Autor: Sorina David

Zeci de tineri și copii au protestat astăzi în fața Parlamentului, cerând deputaților moldoveni să-i protejeze de riscurile fumatului și a fumului de țigară în locurile publice. Aceștia au scandat „Fumatul scurtează mandatul!” și au purtat pancarte cu mesaje, precum „De ce ne supuneți publicității la țigări?” și „De ce vindeți țigările alături de bomboane?”.

Alături de tineri au protestat și unii părinți, care spun că sunt nemulțumiți de faptul că copiii lor sunt supuși riscului fumatului, prin publicitatea la țigări în magazine, și a fumului de tutun în localurile publice.

 „Am participat la protest pentru a cere deputaților să adopte proiectul de Lege privind controlul tutunului. Vreau spații libere de fumul de țigară și metode eficiente pentru controlul tutunului, pentru că îmi doresc ca copilul  meu să respire aer curat”, spune Sabina, o tânără mămică care a participat la protestul de astăzi.  

Protestul a fost organizat pentru a convinge deputații că, de fapt, societatea își dorește un mediu fără fum de țigară și că proiectul de Lege privind controlul tutunului este indispensabil pentru Republica Moldova, deoarece, spun experții în sănătate, acesta este menit să diminueze consecințele grave ale fumatului și să protejeze sănătatea populației.

 Aproape 900 de doctori moldoveni au semnat și expediat o scrisoare deschisă Parlamentului, prin care cer să fie votat proiectul Legii antitutun 

„Protestul a fost organizat pentru a arăta deputaților că societatea își dorește adoptarea proiectului de Lege, iar ei trebuie să țină cont de necesitățile populației și nu de a industriei tutunului”, a afirmat Ghenadie Țurcanu, expert în sănătate și participant la protest.

Acesta a mai declarat că parlamentarii moldoveni nu trebuie să se lase influențați de industria tutunului atunci când vor vota proiectul de Lege. Companiile producătoare de tutun nici nu trebuie să participe la luarea deciziilor în ceea ce ține de domeniul controlului tutunului, mai spune expertul, deoarece acestea își promovează astfel interesele comerciale.  

Tot în cadrul protestului, copiii i-au întâmpinat pe deputații care veneau la muncă și le-au înmânat măști de protecție împotriva fumului de țigară, rugându-i să le creeze un mediu fără fum de țigară, ca să nu fie nevoiți să poarte mereu astfel de măști.

Amintim că ieri și comunitatea medicilor a trimis o scrisoare deputaților, prin care solicită adoptarea proiectul de lege privind controlul tutunului, deoarece, doar astfel, numărul fumătorilor, dar și a celor care decedează din cauza bolilor asociate fumatului poate fi redus semnificativ.

Astăzi în Parlament trebuia să fie pus în discuție proiectul de Lege privind controlul tutunului, însă acesta a fost trasferat pentru ședința de mâine a Parlamentului.  

 

 

 Articole relaționate: 

62 profesori în medicină din Austria îi cer lui Igor Corman, președintele Parlamentului, să nu cadă pradă intereselor industriei tutunului 

Argumentele lui Vladimir Hotineanu privind lacunele proiectului de lege antitutun, false și confuze. Cine de fapt s-ar face vinovat de creșterea contrabandei cu țigări 

Vladimir Hotineanu critică Legea antitutun și aduce argumente în interesul industriei producătoare de țigări. „Legea este prea radicală, are carențe. Fumatul în locurile publice nu trebuie interzis”