Autor: Elena Cioina

45 de mii indemnizație unică sau cu 15 mii mai mult decât este acum. Cu această sumă vrea Ministerul Sănătății să-i atragă pe tinerii doctori și farmaciști să muncească la țară. Cei cu studii medii ar trebui să se bucure de 36 de mii de lei din partea statului și nu de 24 cum e în prezent. Banii însă nu vor intra pe contul specialiștilor toți odată, ci pe rând. Imediat după prima lună de activitate cei cu studii superioare ar urma să primească câte 11 mii 25 de lei, iar cei cu studii medii – câte nouă mii.

Modificările la Legea Ocrotirii Sănătății urmează să fie discutate în ședința de mâine a Guvernului. Dacă va fi aprobat, proiectul de lege va merge în Parlament, iar deputații vor fi cei care-i vor decide soarta. Ceea ce nu se precizează în nota informativă a documentului este în câți ani după aceasta specialiștii vor primi restul banilor. În aceeași notă informativă scrie doar că aceștia vor fi oferiți la sfârșitul fiecărui an de activitate.

De altfel, majorarea indemnizației ar părea una semnificativă, întrucât crește cu 50 la sută. Cert este că valoarea celor 45 de mii de lei pentru zilele noastre, primiți în tranșe, este neesențială. În euro este vorba de puțin peste două mii de euro și respectiv – în jur de 1.5 mii de euro. Chiar dacă un specialist ar vrea să-și cumpere cu ei o casă într-un sat chiar și mai îndepărtat de centrele raionale, suma nu-i va ajunge. O locuință construită cu vreo jumătate de secol în urmă, într-un sat fără rețea de gaze, apă și canalizare costă cel puțin cinci mii de euro. Cu acești bani, poate tinerii specialiști ar reuși să-și cumpere un teren. Nu e sigur însă, pentru că banii vor fi alocați în tranșe. În plus, statul a oferit indemnizații unice și până acum. Acest lucru însă acest lucru nu i-a convins însă pe tinerii medici să meargă să lucreze la țară. Dimpotrivă, cei mai mulți fug de sate, la propriu.

█ Exodul medicilor continuă. Peste 1.000 de doctori au decis că nu mai vor să salveze vieți în Moldova

Tinerii specialiști spun că problema nu ar fi în banii care li se oferă, ci în lipsa perspectivelor din localitățile rurale, or, autoritățile din sănătate speră că prin obligarea acestora să muncească la țară vor asigura instituțiile medicale cu personal calificat „care va menține performanța înaltă a instituției”.

Oferind această majorare, Ministerul Sănătății crede că astfel creează condiții de muncă atractive, salarizare și dezvoltare a tinerilor specialiști. Potrivit documentului, indemnizațiile pe care le propun autoritățile din sănătate vor ajunge la tinerii specialiști în funcție de alocațiile anuale în buget și vor fi repartizați prin intermediul instituțiilor medicale în care muncesc aceștia.

În argumentarea sa, Ministerul Sănătății precizează că „deși profesia de medic rămâne a fi una prestigioasă, faptul că o treime dintre tinerii specialiști, care au urmat o pregătire de 9-10 ani în domeniu și au făcut investiții materiale și intelectuale, poate fi considerat un indicator destul de relevant că sistemul public al sănătății rămâne în continuare un spațiu neatractiv, cu excepția Municipiilor Chișinău și Bălți”.

 1 milion de euro au fost irosiți după ce sute de studenți la Medicină au fost exmatriculați sau au renunțat la studii

Printre instituțiile care au fost solicitate să dea avize documentului, Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Finanțelor, cel al Educației, Centrul Național Anticorupție și Ministerul Justiției nu au avut niciun fel de obiecții.

Sindicatul „Sănătatea s-a pronunțat împotrivă și a propus ca majorarea indemnizației unice să se majoreze cu 100%, altfel tinerii specialiști nu vor fi motivați să activeze la țară. La rândul său, Ministerul Economiei consideră că nota informativă a proiectului trebuie să conțină o analiză mai detaliată a costurilor proiectului respectiv. Pentru modificările operate în Legea bugetului pentru anul 2017 pentru indemnizațiile unice ale tinerilor specialiști au fost prevăzute 13,3 milioane de lei.

Anul trecut au absolvit Universitatea de Medicină 662 de rezidenți. De la facultatea de Medicină Generală și-au luat diploma 381 de specialiști, de la Stomatologie -137,  de la Farmacie – 99, iar de la Sănătate Publică - 45 de specialiști. Câți dintre ei au ajuns în sate, nu se știe.

Recent, un raport al Curții de Conturi a arătat că statul a irosit un milion de euro pentru sute de studenți de la medicină, care au fost exmatriculați ori au renunțat la studii. 

 

 Articole relaționate:

Repartizare pe hârtie. Centrele de Sănătate din sate nepregătite pentru venirea medicilor rezidenți. „Nimeni nu ne-a spus nimic”, declară medicii 

Rezidenții, lăsați cu ochii în soare. Aceștia nu și-au mai primit nici până acum salariile promise în luna octombrie. Până acum nu se știe nici măcar cine trebuie să aloce banii 

Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă