Autor: Parascovia Rogate

După ani de așteptări, femeile mutilate de operațiile cu cancer la sân pot beneficia gratuit de exoproteze mamare. Acestea trebuie să se adreseze la medicul mamolog de la Institutul Oncologic, care să le elibereze un certificat că nu au contraindicații, apoi să meargă în secția Reabilitare medicală ca să scrie o cerere și să beneficieze propriu-zis de exoproteze. Deocamdată, de ele au beneficiat aproape 1.000 de femei, iar în stoc au rămas încă 600.

Femeile care a trecut printr-o mastectomie nu rămân doar cu cicatrici fizice, ci și cu răni sufletești. Acestea nu se pot împăca cu gândul că o parte din corpul lor deja nu mai există, iar exoprotezele mamare le-ar putea ajuta să treacă mai ușor peste suferință și să accepte lipsa unuia sau a ambilor sâni, recunosc ele.

Exoprotezele mamare sunt formate din silicon, de diferite mărimi, care se adaugă în sutien. Acestea pot fi spălate cu săpun de câte ori este nevoie, însă femeile trebuie să fie atente să nu utilizeze creme sau parfumuri pe proteze, deoarece le-ar putea deteriora.


La modul practic, femeile din Moldova care au suferit o mastectomie au fost informate prin intermediul medicilor de familie despre faptul că pot beneficia de o exoproteză. Ulterior, acestea trebuie să facă consultului unui mamolog, care să verifice dacă nu sunt contraindicații. Cu acceptul doctorului, acestea trebuie să meargă în secția Reabilitare medicală din cadrul Institutului Oncologic ca să completeze o cerere și să beneficieze propriu-zis de un „înlocuitor de sân”.

Elena (nume schimbat) este una dintre femeile care a venit astăzi la Institutul Oncologic ca să ceară o exoproteză mamară. Medicii i-au înlăturat un sân anul trecut din cauza cancerului, iar acum ea și-a revenit, dar nu pe deplin. Deși nu-și mai poate întoarce sânul, Elena dorește ca măcar aspectul să fie cel de odinioară.

„Munceam prin grădină și la un moment mă frigea sub braț. Eu aveam mastoză fibrochistică (o leziune benignă a sânilor) și m-am dus la control ca să văd de ce mă frige. Mi s-au făcut analize și mi s-a găsit cancer. A urmat operația și am rămas fără un sân. Nu m-am stresat. Știu că viața azi este, mâine nu-i. Eu vreau să trăiesc și știu că voi trăi”, spune cu încredere femeia, care nu s-a plâns niciodată de boala sa și lucrează în continuare la o școală din raion ca intendentă.

„Vreau această proteză ca să mă simt o femeie în întregime. Boala m-a făcut să apreciez mai mult viața. Îmi permit să mă odihnesc mai mult și să mă simt femeie. Încerc să fac mai puțin efort fizic. De exemplu, primesc enormă plăcere atunci când gătesc și privesc pe geam natura și oamenii cum merg pe stradă”, a mai spus ea.

Dacă credeți că unii oameni pot fi mai protejați de boală, doar pentru că cunosc mai multe, nu este așa. Marina are 50 de ani și este asistentă medicală la Spitalul Raional Ocnița. Cu toate că avea dureri care prevesteau boala, femeii i-a luat doi ani ca să facă un control specializat. Motivul a fost că se temea de diagnosticul crunt. Parcă i-a fugit pământul de sub picioare când a aflat. Familia a susținut-o însă și femeia și-a revenit repede din depresie.

„Am fost operată în 2015, dar aveam dureri de prin 2012. Tot mă gândeam că vor trece, că poate sunt de la menopauză. Mă gândeam că toată lumea poate să sufere de această boală, numai eu nu. Așa până în ultimul moment. Când am aflat eram singură, deoarece soțul și copii au fost plecați în străinătate. Dacă să adun toate lacrimile pe care le-am vărsat atunci, cred că umpleam această încăpere. Te gândești la tot ce e mai rău. Am făcut și chimioterapie. La fiecare ședință credeam că o să mor. Le-am suportat foarte greu, dar încet m-am recuperat și din acest an iar am ieșit la serviciu”, mărturisește optimistă femeia.

