Autor: Parascovia Rogate
Din luna ianuarie a anului viitor toate pachetele de țigări, dar și ambalajele altor produse de tutun, vor trebui să conțină avertismente de sănătate, scrise în limba română și însoțite de imagini color corespunzătoare. Acestea trebuie imprimate astfel ca imaginile să nu poată fi șterse, iar textele - parafrazate. Toate cerințele de ambalare ale produselor de tutun, precum și ale celor conexe se conțin în Regulamentul sanitar privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor din tutun, tutunului destinat rulării în țigarete și produselor conexe, aprobat astăzi de Guvern.
Mai exact, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Regulamentului sanitar este un act normativ nou și are menirea să protejeze sănătatea moldovenilor de efectele dăunătoare ale tutunului și produselor conexe.
„Proiectul Hotărârii de Guvern a fost avizat de Ministerele de resort. Ministerul Sănătății a obținut autorizarea de folosire a pictogramelor pentru avertismentele textuale din partea Guvernului Australiei”, a declarat în cadrul ședinței Guvernului Stela Grigoraș, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
La modul practic, orice produs de tutun plasat pe piață în Moldova trebuie să conțină avertismente de sănătate, imprimate pe ambalajul acestuia, în limba română. Avertismentele nu pot fi parafrazate sau însoțite de alte texte sau imagini, decât cele aprobate în regulament. De altfel, aceste avertismente trebuie tipărite cu vopsea care să nu se șteargă.
Pe lângă aceasta, pe fiecare unitate de ambalaj a produselor de tutun va fi imprimat numărul de telefon 080010001, care reprezintă linia verde pentru cei ce doresc să renunțe la fumat. Instituția care informează fumătorii despre cum ar putea renunța la consumul de tutun este Dispensarul Republican de Narcologie.
Cerințe pentru aplicarea avertismentelor de sănătate generale la etichetarea produselor din tutun pentru fumat și tutunului destinat rulării în țigarete
Avertismentele de sănătate trebuie să ocupe suprafața rezervată și nu pot fi parafrazate sau însoțite de alte texte sau imagini. Avertismentul de sănătate general se încadrează într-un chenar negru cu lățimea de 1 mm, care este inclus în interiorul suprafeței rezervate pentru avertismente. Acesta va include textul „Fumatul ucide. Renunță acum!”, dar și mesajul de informare „Fumul de tutun conține 70 de substanțe ce cauzează cancer”.
Cerințe privind aplicarea avertismentelor de sănătate combinate la etichetarea produselor din tutun pentru fumat și tutunului destinat rulării în țigarete
Sunt 14 texte pe care trebuie să le conțină avertismentele de sănătate. Câteva dintre ele sunt: „Fumatul cauzează nouă din zece cancere pulmonare”, „Fumatul cauzează atacuri de inimă”, „Fumatul crește riscul de orbire”, „Fumatul poate ucide copilul nenăscut”. Aceste avertismente trebuie să fie însoțite de o imagine color corespunzătoare textului.
De altfel, regulamentul prevede că ambalajele exterioare nu trebuie să cuprindă elemente care promovează produsul din tutun prin mijloace false sau să creeze impresii greșite despre efectele asupra sănătății. De asemenea, se interzice utilizarea unor calificative ca light, medium, ultra, extra, etc., care sugerează că un anumit produs din tutun este mai puțin dăunător decât altele. De asemenea, regulamentul interzice specificarea cantității de substanțe nocive pe sau în interiorul pachetelor unitare sau pe produsele din tutun.
La confecționarea pachetelor unitare nu se permite folosirea unor tehnologii speciale, care pot modifica aspectul acestora sau să distragă atenția consumatorului. Este vorba despre cerneluri sau ornamente care apar în timp, aplicații care se elimină sau se răzuiesc, cerneluri care se activează la căldură și aplicații reliefate, cu excepția mărcii comerciale.
Cerințe privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor conexe
Fiecare pachet unitar și ambalaj exterior al produselor conexe (produse care conțin nicotină, inclusiv țigaretele electronice și flacoanele de reumplere) trebuie să conțină următorul avertisment de sănătate: „Acest produs conține nicotină. Nicotina generează un grad sporit de dependență”.
Toate pachetele unitare de produse din tutun se marchează prin metoda și în locul stabilit de producător prin indicarea numărului de serie al lotului sau a echivalentului acestuia, astfel asigurându-se posibilitatea identificării locului şi a datei fabricării.
Marcarea trebuie să includă mențiunea „Destinat pe teritoriul ...”, unde este specificată țara pe teritoriul căreia urmează să fie vândut produsul din tutun.
Prevederile acestui Regulament îi vizează pe agenţii economici, al căror gen de activitate este producerea, importul și comercializarea cu amănuntul a produselor din tutun, tutunului destinat rulării în țigarete şi produselor conexe indiferent de forma juridică de organizare şi tipul de proprietate.
La examinarea posibilității aplicării Regulamentului sanitar s-a ţinut cont de practica internațională în domeniu, de recomandările Secretariatului Covenției-cadru privind Controlul Tutunului şi Biroul Regional al OMS pentru Europa și Directivele UE/CE.
Vom preciza că fumatul este unul din cele mai răspândite comportamente sociale dăunătoare sănătăţii, care în ultimii zece ani are consecinţe grave asupra oamenilor. Consumul tutunului constituie unul din factorii principali de risc major şi cauza a cel puțin şase grupe de boli cronice devastatoare, precum cele cardiace, cancerul, maladii cerebro-vasculare, diabetul zaharat, pulmonare distructive, ateroscleroza, etc. De altfel, 12% din totalul de decese înregistrate, cauzate de cancer, afecţiuni cardiovasculare, cerebro-vasculare, hepatice, ulcer stomacal, diabet sunt provocate de fumat.
Vom adăuga că Hotărârea de Guvern intră în vigoare la 1 ianuarie 2018, iar stocurile rămase vor putea fi vândute încă maxim jumătate de an, adică până la 30 iunie 2018.
█ Articole relaționate:
FOTO// Ce ar putea face statul cu miliardele de lei acumulate din accizele la țigări