Autor: Sorina Bujarov

Deși s-ar părea că maladiile parazitare nu reprezintă un pericol grav pentru sănătatea omului, unele boli sunt la fel de periculoase ca și cancerul. Cea mai gravă boală parazitară de acest fel este echinococoza. Aceasta se manifestă prin dezvoltarea unei tumori, în diferite organe ale corpului. Cel mai frecvent este afectat ficatul și plămânii, mai rar splina, rinichii, sistemului nervos central, dar și cel locomotor, susțin specialiștii.

În Republica Moldova, numărul celor afectați de această maladie este în continuă creștere. În 2011 au fost înregistrate 99 de cazuri, în 2012- 118, iar anul trecut 125 de persoane au dezvoltat această maladie, dintre care 13 copii de până la 17 ani. Comparativ cu anul precedent, în anul 2013 au sporit considerabil indicii de morbiditate prin echinococoză în raioanele Orhei, Ştefan - Vodă, Căuşeni, Cimişlia şi Vulcăneşti.

Specialiștii sunt de părere că această creștere este generată de igiena precară a populație, dar și de faptul că tot mai multă lumea crește acasă animale, care nu sunt supuse unor controale veterinare.

„Ouăle de Echinococus granulosus ușor pot fi ingerate de către om, deoarece rămân pe mâini. În special, acest parazit se întâlnește la câini și oi. Dacă înainte animalele se creșteau în stână, ferme, acum acestea sunt ținute acasă, iar riscul de infecție este mult mai mare, pentru că animalele nu sunt verificate periodic de către veterinar. De asemenea, oamenii se mai pot infecta, mâncând legume sau fructe nespălate, pe suprafața cărora se găsesc acești paraziți.”, explică Vera Lungu, șefa secției supravegherea parazitozelor şi a malariei din cadrul CNSP.

 Mii de moldoveni suferă de boli parazitare. Numărul este în creștere în mai multe raioane. Cu toate acestea, numărul celor care pot beneficia de tratament antiparazitar a fost redus

Aceasta mai spune că boala se poate transmite și prin intermediul consumului de carne infectată cu agentul Echinococcus granulosus.

Dacă în cazul altor boli parazitare există tratament profilactic medicamentos, în cazul echinococozei medicamente se administrează doar atunci când specialiștii știu sigur că este vorba despre această maladie.

„Oamenii trebuie să se spele pe mâini foarte des, dar și să aibă grijă la ceea ce consumă. În mare parte, echinococoza se tratează doar prin intermediul unei intervenții chirurgicale, însă sunt cazuri când se aplică și un tratament medicamentos. Acesta însă de multe ori nu este eficient, pentru că medicamentele pietrifică tumoarea”, explică epidemiologul Vera Lungu.

În cele mai multe cazuri, persoanele afectate de echinococoză decedează, din cauza diagnosticării întârziate a maladiei. Primele faze decurg asimptomatic.

„Acest chist nu doare, numai atunci când crește și se dezvoltă, dacă este localizat în zona hepatică sau pulmonară, apasă pe organe și abia atunci apare durerea. Deja când boala a evoluat semnificativ apar dureri mari în abdomen sau în cutia toracală, slăbiciuni și greață, dacă este vorba de echinococoză la ficat, și, incapacitatea de a trage aer în piept, tuse și altele, dacă este vorba de echinococoză la plămâni”, precizează șefa secției supravegherea parazitozelor şi a malariei din cadrul CNSP.

 Riscul de a face boli parazitare este mai mare la Vulcănești și Ceadâr-Lunga. De ani de zile, aceste raioane nu au laboratoare și nici specialiști, care să efectueze testele corespunzătoare 

O altă problemă sunt condițiile din spitalele raionale, dar și medicii, care nu sunt foarte bine pregătiți pentru a depista această maladie, consideră alți specialiști. Din totalul persoanelor depistate cu echinococoză anul trecut, cinci sunt originare din raionul Edineț. Șeful Centrului de Sănătate Publică din raion spune că niciunul din aceste cazuri nu a fost depistat și tratat în instituțiile medicale din raion.

„La noi în raion cinci persoane au făcut echinococoză, în mare parte locuitori din Cepeleuți și Hlinaia. Toți aceștia au fost diagnosticați și tratați la Chișinău. Boala decurge complicat, iar medicii ar putea să nu-și dea seama că este vorba despre această boală. În mare parte, doctorii confundă maladia cu cancerul”, afirmă Vasile Bejenari.

În baza informației despre locul de trai al pacienților, serviciul veterinar al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor fac verificări, pentru a reduce la minim riscul unei noi îmbolnăviri. Investigații veterinare profilactice însă nu se efectuează. 

 █ Articole relaționate:

Criză de specialiști la Centrul de Sănătate Publică din raionul Basarabeasca. Cei care au rămas reușesc doar să facă investigații parazitologice la copii și să monitorizeze bolile transmisibile 

Excursie urât mirositoare. Veceurile spitalelor din Moldova sunt mizerabile, fără hârtie igienică și săpun