Autor: Sorina David
În Republica Moldova tratamentul pentru cancer este acoperit în totalitate de polița medicală. Ba mai mult, afecțiunile oncologice sunt incluse în Lista maladiilor social-condiționate cu impact major asupra sănătății publice, tratamentul cărora este acoperit din contul mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală chiar și pentru persoanele neasigurate. Cu toate acestea, există și situații când pacienții moldoveni sunt nevoiți să dea sume impunătoare de bani pentru investigații sau tratamentul cancerului.
Potrivit studiului „Performanţa sistemelor de sănătate din Europa de Sud-est”, la etapa de diagnosticare a afecțiunii oncologice pacienții sunt nevoiți să plătească medicilor sume între 150 și 2.000 de lei, pentru examinările paraclinice, fapt confirmat atât de medici cât și de pacienți. Autorii studiului precizează că acești bani au fost oferiți, în mare parte, pentru obținerea îndreptărilor pentru investigații, reducerea perioadei de așteptare, plata pentru investigații, etc.
„Acestea erau acordate direct medicului, chiar și în cazurile când erau destinate pentru plata serviciilor în corespundere cu Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare publice, de aceea este dificil de a atribui aceste plăți directe către cele formale sau informale”, menționează autorii cercetării.
Datele studiului mai arată că majoritatea pacienților care au indicat că ar fi plătit bani atunci când au trecut investigațiile pentru o maladie oncologică, au plătit, de fapt, atât investigațiile „standard” cât și investigații de înaltă performanță.
„Analiza tipurilor de investigații pentru care pacienții raportează plăți directe evidențiază că acestea au fost făcute pentru realizarea USG, radiografia, mamografia, esofagogastroduodenofibroscopia, cât și pentru investigații de înaltă performanță a Programului Unic - bronhoscopia, tomografia computerizată, RMN, etc”, se mai arată în cercetare.
Dacă în cazul investigațiilor necesare pentru diagnosticarea cancerului pacienții moldoveni au scos din buzunar maxim 2.000 de lei, deși acestea se fac gratuit, atunci când vine vorba de tratament, în special cel chirurgical, aceștia au plătit medicilor sume până la 16.000 de lei.
Datele studiului ce analizează performanțele sistemelor de sănătate din Europa arată că moldovenii care au beneficiat de o operație de extirpare unei tumori maligne, au scos din buzunar sume între 8.000 și 16.000 de lei, în funcție de instituțile medicale și de medic.
„Necesitatea plăților directe se menține și la etapa de tratament în spital. Acestea au un caracter neformal. Un aspect extrem de critic, în contextul plăților neformale, este fenomenul condiționării acestora, lucru menționat atât de pacienți cât și de reprezentanții spitalelor și funcționarii din sănătate”, precizează autorii studiului, publicat în acest an.
Mai mult de atât, bolnavii de cancer din Moldova sunt nevoiți să achite și curele de chimioterapie și radioterapie. Astfel, pentru cura de chimioterapie pacienții au scos din buzunar sume ce variază între 3.200 și 4.800 de lei, iar pentru cura de radioterapie – sume între 3.200 și 4.000 de lei.
O altă parte din plățile neformale, la etapa spitalizării, sunt direcționate către personalul medical. Astfel, pacienții plătesc între 300 și 1.000 de lei ca să beneficieze de îngrijiri corespunzătoare. În această sumă intră și cheltuielile pentru medicamente, în special a analgezicelor opioide.
Studiul „Performanţa sistemelor de sănătate din Europa de Sud-est” analizează performanța sistemelor de sănătate publică din Europa de Sud-est, punând accentul pe nevoile pacienților în raport cu cinci probleme de sănătate – infarctul miocardic, atacul cerebral, cancerul, accidentele și diabetul. Studiul este de tip calitativ și a fost realizat în opt țări. Cercetarea a fost publicată în luna aprilie a acestui an.
█ Articole relaționate: