Autor: Parascovia Rogate

Au trecut două luni de când Ministerul Sănătății a dat undă verde fertilizării in vitro din fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, însă lucrurile par să bată pasul pe loc. Compania Națională de Asigurări în Medicină încă nu a încheiat contracte cu instituțiile medicale private care urmează să ofere aceste servicii, iar Ministerul Sănătății încă nu a transferat către CNAM lista persoanelor eligibile pentru această intervenție.

Deși sunt două luni de la aprobarea Regulamentului cu privire la prestarea serviciile de reproducere umană asistată medical, până acum niciun cuplu nu a beneficiat de procedura gratuită de fertilizare in vitro. Deocamdată, nu se știe dacă există o listă a cuplurilor eligibile să beneficieze de o fertilizare in vitro gratuită.

Irina (nume schimbat) a fost printre primele femei care a depus dosarul cu documentele necesare. Era mijlocul lui martie atunci când reușise să facă rost de toate analizele necesare, aproximativ 20 la număr. Acum deja e mai, însă de atunci nu a primit niciun răspuns din partea Comisiei de evaluare. Femeia își face  griji, mai ales că între timp multe dintre analize trebuie repetate, iar asta înseamnă că a irosit timp și bani.

█ De astăzi au verde la fertilizare in vitro. Cuplurile care nu pot avea copii, pot strânge dosarul 

„Din câte mi s-a spus, Ministerul Sănătății nu a încheiat contracte cu instituțiile medicale unde se vor realiza aceste proceduri și nici nu a stabilit câte cupluri vor putea beneficia de fertilizare”, se plânge femeia.

Femeia susține că deși a trecut o lună, membrii Comisiei de evaluare nu s-au întrunit în prima și ultima joi a lunii, precum prevede Regulamentul, ca să decidă eligibilitatea cuplurilor. „Unele analize sunt valabile trei luni, apoi trebuie repetate. Eu le-am făcut în februarie și ele în curând expiră. Respectiv, acestea trebuie refăcute înainte de procedură, iar asta e pierdere de timp”, mai povestește Irina.

Mai exact, femeia ar trebuie să facă din nou testul la HIV, hepatite virale, frotiul vaginal, analiza imunologică a infecțiilor sexual transmisibile, hormonii glandei tiroide, hormonii hipofizari, dar și cei sexuali.

Irina precizează că suferă de probleme de infertilitate de câțiva ani. Mai exact, femeia are endometrioză (creșterea anormală a celulelor care se desprind de pe pereții uterului, în afara acestuia). Aceasta ar fi a doua oară când va încerca procedura fertilizării in vitro. „Prima procedură am realizat-o toamna trecută, dar la patru săptămâni embrionul s-a oprit din evoluție”. Femeia, care își dorește atât de mult să devină mamă, a împrumutat banii necesari pentru prima fertilizare. Este vorba de aproximativ 50.000 de lei. De aceea anunțul făcut de Ministerul Sănătății s-a transformat pentru ea într-o șansă. Cea de a-și ține în brațe copilul.

Într-un răspuns oficial remis redacției, CNAM menționa că nu a estimat ce sumă urmează să aloce pentru aceste servicii, deși Ministerul Sănătății anunțase anterior că doar 100 de cupluri vor putea beneficia de o singură procedură în acest an.

„CNAM a solicitat și urmează să primească de la instituțiile medicale specializate în domeniu oferta serviciilor de fertilizare in vitro,  iar de la Ministerul Sănătății - lista persoanelor eligibile pentru procedura de fertilizare in vitro. După aceasta va fi estimată suma ce urmează a fi alocată pentru aceste servicii din fondul de bază (fondul pentru achitarea serviciilor medicale) al AOAM”, a specificat instituția în răspunsul remis redacției. Ulterior, instituția a anunțat oficial pe pagina sa că a demarat procesul de recepționare a ofertelor instituțiilor medico-sanitare privind contractarea procedurilor de fertilizare in vitro și că data limită de prezentare a ofertelor este 12 mai.

 Cerințele pe care cuplurile infertile din Moldova trebuie să le îndeplinească ca să beneficieze de o fertilizare in vitro gratuit 

Am încercat să contactăm și specialiștii Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală, unde își desfășoară activitatea Comisia de evaluare, pentru a afla mai multe detalii, dar fără niciun rezultat.

Vom preciza că Regulamentul cu privire la prestarea serviciile de reproducere umană asistată medical a intrat în vigoare pe 24 februarie. Începând cu acea zi, cuplurile infertile, eligibile din punct de vedere medical, pot să prezinte dosarul cu toate actele necesare Comisiei de evaluare ca să beneficieze gratuit de o procedură de fertilizare in vitro. 

Ca familiile să beneficieze de o procedură gratuită de fertilizare in vitro este necesar, în primul rând, ca soții să aibă poliță medicală.

Cuplurile trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie. Ulterior, acesta le va oferi bilet de trimitere la ginecolog sau urolog, pentru investigații medicale suplimentare. Odată ce vor acumula informația necesară, pot prezenta dosarul Comisiei de Evaluare din cadrul Institutului Mamei și Copilului. Comisia va analiza toate dosarele depuse de familiile care doresc o procedură de fertilizare in vitro gratuită. Specialiștii vor stabili care dintre cupluri sunt eligibile pentru o astfel de procedură, în baza indicațiilor medicale.

 

█  Articole relaționate: 

Moldova rămâne fără copii. Când cuplurile infertile vor beneficia de o procedură de fertilizare in vitro gratuită 

Au schimbat legea pentru privați? A fost adoptat documentul care le permite acestora să facă fertilizări pe bani publici 

De ce moldovenii nu mai fac copii. Moldova are cea mai mică rată a fertilității din Uniunea Europeană 

Promisiuni pentru cuplurile infertile. Ministerul Sănătății a anunțat o procedură de fertilizare in vitro gratuită, fără să aibă pregătite toate regulamentele