Redactor: Parascovia Rogate

La înscrierea copiilor în grădinițelor și școlilor din România, părinților li se va cere părinților să ateste că au realizat vaccinarea obligatorie a copilului, printr-un document eliberat de medicul de familie sau de furnizorul de servicii medicale. Un nou proiect al Legii vaccinării, care prevede acest lucru, a fost lansat dezbaterilor publice de către Ministerul Sănătății, scrie Mediafax.

,,Pentru garantarea dreptului la sănătate și la educație al tuturor copiilor și tinerilor, la înscrierea acestora într-o colectivitate de învățământ se solicită prezentarea adeverinței care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii eliberată de medicul de familie, furnizorul de servicii medicale de vaccinare”, potrivit proiectului de lege.

Ministerul Sănătății nu își propune sancționarea părinților care nu doresc să-şi vaccineze copiii, dar le cere să fie foarte atenţi la toate beneficiile imunizării şi la riscurile pe care nevaccinarea le implică.

 Rujeola se răspândește în Europa. Italia și România, cele mai mari focare de infecție 

„Scopul principal al acestei legi nu este acela de a sancţiona părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora, asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. De asemenea, prin prezentul proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor şi stabilirea unei relaţii de încredere între medic şi pacient, respectiv părinţii, în acest caz, dar şi rolul statului în asigurarea şi garantarea sănătăţii la nivel populaţional”, scrie în proiectul actului normativ.

Chiar dacă părinții pot alege să nu își imunizeze copiii, pentru înscrierea la școală sau grădință, este necesar documentul care dovedește vaccinarea.

„Pentru asigurarea dreptului la sănătate și la educație a tuturor copiilor şi tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învăţământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an”, potrivit proiectului de lege.

Potrivit ministerului, rata vaccinării în ultimii ani a scăzut.

„În prezent, la nivel național, se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Național de Vaccinare. Mai exact, rata vaccinării se situează sub limita de 95%, recomandată de către Organizația Mondială a Sănătăţii. Astfel, vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an, la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare.

De exemplu, în anul 2014, acoperirea vaccinală, în România, a copiilor în vârstă de 18 luni, a înregistrat valori de 81,3% pentru BCG, 76,4% pentru Hepatita B, 51,7 % pentru DTP, HiB şi VPI, şi respectiv de 73% pentru ROR”, reiese din expunerea de motive a proiectului de lege

Ministerul Sănătăţii explică că o cauză a lipsei vaccinării o reprezintă epidemia de rujeolă care este în continua extindere la nivel naţional.

„Datorită scăderii continuă a acoperirii vaccinale în ultimii ani, la nivel naţional, pentru toate tipurile de vaccinuri cuprinse în calendarul naţional de vaccinare , inclusiv pentru vaccinarea cu vaccin ROR, în acest moment evoluează la nivel naţional o epidemie de rujeolă. Astfel, din datele raportate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile până la data de 07 aprilie 2017 au fost confirmate un număr de 4.090 cazuri de rujeolă, în 38 de judeţe, din care 19 decese”, se arată în expunerea de motive.

 Vaccinurile pe care le evită părinții din Moldova

Proiectul de lege are în vedere reglementarea activităţii de organizare şi finanţare a activităţii de vaccinare în România pentru pevenirea și limitarea răspândirii bolilor transmisibile, care pot fi prevenite prin vaccinare.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a prezentat, marţi, proiectul legii vaccinării şi a precizat că părinţii sau tutorii care refuză vaccinarea copiilor o fac pe propria răspundere.

„Ne dorim să creştem acoperirea vaccinală pentru toate tipurile de vaccinuri incluse în programul naţional de vaccinare, în aşa fel, încât să avem un statut imun pentru copii împotriva principalelor boli care pot fi prevenite. Proiectul de lege spus dezbaterii publice nu conţine, însă, un capitol de sancţiuni, dar, după cum știm orice lege care dorim să fie aplicată şi să aibă un rezultat final are nevoie de un astfel de capitol. Aceste sancţiuni vor apărea în lege, ca urmare a dezbaterilor publice care vor avea loc la nivelul comisiilor de sănătate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Florian Bodog a precizat că părinţii sau tutorii care vor refuza vaccinarea copilului pot fi acuzaţi că aplică tratamente rele copilului minorului, prevedere existentă şi în prezent, dar care nu a fost aplicată niciodată.

Conform noului Cod Penal, fapta de „rele tratamente aplicate minorului” constituie punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, infracţiune pedepsită cu închisoarea de la trei la șapte ani.

 

  Articole relaționate: 

Vaccinuri administrate în clinici private și în cele de stat. Diferențele explicate de specialiști

Graficele care dau peste cap inutilitatea vaccinurilor. Cum s-a redus numărul bolnavilor de rujeolă, rubeolă și poliomelită pe parcursul deceniilor 

Nevaccinarea face din nou victime - doi copii au fost diagnosticați cu poliomielită