Autor: Parascovia Rogate

Vor acorda consultații medicale într-un timp mai scurt, ceea ce înseamnă că vor trebui să deservească un număr mai mare de pacienți în fiecare zi. Este vorba de medicii de familie și cei de specializări înguste, precum pediatrii, oftalmologii, endocrinologii etc. Toate detaliile se conțin într-un nou Regulament privind programarea vizitelor și dirijarea fluxului de pacienți în condiții de ambulatoriu, care a fost semnat și trimis tuturor instituțiilor medicale vizate la sfârșitul lunii mai, dar care nu a fost făcut public și pe site-ul Ministerului Sănătății.

Potrivit documentului, a fost scurtat timpul acordat pentru o vizită la medicul de familie, dar și la medicii specialiști de profil. Astfel, pentru vizitele primare și cele urgente la medicul de familie se recomandă 20 de minute, iar pentru vizite repetate 15 minute. Anterior, însă potrivit Ordinului 100 din 10 martie 2008, medicilor de familie li se recomanda pentru vizite până la 20 minute.

Aceeași situație și în cazul medicilor de specializare îngustă. La majoritatea dintre ei termenul pentru vizite s-a micșorat cu până la 5 minute.

Pe lângă aceasta, autoritatea în Sănătate a prevăzut în documente că managerul instituției medicale poate să micșoreze timpul acordat pentru vizită la medicul de familie sau a celor de specializare îngustă. Motivul constă în „asigurarea unui acces mai rapid la servicii medicale, dar nu mai mult decât aceasta ar putea fi în detrimentul plenitudinii și calității actului-medical”, scrie în Regulament.

Am contactat câțiva medici din secțiile consultative din raioane. Prinși în febra lucrului și cu o mulțime de pacienți, așteptând la ușă, majoritatea au spus unanim că noua decizie a Ministerului Sănătății este una absurdă și nu va asigura calitate în acordarea asistenței medicale.

„Știți dacă înainte tensiunea arterială se trata cu trei medicamente, păi acum sunt o sumedenie. Înainte se făceau numai câteva investigații, precum glicemia și toleranța la glicemie, dar acum sunt o mulțime. Medicul trebuie să aibă mai mult timp la dispoziție ca să facă o concluzie și să ofere un tratament corect. Plus dacă înainte pacienții erau mai puțini informați, acum ei ne adresează întrebări și trebuie să le explicăm”, a declarat pentru Sănătate INFO Mihail Tambur, medic infecționist din cadrul Spitalului Raional Călărași. Acesta și-a înlocuit colegul timp de o lună în secția consultativă și spune că a rămas surprins de noile cerințe.

 Scumpirea serviciilor medicale încalcă dreptul moldovenilor privind accesul la servicii de sănătate. „Numărul pacienților a scăzut în jumătate”

Specialistul atrage atenția că înainte să fie aprobat ultimul ordin cu privire la programul vizitelor, autoritatea în sănătate a discutat această inițiativă cu specialiștii din țară, ceea ce acum nu s-a făcut. „Încă pe atunci am spus că este nevoie de măcar 20 de minute pentru o consultație. Acum, sunt mulți tineri specialiști, cărora le va fi greu să lucreze cu astfel de regulamente. Deja ce s-a decis, asta se face, nu mai schimbăm nimic”, a adăugat Tambur.

Nemulțumiți de noul regulament sunt și medicii din raionul Strășeni. „Chiar și 20 minute care erau prevăzute erau insuficiente. Pacienții care vin la consultații au mai multe probleme. Eu trebuie să-i examinez clinic, să le analizez cartela, să văd investigațiile, etc. La noi însă majoritatea pacienților au o vârstă înaintată și maladii concomitente. Acești oameni , în mare parte, nu mai au aceeași memorie și trebuie să-i explici de mai multe ori ce trebuie să facă. Eu cred că cei care au făcut regulamentul nu-și dau seama ce-au scris. Sunt curioasă cât de satisfăcuți ar fi dacă ei și familia lor va beneficia de consultații de doar 15 minute. Oamenii de la Minister nu văd situația reală din Moldova”, afirmă Margareta Pitonov, medic neurolog din Cadrul secției consultative a Spitalului Raional Strășeni.

