Redactor: Elena Cioina

De astăzi în Moldova începe Săptămâna europeană a imunizărilor. Cu acest prilej în țară va fi organizată o campanie de informare privind importanța și beneficiile vaccinurilor. În ce măsură însă populația conștientizează această necesitate și cum pot fi convinși cei care refuză vaccinarea că această metodă este cea mai eficientă pentru prevenirea diferitor maladii. Or, chiar specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică recunosc că tot mai mulți copii rămân neimunizați, din cauză că părinții lor cred că vaccinul reprezintă un pericol pentru sănătate. A încercat să răspundă la mai multe întrebări legate de imunizare Angela Capcelea, coordonatoare Programe de Sănătate a Copiilor şi Adolescenților la UNICEF-Moldova într-un interviu oferit Europei Libere.

„Ținând cont de evoluția atât a maladiilor prevenite prin vaccinare, răspândirea lor cât și de informațiile care apar în mass-media, pe rețelele de socializare, părinții au tot mai multe întrebări privind imunizarea, respectiv au nevoie de tot mai multe răspunsuri, care să fie pe înțelesul lor, astfel încât să poată lua o decizie bine argumentată. Această Săptămână Europeană a Imunizării, marcată și în Moldova are scopul de a aduce cât mai multă informație oamenilor despre beneficiile imunizării”, a menționat Angela Capcelea.

Lista vaccinurilor obligatorii în Moldova – când și cum se administrează corect 

Specialista consideră că scăderea numărului de copii imunizați are la bază două probleme – neinformarea și prejudecățile promovate de mișcările împotriva imunizării. Din păcate, mișcarea anti-imunizare a făcut deja victime. Nivelul de vaccinare a scăzut, dar după cunoaștem, vaccinarea are efect atunci când majoritatea populației este vaccinată. În momentul când acoperirea cu vaccinare scade, riscul de infectare cu boli prevenite prin vaccin crește. Din păcate, astfel de cazuri s-au înregistrat în mai multe state, inclusiv în Republica Moldova, când am avut în anii '90 epidemia de difterie, s-a întâmplat în România anul trecut, când au murit copii din cauza rujeolei, s-a întâmplat și în Ucraina, unde au fost recent două epidemii de rujeolă și au fost și cazuri de poliomielită. Moldova n-a avut cazuri de poliomielită de zeci de ani, dar există riscul de a avea aceste boli și sunt mai multe cauze, dintre care două principale: prima ține de informarea populației cu privire la nevoia vaccinării și cum sistemul de sănătate se adaptează la nevoile populației.

Deci, practic aș spune că trăim în era conspirațiilor și aceste tipuri de mesaje sunt pentru diferite situații, inclusiv pentru vaccinare. Sunt grupuri anti-vaccinare destul de rigide. Unele sunt legate de anumite confesiuni religioase, altele de interese comerciale, etc. Ținând cont că o minciună sau o informație scandaloasă se răspândește mai repede, părinții au dreptul să-și pună întrebarea dacă sunt adevărate și lucrătorii medicali sunt cei care trebuie să dezbată aceste mituri”, a menționat Capcelea.

Coordonatoarea de la UNICEF precizează că până la urmă prin vaccinarea pot fi prevenite doar 13 maladii și nu este deloc simplu să ai un vaccin care să te protejeze de bolile infecțioase, iar toate întrebările și dubiile părinților pot fi demontate în cabinetul medicului de familie.

Imunizarea, obligatorie la înscrierea în grădinițe și școli. Ministrul Sănătății vrea și sancțiuni pentru părinți

„Cu siguranță și medicul este cel care trebuie să înțeleagă care sunt temerile, fricile ținând cont de foarte multe mesaje contradictorii, în special pe rețelele de socializare. Părinții au dreptul să pună întrebări, iar medicii sunt cei care trebuie să răspundă. Foarte mult contează și atitudinea generală a populației, pentru că atunci când în familie este o neîncredere față de vaccinuri, atunci mama când vine la medic își pune întrebări dar există o presiune și din familie. Acum UNICEF a reînceput un ciclu de instruire în vederea noilor dovezi științifice, care au apărut în literatură și nu este vorba doar despre dovezile științifice, dar și de modalitățile de comunicare cu populația. Sperăm că aceste instruiri și aceste modele de învățare și comunicare vor prinde bine medicilor.”

Cum câștigă cei care sunt împotriva vaccinării

Diferite Guverne aplică măsuri diferite ce țin de imunizare. De exemplu, în România se discută ca la înscrierea copiilor în colectivități de învățământ să fie prezentate acte care atestă efectuarea vaccinurilor obligatorii. Care ar putea fi măsura eficientă pentru Moldova?

„Fiecare țară își găsește măsurile după necesitate. De exemplu, în SUA accesul în colectivitățile de copii nu este permis dacă anumite vaccinuri nu sunt făcute. În alte state, inclusiv europene, vaccinarea este legată de subvenții sociale. Însă cea mai eficientă măsură este încrederea părinților că fac un lucru corect pentru copii lor. Din păcate, nivelul de vaccinare în Republica Moldova, în ultimii 15 ani, scade foarte mult. De aceea, cred că Guvernul își pună întrebarea cum să ridice nivelul vaccinării. Una dintre măsuri este de a indica necesitatea vaccinării copiilor care merg la școală. Deci, este o măsură care, de fapt, vine ca o informare suplimentară a părinților, pe lângă consecințele grave la care pot duce din cauza nevaccinării lui” a precizat în final Angela Capcelea.

 

 Articole relaționate:

Diferența dintre rujeolă, rubeolă și varicelă. Cum se manifestă fiecare

Rujeola se răspândește în Europa. Italia și România, cele mai mari focare de infecție

 Vaccinurile pe care le evită părinții din Moldova