Autor: Sorina David

În Republica Moldova, principalii factori de risc pentru cancerul mamar sunt vârsta înaintată, antecedentele de boală în familie și traumele suportate la nivelul sânilor și la nivelul organelor reproductive. Cel puțin așa arată rezultatele studiului „Managementul diagnosticului precoce al cancerului glandei mamare în condiții de ambulatoriu”, realizat în Moldova și publicat la sfârșitul lunii mai. 

Potrivit acestuia, riscul de cancer la sân este mai mare în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani. Astfel, datele arată că peste 33 la sută dintre femeile ce au dezvoltat această boală aveau între 50 și 59 de ani. Însă nu doar vârsta sporește pericolul de apariție a acestui tip de cancer, dar și alți factori, la fel de importanți. Rezultatele studiului arată că cel puțin una din patru femei care a dezvoltat cancer la glanda mamară a avut antecedente de cancer în familie. Datele mai arată că antecedentele nu se referă numai la cancerul de sân, dar și la alte tipuri de tumori maligne. Astfel, 62 la sută dintre moldovencele cu cancer mamar au avut în familie membri care au suferit de aceeași boală, puțin peste 27 la sută dintre acestea au avut rude care au suferit de cancer de col uterin, iar aproximativ 9% - rude care au dezvoltat cancer tiroidian. Printre pacientele cu cancer la sân au fost identificate și femei cu antecendente familiale de cancer ovarian, acestea fiind însă într-o proporție mai mică - aproximativ 2%.

„Rudele pacientelor cu cancer la glanda mamară au fost afectate preponderent de diferite forme de cancer ale organelor hormonale, ceea ce denotă că dereglările hormonale ale organismului sunt implicate direct în geneza acestui tip de cancer. Totuși, 75% dintre femei dezvoltă această maladie având fonul ereditar neafectat. Deci, este necesar de a creşte vigilenţa oncologică în ceea ce priveşte cancerul glandei mamare”, explică autorul studiului, doctorul oncolog Diana Prepeliță.

 █ Cele mai frecvente tipuri de cancer depistate în Moldova. Primul în top, cancerul colorectal, afectează anual peste 1.000 de moldoveni 

Un alt factor important care influențează apariția cancerului glandei mamare sunt patologiile dezvoltate la nivelul sânilor și la nivelul organelor reproductive. Datele studiului arată că puțin peste 24 la sută dintre femeile cu cancer la sân au avut în anamneză patologii ale glandei mamare, alta decât cancerul, iar aproximativ 58 la sută dintre femei au dezvoltat diverse patologii la nivelul organelor reproductive.

Cele mai frecvente antecedente patologice ale glandelor mamare sunt maladia fibrochistică, care a fost depistată la fiecare femeie din totalul celor cu patologii ale sânilor în anamneză, afecţiunile mamare inflamatorii (mastitele), depistate la 33% dintre acestea și fibroadenomul (tumoare benignă), dezvoltat la 10 la sută dintre femei. Potrivit specialiștilor, maladia fibrochistică este starea precanceroasă care se caracterizează prin apariția unor chisturi (noduri), iar sânul capătă o formă anormală.   

„Maladia fibrochistică este un factor important ce predispune dezvoltarea ulterioară a cancerului glandei mamare. Prin urmare, aceste femei necesită un control oncologic riguros şi tratament timpuriu al patologiilor sânilor”, precizează oncologul Prepeliță.  

  Aproape 900 de moldovence dezvoltă anual cancer mamar, iar 10 la sută dintre acestea decedează în primul an de la diagnosticare 

În rândul patologiilor organelor reproductive cea mai frecventă este fibromiomul uterin (noduli benigni) – depistat la 40% din totalul femeilor cu cancer la sân care au dezvoltat anterior patologii ale sistemului reproductiv. Pe locul doi se plasează anexita cronică (proces inflamator), cu aproximativ 40% de cazuri, iar a treia cea mai frecventă patologie în rândul acestor femei este chistul ovarian, înregistrat la puțin peste 9 la sută dintre femei.

Specialiștii sunt de părere că pentru depistarea timpurie a cancerului mamar este nevoie ca medicul ginecolog să colaboreze cu mamologul, în cazul în care depistează patologiile care ar putea influența apariția cancerului.

Studiul a fost efectuat în perioada 2008-2012, pe un eșantion de 245 de femei ce au dezvoltat cancer mamar.

Potrivit Institutului Oncologic, aproape 900 de femei din Republica Moldova dezvoltă anual cancer la sân, numărul fiind în creștere în fiecare an. 

 

  Articole relaționate:

Dubla mastectomie, inutilă în majoritatea cazurilor, deoarece riscul ca cancerul să recidiveze la al doilea sân este extrem de mic 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050 

Peste 70 la sută dintre femei nu-și controlează sânii după vârsta de 40 de ani, fiind astfel supuse riscului de a face cancer la sân