Dincolo de asta, specialista spune că deși metodologia de salarizare s-a modificat, până în prezent ea nu a beneficiat niciodată de adaosuri la salariu din îndeplinirea indicatorilor de performanță.

„Ne-au scos categoria de muncă și au adăugat indicatorii de performanță, dar nu au analizat dacă spitalele au de unde să ni-i achite. Luna trecută eu am primi 3.420 de lei și sunt medic neurolog de categorie superioară, cu un stagiu de 38 de ani. Cred că cum se duc tinerii din Moldova, așa și vor pleca în continuare”, mai spune specialista.

Șeful secției consultative din cadrul Spitalului Raional Cimișlia însă e de altă părere. Dacă pacienții vor fi informați suficient la medicii de familie și vor efectua toate investigațiile necesare înainte de a se adresa la specialiști, atunci ei vor reuși să acorde asistență medicală într-un timp chiar și mai scurt.

„Și până acum unii medici aveau doar 15 minute pentru o consultație. Dacă pacientul e pregătit de la medicul de familie cu toate investigațiile și analizele necesare, atunci cred că unui medic specialist nu-i va lua mai mult de 20 minute pentru consultație”, precizează Valeriu Munteanu, șeful secției consultative din cadrul Spitalul Raional Cimișlia.

 Este sau nu pregătită medicina de familie să treacă la modelul cabinetului individual

Medicii de familie însă, de asemenea, sunt indignați, căci în afară de examinările necesare în sarcina lor mai este pusă și informarea despre ce înseamnă modul sănătos de viață. „Depinde de pacienți. Sunt situații diferite, dar 15 minute e puțin. Noi trebuie să mai facem și consiliere și să promovăm modul sănătos de viață, mai ales dacă sunt pacienți cu maladii cronice, care au nevoie să urmeze un anumit mod de alimentație, etc. E clar că va trebui să deservim mai mulți pacienți. Reiese că vom primi cu 15 pacienți mai mult decât până acum”, menționează și Lucia Cebănica, medic de familie din cadrul Centrului de Sănătate din satul Țîpală, care spune că până în prezent încă nu a discutat cu colegii noile cerințe aprobate de Ministerul Sănătății.

Nici la Soroca medicii nu sunt la fel de optimiști, precum autorii documentului. Cantitatea nu înseamnă calitate, spun ei. „Nu putem să-i consultăm 15 minute și apoi să-i dăm afară. Când faci o consultație, analizezi investigațiile, scrii în cartela medicală, etc. Numai asta ne ia timp, dar dacă încă examinăm clinic pacientul...Nici nu știu ce să zic. E diferit, de exemplu, când la un medic neurolog se adresează un pacient cu dereglări de mers și vorbire și când vine altul fără astfel de probleme. O să facem o adunare ca să vedem și poziția medicilor. Ca atare, eu știu că fiecare reformă trebuie consultată cu noi, medicii, ca să ne expunem cât de binevenite sunt schimbările. Probabil au schimbat timpul pentru consultații, deoarece sunt prea mari rândurile și multe sunete la Linia Verde. Eu însă nu cred că cantitatea înseamnă calitate”, a declarat Nina Spoială, vicedirectorul medical în cadrul Spitalului Raional Soroca.

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, anul trecut moldovenii au efectuat peste 20 de milioane de vizite în instituțiile medicale de ambulatoriu. Jumătate dintre acestea au revenit medicilor de familie.

Datele mai arată că în prezent în Moldova activează 1656 de medici de familie, dintre care 735 sunt la sate. Pentru ca populația să aibă acces la asistență medicală pimară de calitate, în Moldova ar mai fi nevoie de aproximativ 300 de medici de familie.

 

 Articole relaționate:

Exodul medicilor continuă. Peste 1.000 de doctori au decis că nu mai vor să salveze vieți în Moldova

Repartizare pe hârtie. Centrele de Sănătate din sate nepregătite pentru venirea medicilor rezidenți. „Nimeni nu ne-a spus nimic”, declară medicii 

Rezidenții, lăsați cu ochii în soare. Aceștia nu și-au mai primit nici până acum salariile promise în luna octombrie. Până acum nu se știe nici măcar cine trebuie să aloce banii 

Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă