Autor: Parascovia Rogate

Bugetul de stat ar putea încasa venituri de aproape 20 de miliarde de lei, iar în același timp, în nouă ani consumul de țigări ar putea scădea în jumătate. Se va întâmpla dacă Moldova își va onora obligațiile față de Uniunea Europeană, iar valoarea accizelor per 1.000 de țigarete va ajunge la 90 de euro până în anul 2025. La această concluzie au ajuns autorii unui studiu, realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

Având în vedere că în Moldova consumul de tutun este la un nivel ridicat, o creștere a accizelor pentru aceste produse, cu până la 90 euro până în 2025, i-ar putea determina pe fumători să renunțe la acest viciu sau, cel puțin, să fumeze mai puțin. De altfel, veniturile obținute, care sunt estimate până la aproape 20 de miliarde de lei, ar putea fi folosite în mai multe ramuri ale economiei, precum majorarea Fondului de asigurări obligatorii de asistență medicală sau construcția drumurilor.

Datele cercetării arată că o creștere a accizelor ar contribui la scăderea consumului de țigarete. Mai exact, dacă în 2017 în Moldova se consumă aproape 4,5 miliarde de țigarete, atunci în 2025 numărul acesta ar putea scădea cu aproape două miliarde de bucăți.

 

Odată cu creșterea accizelor, se mărește și prețul țigărilor. Astfel, dacă acum un pachet de țigări poate fi cumpărat cu 20 lei, atunci potrivit calculelor în 2025 prețul mediu pentru o unitate ar trebui să ajungă la 62 de lei.

În consecință, odată cu majorarea accizelor la țigări, statul urmează să încaseze venituri. Dacă acum din contul accizelor se acumulează venituri de 2 miliarde de lei anual, atunci în 2025 statul va încasa de aproape trei ori mai mult, se arată în raport.

Majorarea treptată a accizelor la țigarete cu până la 90 de euro per 1.000 țigarete până în anul 2025 va aduce bugete adiționale în mediu cu până la  2.3 miliarde lei anual. De această dată, experții consideră că sumele acumulate ar putea contribui la majorarea bugetului Casei Naționale de Asigurări Sociale. Astfel, în fiecare an acesta ar putea fi suplinit cu până la 17% mai mult decât se întâmplă în prezent în fiecare an.

Din aceleași venituri ar putea fi majorat și bugetul pensiilor, mai exact cu până la 26% pe an. Asta presupune că până în 2025, acesta va fi de două ori mai mare decât este în prezent.

Fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală, de asemenea, ar putea beneficia de pe urma accizării țigărilor. Datorită acestora, în nouă ani, acesta ar putea crește de trei ori mai mult, decât este în prezent.

Din veniturile obținute în urma accizării țigărilor, statul ar putea construi câte 100 km de drum în fiecare an, ceea ce înseamnă peste 800 de km în 2025. Și subvențiile în agricultură vor crește de aproape trei ori în fiecare an.

Vom preciza că potrivit Directivei UE 2011/64 a Consiliului și Acordului de Asociere, Moldova trebuie să mărească accizele la țigări cu 90 de euro până în 2025.

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului „Moldova fără fum de tutun”, finanțat de organizațiile „Campaign for Tobacco-Free Kids” și „Bloomberg Philanthropies” ,implementate de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. 

 

 Articole relaționate: 

Țara vecină a acumulat peste un miliard de dolari în buget din taxele la tutun 

Cresc accizele la tutun. Ce majorări se prevăd pentru următorii trei ani

Ce fac irlandezii ca tinerii să nu fumeze și ce poate învăța Moldova din experiența autorităților de la Dublin