Redactor: Sorina Bujarov
Cancerul este o afecţiune frecventă atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Statisticile arată că la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani cel mai frecvent tip de cancer este cel testicular. Acesta reprezintă o boală a celulelor testiculului. În mod normal, el se dezvoltă pornind de la celulele care formează spermatozoizii.
În cazul cancerului testicular, semnele care trebuie să trimită bărbatul la un urolog sunt: apariția unei zone tumefiate, a unui chist sau a unei senzații de disconfort la nivelul unui testicul.
Un studiu, recent realizat de către o echipă de cercetători englezi, arată că 96% dintre bărbații afectați de acest tip de cancer sunt considerați vindecați după 10 ani de la diagnostic și tratament, informează doctorulmeu.net.
Dacă în 1970, mai puțin de 70% dintre pacienții tratați pentru un cancer de testicule se puteau vindeca, astăzi, peste 90% dintre pacienți reușesc să învingă boala, a anunţat Institutul Național de Cercetare asupra Cancerului din Marea Britanie.
Victoria asupra acestui tip de cancer se datorează în mare parte cisplatinei, susţine doctorul Harpal Kumar, directorul Institutului. Aceasta este o nouă moleculă folosită în chimioterapia aplicată în unele forme de cancer precum sarcomul, carcinomul (cancerul de plămâni cu celule mici, cancerul de ovar, cancerul de testicule) și limfoamele.
„Astăzi putem vorbi despre vindecare pentru unele tipuri de cancer cum este cancerul de testicule. Dar asta nu înseamnă că trebuie să-i uităm pe cei 4% dintre pacienți care nu supraviețuiesc bolii și pentru care trebuie să continuăm cercetările” a mai declarat cercetătorul.
Cauza exactă a cancerului testicular nu este cunoscută, cu toate acestea medicii au evidenţiat câțiva factori care cresc riscul acestei afecţiuni. Printre factorii de risc se enumeră:
- Criptorhidia – necoborârea unui testicul. Când un testicul nu descinde cum ar fi normal din abdomen în scrot; de obicei, testiculele coboară în scrot înainte de naștere sau până la vârsta de 3 luni.
- Traumatismele repetate în zona inghinală
- Infertilitatea
- Sindromul Klinefelter – o boală genetică a bărbaților, manifestată prin apariția mai multor cromozomi X; în mod normal, un bărbat are un cromozom X și unul Y.
- Antecedente de cancer testicular în familie
Specialiştii recomandă autoexaminarea testiculelor în mod regulat. Majoritatea anomaliilor testiculelor sau cancerele testiculare sunt descoperite la autoexaminare și percepute ca un nodul dureros sau un testicul mărit. De aceea, specialiștii recomandă autoexaminarea lunară a testiculelor la bărbați, mai ales în cazul celor care prezintă unul dintre factorii de risc enumerați mai sus.
Medicii recomandă să apelaţi imediat la un specialist în cazul următoarelor semne:
- senzație de greutate sau jenă la nivelul scrotului,
- tumefiere sau nodul la unul dintre testicule,
- durere difuză, care radiază în abdomenul inferior, în zona inghinală sau în regiunea șalelor
Tratamentul cancerului de testicul constă în extirparea testiculului afectat. Este important de reţinut că, instituite precoce și corect, terapiile actuale utilizate în cancerul testicular asigură o vindecare în 96% din cazuri.
Articole relaționate:
Grăsimea din jurul burții poate dezvolta boli cardiace și cancer
Simptomele ce prevestesc cele mai frecvente boli la bărbaţi
Bărbații afectați de infertilitate sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer