

Narghileaua și țigările electronice ar putea fi interzise în Rusia