Redactor: Silvia Rotaru
De câțiva ani buni subiectul vaccinării copiilor a stârnit discuții aprinse și controversate. S-au creat chiar două tabere: a celor care promovează vaccinul și al celor care sunt total împotriva lor. Se aduc argumente, se scriu cărți, se fac emisiuni, dezbateri la tv și radio, și totuși când vine momentul ca un copil să fie vaccinat, părinții nu știu ce trebuie să facă. Doi vloggeri, din domenii total diferite vin cu câteva sugestii la această temă și îndeamnă părinții să fie cât mai precauți atunci când iau decizia de a nu vaccina copiii.
Este vorba de medicul de familie Petru Dodu, alias Dr. Tzoi și Ion Andronache, autorul vloggului Ortodoxia, „pentru că așa trebuie”. Cei doi au făcut un vlog împreună unde explică pe înțelesul tuturor ce este un vaccin, ce repercusiuni poate aduce decizia de a nu vaccina copilul și cât de important este să fim informați. Un părinte informat este un părinte responsabil de sănătatea copilului lui și a întregii societăți.
„La această temă o parte din oameni se conduc după știință, iar o altă parte se conduc după cazuri, văzute de ei, inclusiv pe emoții și prejudecăți. Ei se conduc după opinia rudelor, cunoscuților, iar în ultimii ani vedem tot mai mult implicarea clericilor la acest subiect. Adversarii vaccinării au apărut încă în secolul 19. Printre unii creștini, inclusiv, preoți și monarhi, există convingeri că vaccinurile nu ar fi utile sau că ar crea anumite boli, sau și mai rău vaccinurile sunt făcute de niște masoni care își doresc reducerea numărului populației pe Terra. Aceste convingeri duc la refuzul părinților de a-și vaccina copii săi”, susține Ion Andronache.
Totuși, ce este un vaccin?
„Vaccinul este un preparat micro-biologic, care conține microorganisme atenuate ori fragmentele acestora. În urma administrării vaccinului apare un răspuns imun care ne protejează împotriva numitor boli. Vaccinarea bebelușilor este de o importanță majoră pentru sănătatea și viața lui. Vaccinurile determină de multe ori copiii să-și producă proprii anticorpi care-i protejează de boală, iar în cazul fetelor vor proteja copii când vor fi la rândul lor mame”, spune Petru Dodu.
Fost student la teologie, Ion Andronache explică că a primit, în ultima perioadă mai multe mesaje în privat în care oamenii îi spun că mulți preoți, îi îndeamnă să nu vaccineze copiii. „Patriarhia Moscovei, dar și Patriarhia Ortodoxă Română și-au expus poziția inițială privind vaccinarea. Ambele patriarhii susțin programele publice de vaccinare”, spune acesta.
„Este foarte important ca practic toată populația să fie vaccinată. Cu cât numărul celor vaccinați este mai mare, cu atât numărul celor care contactează boala este mult mai mic. În cazul scăderii numărului celor vaccinați apar epidemiile”, explică Petru Dodu.
Cei doi aduc și câteva date statistice, care nu ar trebui trecute cu vederea.
„În Marea Britanie în anii 70-80 rata celor vaccinați de pertusis a scăzut de la 81 la 31 de procente, iar în anul 1972 și 1982 epidemia a ajuns la 70.000 de copii cu multe decese. În Nigeria în anul 2000 liderii conservatori au oprit vaccinare contra poliomielitei, iar în anul 2006, jumătate din cazurile de pe planetă erau în Nigeria. În Moldova în ultimii ani a scăzut rata de vaccinare, ca rezultat s-a mărit numărul bolnavilor de difterie, poliomielită, rujeolă și tuse convulsivă. S-a mărit riscul izbucnirii unor epidemii în Moldova care nu s-a mai înregistrat de 10 ani. În anii 94-96 în Moldova s-au înregistrat aproape 880 de cazuri de difterie, iar 48 s-au soldat cu deces, Aproape jumătate din numărul decedaților erau copii nevaccinați care erau mai mici de 14 ani. Mulți spun că vaccinurile sunt nocive, dar tratamentul împotriva bolii este mult mai agresiv, consecințele și reacțiile cărora se vor manifesta mult mai târziu sunt câteva mituri legate de vaccinare”, susține Ion Andronache.
„În anii 90 în țările CSI, de difterie s-au îmbolnăvit 150 de mii de oameni, care nu au fost vaccinați. În SUA în anul 2000 a fost oprită vaccinarea împotriva rujeolei, crezând că această infecție e a fost biruită, însă în 2005 o fată a adus infecția după ce a vizitat România, astfel s-a început cea mai mare epidemie a rujeolei în SUA”, a adăugat și medicul Petru Dodu.
Vloggerii demontează câteva mituri privind vaccinarea:
Mitul nr.1: O igienă și o sanitație bună va duce la dispariția bolilor, adică vaccinurile nu sunt necesare.
Igiena personală ajută la scăderea numărului de cazuri la anumite patologii. Statistica arată un decalaj foarte mare de dispariție a unor boli după introducerea vaccinurilor, deci principalul factor de distrugere și dispariție a bolilor este vaccinarea, dar nu igiena, care este și eafoarte importantă.
Mitul nr.2: Vaccinarea nu protejează copilul de îmbolnăvire
Vaccinurile folosite acum în Moldova sunt extrem de sigure și eficiente. În 90-99% ele previn bolile. Vaccinurile permit ca corpul să-și producă propriul anticorp, care-l protejează de boală.
Mitul nr.3: Vaccinarea are mai multe efecte dăunătoare și adverse pe termen lung. Vaccinarea poate fi mortală
Vaccinurile nu au efecte dăunătoare organismului, ci pot conduce doar la niște reacții adverse neînsemnate, cum ar fi – roșeața, umflăturile, erupții cutanate, creșterea temperaturii corpului sau mărirea ganglionilor. Consecințele nevaccinării însă ar putea fi mult mai mari.
Mitul nr.4: Numărul copiilor vaccinați bolnavi de boli prevenibile este mult mai mare decât al celor nevaccinați. Pentru ce să mai vaccinăm copii?
Sistemul imun al organismului nostru este foarte sofisticat și complex, deci niciun vaccin nu poate garanta protecția 100% al organismului contra virusului, dar forma de boală pe care am putea-o dezvolta după vaccinare este mult mai ușoară.
Mitul nr.5: Este mai bine să fii imunizat prin boală decât prin vaccinuri
Efectele adverse post-vaccinare sunt minime, pe când infectarea unui organism cu hepatită, poliomielită, pot duce la complicații drastice - surditate, paralizie cerebrală, ciroză hepatică.
Cei doi vloggeri îndrumă părinții să se informeze din surse credibile, atunci când vor să ia o decizie în privința vaccinării copiilor și să se gândească la consecințele pe termen lung.
„Luați decizii importante în privința copilului. Decizia de a vaccina copilul de asemenea, este foarte importantă, astfel îl puteți proteja de boli infecțioase grave. Google nu este un medic. Când mergeți să vă vaccinați copilul rugați medicul să vă prezinte: 1. Termenul de valabilitate al vaccinului, 2. Rugați ca acesta să fie deschis în prezența voastră”, a adăugat tânărul medic.
Precizăm că la ora actuală rata de vaccinare în Moldova este de aproximativ 89%, în comparație cu 97% acum 10 ani, cu o ușoară scădere în ultimii ani.
█ Articole relaționate:
Copiii trebuie să aibă vaccinuri. Fără „dacă”, fără „poate”
Părinții din România pot primi până la 10 mii de lei amendă dacă nu acceptă imunizarea copiilor