Autor: Parascovia Rogate

Aproape 95% dintre instituțiile publice din Moldova s-au conformat și respectă prevederile Legii Antitutun. Cu toate acestea, bugetul public a acumulat aproape două milioane și jumătate de lei din amenzile aplicate celor care au încălcat legea. În total au fost aplicate aproape șapte milioane și jumătate. De asemenea, contrar afirmațiilor agenților economici, autoritățile afirmă că veniturilor localurilor de alimentație publică au crescut cu 3% în ultimul an. Declarațiile aparțin mai multor specialiști de la Sănătate și au fost făcute publice în cadrul Conferinței dedicate Zilei Mondiale fără Tutun.

În acest an, cu ocazia Zilei Mondiale fără tutun, care va avea loc pe 31 mai, Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul de Interne și Organizația Mondială a Sănătății a dat startul unui șir de activități de sensibilizare a societății privind fumatul în locuri publice. Astăzi, autoritatea în sănătate a vorbit mai mult despre rezultatele pe care le-a acumulat Moldova, de la interzicerea fumatului în spațiile publice închise și semiînchise.

Astfel, o dată cu intrarea în vigoare a celei mai dure prevederi ale legii, în instituțiile medicale republicane numărul adresărilor persoanelor cu boli asociate fumatului a scăzut cu aproximativ 15%, față de aceeași perioadă a anului 2015.

 █ Ce fac irlandezii ca tinerii să nu fumeze și ce poate învăța Moldova din experiența autorităților de la Dublin 

„Fumatul ucide sau reduce până la 15 ani din viața unui om. Moldova este o țară cu o incidență și prevalență sporită a fumatului, în special în rândul copiilor, de aceea trebuie să ne unim eforturile pentru a preveni acest lucru”, a declarat Aliona Serbulenco, viceministrul Sănătății în cadrul conferinței de presă.

Reprezentanții Ministerului de Interne declară, la rândul lor, că au fost adesea împiedicați să verifice cum este respectată legea antitutun.

„Ni spuneau că am încălcat drepturile fumătorilor, că nu este specificat peste tot unde fumatul este interzis. Multe încălcări au avut loc din cauza că cetățenii nu sunt informați suficient. În toată această perioadă am aplicat amenzi în valoare de peste șapte milioane de lei, două dintre care au fost deja încasate. Urmează să ne unim eforturile și să devenim mai eficienți, iar pentru asta este nevoie ca societatea să fie activă și să ne sesizeze încălcările. Astfel vom interveni la timp și vom reduce aceste acțiuni admise de agenții economici, funcționarii publici, precum și instituțiile de învățământ”, spune și Marian Maxian, șeful Direcției generale Securitate publică al Inspectoratului General de Poliție.

Maxian precizează că cele mai multe încălcări au loc în orașe, mai exact în Municipiul Chișinău și raioane. Într-o altă ședință pe tema fumatului a Consiliului Coordonator în Domeniul Controlului Tutunului, specialiștii afirmă că în ultimul an peste cinci mii de persoane au solicitat ajutorul unui medic narcolog ca să se lase de fumat.

„Dispensarul Republican de Narocolgie oferă servicii de consiliere. Anul acesta la medicul de familie s-au adresat după asistență medicală peste 860 de mii de persoane, dintre care 120 mii erau fumători. Aceste persoane au beneficiat de servicii de consiliere și tratament pentru renunțarea la fumat. De altfel, 5.617 persoane au solicitat ajutorul unui medic narcolog pentru asta. Eu cred că interzicerea fumatului în spațiile publice închise și semiînchise a avut un impact pozitiv”, menționează și Ion Șalaru, vicedirectorul al Centrului Național de Sănătate Publică.

 █ Aer mai curat în localurile publice, odată cu aplicarea Legii Antitutun. Nivelul de poluare a scăzut de 27 de ori 

Cu toate că sunt multe rezultate pozitive, Moldova continuă să întâmpine piedici în aplicarea Legii Antitutun.

„Se face un lobby din exterior, mai ales asupra deputaților. Eu cred că pentru aplicarea Legii Antitutun este nevoie să majorăm accizele la produsele din tutun. Dacă nu o vom face, vom avea contrabandă cu țigări din Moldova în străinătate, așa cum este acum. Când produsele din tutun vor fi la prețuri europene și contrabanda va fi stopată. Pe lângă aceasta, este nevoie să eliminăm buticurile și chioșcurile din țară. Sigur că ele nu pot fi închise toate odată, dar câte puțin în fiecare lună. În schimb, pot fi create magazine specializate, unde să se vândă produse din tutun, așa cum e peste tot în lume. De asemenea, ar fi bine să se interzică vânzarea produselor din tutun tinerilor până la 21 de ani. Noi nu trebuie să permitem tinerilor să fumeze, dar să-i motivăm să respecte Legea”, a declarat pentru Sănătate INFO și Gheorghe Brega, vicepremier pe probleme sociale.

Vom preciza că cea mai dură prevedere a Legii Antitutun și anume interzicerea fumatului în spațiile publice închise și semiînchise a intrat în vigoare pe 31 mai 2016. Potrivit Legii, fumatul este interzis:

a) în toate spațiile publice închise și semiînchise, la locurile de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces;

b) în toate spațiile publice deschise administrate de instituțiile medico-sanitare, instituțiile de învățământ, autoritățile publice centrale și locale, inclusiv pe teritoriile aferente;

c) în raza de 10 m de la intrarea în spațiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, și la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid și de la locurile/instalațiile de captare a aerului pentru spațiile publice închise și pentru locurile de muncă;

d) în parcurile de distracții și pe terenurile de joacă pentru copii;
e) pe stadioane, arene, în piețe și alte spații publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen;

f) sub acoperișul stațiilor de transport public;

g) în mijloacele de transport public și în mijloacele de transport private în care se află minori.

  „Fumatul poate ucide copilul nenăscut”. Cum va arăta ambalajul nou al pachetelor de țigări 

Până pe 31 mai 2017, autoritățile în sănătate vor efectua mai multe vizite în localurile publice ca să verifice dacă acestea respectă Legea, vor premia specialiștii din sănătate care activează în domeniul controlului tutunului. De asemenea, săptămâna următoare, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate va prezenta rezultatele unui studiu despre respectarea Legii Antitutun în localurile de alimentație publică, instituțiile medicali și cele de învățământ.

 

 Articole relaționate: 

Aproape un an de când nu se mai fumează în localurile din Moldova. Cum au răspuns moldovenii la întrebările despre fumat 

„Sper că vom putea face front comun cu deputații din Parlament pentru a nu permite modificarea Legii Antitutun” 

Au crescut amenzile pentru promovarea produselor din tutun. Documentul a intrat în vigoare astăzi