Autor: Parascovia Rogate

Mizeria din spitalele publice din Moldova rămâne în continuare un subiect actual. De aceasta dată, vorbim de secția Boli Infecțioase pentru copii din cadrul Spitalului Clinic Municipal Bălți, care se află într-o stare deplorabilă. Paturile sunt vechi, podeaua este distrusă, iar despre condiții igienice nici nu se poate vorbi. Baia se află într-o mizerie de nedescris. Toate acestea sunt reflectate în pozele unei mame, pe care le-a făcut publice ieri pe o rețea de socializare.

Nadejda Tarasov este internată de trei zile în secție cu copilul ei de numai 11 luni, care are alergie. Mama spune că a rezistat să doarmă acolo doar o noapte.

„E imposibil să dormi acolo. Sunt doar paturi vechi, de la care te doare tot corpul. Nici perdele nu-s în camere, nici măcar apă caldă. Am rugat personalul să-mi acorde un salon mai bun, pentru care eram dispusă să plătesc, dar mi-au spus că nu-s. Numai saloanele pentru personal sunt bune. Toate mobila și condițiile sunt foarte vechi”, spune Nadejda pentru Sănătate INFO.

La postarea ei de pe Facebook au reacționat mai multe mame, inclusiv un doctor de la spitalul cu pricina. „Spitalul Clinic Municipal Bălți n-a primit finanțare pentru reparație și schimbul tehnicii sanitare de 25 de ani”, a scris Serghei Pcela.

Am încercat să aflăm mai multe de la administrația spitalului cum e posibil ca micuții să fie cazați în astfel de condiții. Răspunsul este același ca dintotdeauna – nu sunt bani.

„Acestea sunt condițiile, însă personalul medical are grijă ca mereu totul să fie curat și să mențină igiena. Ca să facem reparație, de exemplu la podea, trebuie să scoatem totul până la cement, căci dacă punem alt linoleum, se va strica imediat. Ne trebuie o reparație capitală. Fondatorul nostru, adică Primăria Municipiul Bălți, nu a avut resurse. Noi am reparat două secții în spital, dar nu reușim pe toate, căci e vorba de milioane de lei. De fapt, nici nu știu care e suma exactă”, a declarat Maria Neamțu, șefa Departamentului Pediatrie Bălți a Spitalului Municipal Bălți.

Secția de Boli Infecțioase pentru copii este una dintre cele șase secții ale Departamentului de Pediatrie din cadrul SCM Bălți. Secția Boli infecțioase are în total 17 saloane, dintre care doar patru sunt reparate. Două dintre acestea sunt în stare foarte bună și au fost renovate datorită unei organizații non-guvernamentale. Alte două au fost reparate mai simplu, mobilierul fiind același ca și în celelalte saloane.

Potrivit șefei Departamentului de Pediatrie, ultima dată când secția de boli de infecțioase a fost reparată capital este în anul 1975. De atunci, personalul face doar renovări cosmetice, adică pereții sunt dați cu vopsea, etc.

„Dintre toate cele șase secții, au fost reparate cea de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Primiri Urgente, datorită proiectului REPEMOL. Renovarea a costat aproximativ trei milioane de lei. Printr-un alt proiect, cu finanțare din partea unei companii de telefonie mobilă, toate geamurile din Spital au fost schimbate. Pentru renovarea unei secții ne trebuie câte 400 de mii de lei. Avem director nou la Spitalul Municipal Bălți, dar acesta activează de două luni. Nu se poate schimba totul atât de repede”, a mai precizat Maria Neamțu.

Vom preciza că anul trecut Departamentul de Pediatrie din Spitalul Municipal Bălți a înregistrat 20 de mii de adresări, iar 6.300 copii au avut nevoie de internare.

Chiar dacă arată deplorabil și constiuie mai degrabă un pericol pentru sănătatea copiilor, secția Boli Infecțioase a fost acreditată la nivel național, la fel la tot Departamentul de pediatrie.

Dacă ați fost consultat sau internat în spital, da-ți o notă spitalului pe www.spitale.md.

 

 Articole relaționate:

Asistentele medicale strâng seringile cu mâna, iar părțile umane înlăturate sunt ținute în vase improvizate. Cum sunt gestionate deșeurile medicale în spitalele din Moldova

Raport. Spitale mizerabile și fără aparatură, miniștrii au ținut banii în cont

UPDATE// Pungi de sânge aruncate într-o căldare la Spitalul Raional Ungheni. „Așa arată containerul, doar că erau prea multe pungi în el”