Nu i-a fost rușine să povestească lumii ce i s-a întâmplat. Ba din contra prietenii, colegii și rudele au fost cei care au ajutat-o să depășească toate momentele dificile. „Recomand tuturor femeilor să-și facă controale medicale regulate. Asta este pentru sănătatea noastră, că boala nu alege. Fără un sân nu mă simt împlinită. Cu toate că lumea știe de ce am suferit, eu nu mă simt întreagă. Corpul nu e același. Când eram sănătoasă credeam că am să le reușesc pe toate, dar acum nu-mi mai trebuie nimic decât sănătate, că asta e cel mai important”, explică Marina. Ea vrea ca și alte femei ce suferă de cancer la sân să fie încrezătoare că vor face față bolii.

 

După o exoproteză la Institutul Oncologic a venit și Zinovia, o femeie în vârstă de 71 de ani. Până acum ea mototolea o bucată de pânză de bumbac pe care o înghesuia în sutien. Deși s-a străduit de atâtea ori, bucata de pânză nu avea cum să ia forma pieptului.

„Am descoperit nodulii întâmplător în martie anul trecut. După mai multe analize, mi-au făcut operație. Am rămas fără sân. La început aveam stări de depresie, dar apoi mi-am zis <Du-te, dragă, la operație și mergi înainte>. Nu-mi pierd speranța de viață și nici nu-mi pun întrebări inutile. Am nevoie de exoproteza mamară, deoarece aspectul deja nu e același. Mai ales când ies undeva, vreau ca ambii sâni să aibă aceeași mărime”, ne spune Zinovia.

Deși astăzi am discutat cu femei care au așteptat aceste exoproteze un an sau doi, specialiștii povestesc că vin după ele și cele care au suportat mastectomii și acum 30 de ani.

„Zilnic vedem emoții frumoase, dar și diferite. De exemplu, o pacientă de 81 de ani, care a fost operată acum trei decenii a venit să ia o exoproteză, deoarece își dorește să practice înotul la bazin. Protezele mamare rezolvă atât  problema estetică, cât și psihologică. Fiecare femeie, indiferent de vârstă vrea să se simtă frumoasă, iar proteza o poate ajuta”, explică Liliana Prodan, șefa secției Reabilitare medicală din cadrul Institutului Oncologic.

În total, Institutul Oncologic a beneficiat anul trecut de 1.600 de exoproteze mamare. Pentru procurarea lor, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a alocat 2 milioane de lei. Conform calculelor, costul unei proteze mamare este de 1.250 de lei.

Vom preciza că subiectul protezelor mamare a fost abordat de mai multe ori, atât în legislativ, cât și la Guvern. În cele din urmă, după ce anul trecut lista serviciilor medicale gratuite pentru deținătorii poliței de asigurare medicală a fost extinsă, a fost prevăzută asigurarea pacienților cu exoproteze mamare necesare pentru reabilitarea celor care suferă de tumori maligne. Drept urmare, CNAM a oferit Institutului Oncologic două milioane de lei în acest scop.

Vom mai preciza că  cel mai probabil aceste exoproteze nu vor fi suficiente pentru toate femeile cu cancer la sân, care au suferit o mastectomie. Însă, deocamdată, nu se știe care este numărul femeilor, care ar avea nevoie de ele, deoarece lista de așteptare încă nu a fost finalizată.

Potrivit ultimelor date, aproape 900 de femei din Republica Moldova dezvoltă anual cancer la sân, iar aproximativ 600 din ele au nevoie de efectuarea unor mastectomii. Rata de cancer mamar diagnosticat în stadii avansate în Republica Moldova este mai înaltă comparativ cu țările europene, iar în unele raioane această cifră este de aproape 50%.