Redactor: Elena Cioina

Epidemia de rujeolă îngrijorează tot mai mult autorităţile din România. 7 la sută dintre părinţi refuză vaccinarea, iar una din trei familii nu reuşeşte să ajungă la medic ori să obţină vaccinul. În ultimul an, de la declanşarea epidemiei, au fost în total peste 6.000 de îmbolnăviri, soldate cu moartea a 27 de pacienţi, majoritatea copii, transmite Digi24.

Autorităţile române au pornit o campanie pro-vaccinare şi au alocat programului de imunizare cea mai mare sumă de până acum: 700 de milioane de lei. Dacă în urmă cu 10 ani, rata de imunizare în România era de 95%, acum s-a ajuns la 86%, iar pentru unele boli, precum pojarul, la doar jumătate din populaţia anumitor judeţe.

█ Italia va interzice copiilor nevaccinați să frecventeze școala

Oficialii din sănătate dau asigurări că în următoarea perioadă criza de vaccinuri se va rezolva. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie spune că vaccinul împotriva rujeolei: „Previne, în fiecare an, decesul a circa 2,5 milioane de copii. Există şi judeţe, cele din vestul ţării mai ales, unde epidemia evoluează cel mai rapid, unde acoperirea vaccinală e doar în jur de 50%. Este foarte îngrijorător. Există interes, acum trebuie să rezolvăm celelalte chestiuni care poate sunt birocratice, însă trebuie îmbunătăţită legislaţia privind achiziţia publică”.

█ Lista vaccinurilor obligatorii în Moldova – când și cum se administrează corect

Săptămâna trecută, încă o fetiță de patru luni, bolnavă de rujeolă, a murit. Copilul ar fi luat boala de la mamă. Pacienta, cu iagnosticul de rujeolă, a murit la Craiova. Ar fi al 27-lea deces survenit în urma complicaţiilor acestei boli, dacă diagnosticul va fi confirmat de specialiştii de la Bucureşti. Copila ar fi luat boala de la mama ei, o adolescentă de 16 ani care nu a fost vaccinată. 

 

█ Articole relaționate:

Distribuitorii europeni de medicamente susțin că restricționarea exportului de vaccin este nejustificată

Autoritățile din sănătate dau vina pe medicii de familie că numărul copiilor nevaccinați este în descreștere constantă 

Angela Capcelea, UNICEF-Moldova: „Nivelul de vaccinare în Moldova, în ultimii 15 ani, a scăzut foarte mult, iar consecințele pot fi grave”