Redactor: Sorina Bujarov

Alimentele fermentate ocupă un loc important în regimul alimentar al fiecăruia,  deoarece îmbunătăţesc digestia, susţin specialiştii. Aceasta are loc prin intermediul bacteriilor benefice şi a enzimelor, care ajută la absorbţia nutrienţilor stimulând sistemul imunitar. Aşa deci, în procesul de murare se creează acid lactic, iar acesta diminuează nivelul colesterolului şi reduce tensiunea arterială.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Chişinău, alimentele murate în saramură sunt benefice pentru diabetici. Persoanele care consumă frecvent murături au mai puţine probleme cu diverse disfuncţii ale sistemului imunitar şi cu astmul bronşic.

Alimentele murate în oţet distrug depozitele nocive de calciu din articulaţii şi sunt recomandate persoanelor care suferă de hipertensiune. Aceste alimente sunt recomandate pentru profilaxia infecţiilor urinare. Deoarece oţetul este un antibactericid  şi antioxidant, acesta ajută la inhibarea dezvoltării bacteriilor.

Potrivit aceleeaşi surse, oţetul de mere nu trebuie să lipsească dintr-o dietă sănătoasă, deoarece el este bogat în numeroase minerale, pectine şi aminoacizi. Spre exemplu, castraveţii muraţi sunt bogaţi în magneziu şi fier- fibre necesare în procesul digestiv şi în lupta împotriva cancerului.

Benefice pentru sănătate sunt şi condimentele din murături. Spre exemplu mărarul este bogat în flavanoizi, iar usturoiul folosit în cantităţi mari în borcanele cu castraveţi inhibă dezvoltarea bacteriilor în organism. Murăturile mai sunt recomandate şi pentru că ele conţin foarte puţine calorii şi grăsimi.

Alimentele murate sunt benefice, însă nu pentru toată lumea. Medicii recomandă abţinerea de la murături sau evitarea completă în cazul persoanelor cu afecţiuni digestive, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, afecţiuni hepatice (ciroză cu ascită) sau insuficienţă renală. 

Pentru ca murăturile să fie pregătite în aşa mod încât să aducă beneficii sănătăţii, ele trebuie pregătite în felul următor:

- nu muraţi legumele în apă dură, deoarece aceasta modifică aciditatea soluţiei şi poate afecta procesul de murare. Apa poate fi fiartă şi răcită timp de 24 ore, apoi  poate fi folosită

- nu muraţi alimentele în vase din aramă sau fier, ele reacţionează în contact cu sarea şi oţetul. Folosiţi vase din inox, sticlă sau ceramică

- muraţi doar legume prospete spălate bine

- Mirodeniile pe care le puteţi utiliza la murare sunt: crenguţele şi seminţele uscate de mărar, hreanul, frunzele de vişin sau ştejar care au rolul de a întări murăturile, boabele de muştar, piperul, coriandrul, ardeiul iute, usturoiul, seminţele şi crenguţele uscate de fenicul.

 

Articole relaționate:

Afinele au efecte benefice asupra infecțiilor tractului urinar 

45 de cireșe pe zi reduc durerile în articulații

Piersicile sunt benefice pentru reducerea ridurilor și stresului, iar roșiile sunt responsabile de prevenirea diverselor forme de cancer