Autor: Parascovia Rogate

În Moldova, anul trecut, 50 de copii cu vârsta sub cinci ani au murit din cauza traumelor suferite în urma accidentelor casnice. Alți aproape 2.000 copii de 0-5 ani au ajuns la spital cu diverse răni. Specialiștii spun că cel mai des tragediile au loc din cauza neatenției. E suficient câteva secunde să-l scapi din vedere și consecințele pot fi uneori destul de grave pentru viața și sănătatea micuțului.

Pentru prevenirea accidentelor și deceselor, deja de câțiva ani în Moldova sunt organizate campanii de informare pentru părinți. Acestea includ o gamă variată de activități precum: instruiri pentru părinți și alți supraveghetori în cadrul vizitelor la domiciliu realizate de asistenții medicali, lecții și evenimente educaționale destinate părinților și altor îngrijitori de copii de 0-5 ani realizate de sistemul de sănătate publică și de către medicina primară, difuzarea mesajelor de prevenție prin spoturi sociale la TV și radio, distribuția materialelor informative de prevenire a accidentelor în evenimente comunitare prin intermediul medicilor și asistenților de familie, asistenților sociali, poliției.  Aceste campanii fac parte dintr-un proiect moldo-elvețian REPEMOL – Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgență și terapie intensivă în Moldova, implementat de Fundația „CPSS-Moldova” și finanțat de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare.

 7 spitale raionale din Moldova vor deschide Unități de Primiri Urgente 

Pentru că orice proiect are scopul de a asigura sustenabilitatea realizărilor, REPEMOL a implicat în toate activitățile de campanie structurile de stat, astfel încât acestea să preia activitățile. De anul trecut este creat un mecanism prin care responsabili de la centrele de sănătate publică sunt cei care vor gestiona resursele statului pentru a sprijini părinții să ia măsuri de prevenire a accidentelor la copii.

„Odată cu semnarea ordinului 251-A din 8 aprilie 2016, Centrele de Sănătate Publică, precum și sistemul de medicină primară trebuie să coordoneze activitățile de promovare a sănătății în domeniul prevenirii accidentelor la copii. Scopul acestui mecanism este ca în Moldova să fie pregătiți cu regularitate specialiști, care să comunice cu părinții despre metodele de prevenire a accidentelor. În țară trebuie să existe mecanisme de prevenire a accidentelor, elaborate de către sistemul public, nu doar de ONG-uri”, a declarat pentru Sănătate INFO Natalia Dinu, coordonator campanii de comunicare în cadrul Proiectului REPEMOL

La modul practic, specialiștii de la Centrele de Sănătate Publică sunt instruiți în domeniul prevenirii accidentelor la copii, precum și în tehnici de educare a adulților, și, la rândul lor, instruiesc alți specialiștii care contactează frecvent cu familiile care au copii de 0-5 ani (asistenți medicali, asistenți sociali, etc.) și le oferă ghiduri informaționale pentru activități practice cu părinții. Asistenții medicali și cei sociali au obligația să transmită informația tipărită și verbală părinților. În discuțiile sau lecțiile cu părinții sunt abordate diverse cazuri posibile de accidente casnice și cum acțiunile ce trebuie întreprinse pentru evitarea acestora. De exemplu, o fereastră lăsată deschisă, chiar și cu plase împotriva insectelor, prezintă un pericol. Există o mulțime de situații tragice când micuții au decedat după ce s-au sprijinit în plasă, iar părinții nici nu au bănuit că se poate întâmpla.  

„Scopul acestor instruiri este să diminuăm cazurile de traume printre copii. În raionul Orhei, în 2015, 151 de copii au avut de suferit în urma accidentelor casnice. Noi ne dorim însă ca numărul lor să scadă, chiar să ajungă la zero.  În cadrul CSP Orhei am făcut instruiri. Am început cu specialiștii din medicina primară. Au fost instruiți în domeniu medici de diferite categorii, directori ai Centrelor de Sănătate, precum și asistenții sociali din localități. Scopul este ca acești specialiști să transmită informația persoanelor care supraveghează micuții”, a declarat pentru Sănătate INFO Rafail Șihleareov, responsabil de promovarea sănătății și relații cu publicul de la CSP Orhei, și coordonator al activităților în domeniul prevenirii accidentelor printre copii.

 Asistentele medicale din Moldova învață cum să salveze viața copiilor în situații de urgență

Astfel, medicii de familie au obligația să le explice părinților în ce situații un copil se poate accidenta acasă și cum le pot evita. Părinții vor primi și ghiduri de informare în acest sens.

La Orhei, specialiștii au mers chiar mai departe. După ce au organizat seminare pentru specialiști și beneficiari finali – părinți, la tema accidentelor casnice, aceștia au fost rugați să îndeplinească un chestionar în care și-au verificat cunoștințele obținute.

 „Sectorul Râșcani al mun. Chișinău a beneficiat de aproape 6.000 de ghiduri informaționale care sunt distribuite părinților. Noi difuzăm și spoturi informaționale, precum și înregistrări de emisiuni cu specialiști medicali la tema prevenirii accidentelor pe toate terminalele video pentru vizitatori. Părinții ne spun că acestea sunt foarte binevenite pentru ei, deoarece află informație utilă în timp ce stau în rând la medic”, a precizat și Tataiana Clișcovscaia, vicedirector al Asociației Teritoriale a Medicilor de Familie Râșcani.

Traumele se situează pe locul trei în topul deceselor printre copii. Ele pot fi prevenite, dacă părinții știu cum să acționeze, a adăugat Natalia Silitrari, șeful Centrului de promovare a sănătății și comunicare a CNSP.

„Medicii de familie sau asistenții medicali nu doar oferă acest ghid supraveghetorilor, dar discută cu ei și dezbat problema. În fiecare an se nasc copii și este important ca părinții să fie informați în continuare și să beneficieze de acest suport”, spune specialista.

Statul va trebui să preia cheltuielile începând cu 2018 și să găsească soluții cum să instruiască părinții în continuare.

Vom preciza că peste 200 mii de exemplare ale „Ghidului pentru părinți”, elaborat în cadrul proiectului REPEMOL, urmează să ajungă până la finele acestui an în familiile cu copii mici. Acestea vor fi distribuite prin intermediul Centrelor de sănătate din țară.

 

 Articole relaționate:

Doctorii au salvat un copil din Nisporeni, pentru că au avut la îndemână utilajele necesare. Micuțul a băut din întâmplare oțet 

GALERIE FOTO// De 15 ani Agenția Elvețiană investește în Moldova. Dezvoltarea sănătății în țară rămâne un obiectiv principal 

Moldova va avea prima unitate de urgențe pediatrice acreditată ISO