Autor: Parascovia Rogate

Nu sunt informați corect sau citesc despre vaccinuri din surse dubioase și fără argumente științifice. În consecință, refuză să-și vaccineze copiii. Mai mult, de toată această situație sunt responsabili în primul rând medicii de familie care nu le oferă suficiente informații despre beneficiile imunizării. Din acest motiv, numărul copiilor vaccinați scade pe an ce trace, chiar dacă în declarațiile oficiale autoritățile din Sănătate încearcă să ne prezinte situația ceva mai roz. Copiii rămân neprotejați în fața unor boli grave, complicațiile cărora pot duce la dizabilitate sau deces. Concluziile aparțin mai multor specialiști din sănătatea publică din Moldova și au fost făcute publice în cadrul Clubului de Presă „Vaccinurile funcționează”.

Numărul copiilor vaccinați în Moldova scade de la un an la altul. Motivele sunt diverse, spun specialiștii în sănătate publică. În primul rând problema e în comunicarea ineficientă dintre medic și pacient, ceea ce-i face pe părinți să creadă din ce în ce mai mult informațiilor greșite care apar în mediul online, precum că vaccinarea face mai mult rău, decât bine.

█ Angela Capcelea, UNICEF-Moldova: „Nivelul de vaccinare în Moldova, în ultimii 15 ani, a scăzut foarte mult, iar consecințele pot fi grave”

 „Lucrătorii medicali transmit mesaje neclare pacienților, deoarece nici ei nu sunt pe deplin convinși de beneficiile vaccinării. Astfel, unii dintre ei pot amâna vaccinarea pentru anumite categorii de copii”, a precizat Aliona Serbulenco, ministrul adjunct al Sănătății.

„Mulți părinți nu realizează consecințele pe care le aduce nevaccinarea. Aceștia regretă că nu și-au imunizat copilul, abia după ce micuțul a contactat o boală sau suferă de complicații”, a precizat și Nune Mangasaryan, reprezentanta UNICEF în Moldova.

Că mediul online furnizează multă informație incorectă despre vaccinuri o spun și părinții. „Mulți părinți se informează din mediul online. Îmi pare rău că adesea se informează de pe site-uri și bloguri dubioase, unde informațiile nu pot fi verificate. Părinții tind să creadă acele date, iar pe cele oficiale le evită. Părinții se simt speriați și nu înțeleg că imunizarea este viață”, a menționat Alicia Valcov, mămică a doi copii.

Specialiștii din sănătate publică sugerează părinților că la fel cum solicită ajutorul unui electrician, atunci când au probleme cu energia electrică în acasă să ceară și ajutorul specialiștilor când au probleme de sănătate.

„Moldovenii ar trebui să se informeze din surse sigure, precum Centrul Național de Sănătate Publice (CNSP), Ministerul Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF. Din păcate „doctorul Google” își face efectul lui și mulți părinți cad în „plasa” unor dezinformări legate de importanța și efectul vaccinurilor. De multe ori părinții refuză să-și vaccineze copiii invocând că nu există maladia, ceea ce e greșit. De fapt, noi vaccinăm ca să nu existe aceste boli”, a declarat și Nicolae Furtună, vicedirector al CNSP.

 Lista vaccinurilor obligatorii în Moldova – când și cum se administrează corect 

„Vaccinurile previn boli, care dacă dispar din vizorul oamenilor, aceștia se relaxează și nu mai sunt la fel de vigilenți. De exemplu, în 2016 s-au atestat cele mai puține cazuri de rujeolă din ultimul timp, în 2017 însă situația s-a inversat dramatic”, a explicat și Silviu Ciobanu, coordonatorul programului maladii transmisibile al Biroului OMS în Moldova.

Pe viitor, autoritățile în sănătate își propun să intensifice comunicarea între medici și pacienți. Acestea își propun să facă mai multe instruiri pentru ei și asistenții medicali despre importanța și beneficiile vaccinării.  Deocamdată însă strategia de comunicare e în curs de elaborare.

Din momentul aplicării primelor vaccinuri obligatorii și până acum Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește prevenirea mai multor maladii infecțioase, precum hepatita virală B, poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola, etc. Din 1993, în țară nu mai sunt înregistrate cazuri de poliomielită. Datorită imunizărilor s-a redus de aproximativ 80 de ori morbiditatea prin tuse convulsivă și oreion și de 40 de ori prin hepatita virală B.

Săptămâna 24-30 aprilie este Săptămâna Europeană a Imunizărilor în Republica Moldova. În acest scop, specialiștii din domeniul sănătății publice își propun să efectueze un șir de evenimente pentru a promova importanța vaccinurilor pentru sănătatea oamenilor.

 

 Articole relaționate:

Diferența dintre rujeolă, rubeolă și varicelă. Cum se manifestă fiecare

Rujeola se răspândește în Europa. Italia și România, cele mai mari focare de infecție

 Vaccinurile pe care le evită părinții din Moldova