Autor: Sorina David

Proiectul de Lege privind controlul tutunului a fost votat unanim în ședința de astăzi a Parlamentului. După lungi dezbateri și discuții contradictorii, deputații au susținut proiectul de Lege, însă au ținut să precizeze că vor propune mai multe amendamente în cea de-a doua lectură.  

Proiectul de Lege a fost prezentat astăzi în Parlament de către viceministrul Sănătății, Svetlana Cotelea, care a declarat în discursul său că acest document este o necesitate pentru Republica  Moldova, deoarece actuala legislație privind controlul tutunului este ineficientă, motiv pentru care avem o rată înaltă a consumului de tutun și a deceselor cauzate de bolile asociate fumatului.

„În prezent, 25 la sută dintre moldoveni sunt fumători. În același timp, 70 la sută dintre fumători susțin că au început să fumeze până la vârsta de 18 ani, adică atunci când n-ar fi trebuit să le obțină, pentru că vinderea țigărilor minorilor este interzisă. Anual avem peste 4.000 de decese cauzate de boli provocate de fumat, maladii care pot fi prevenite. Cu acest proiect de Lege nu venim să luptăm cu fumătorii, ci să-i protejăm pe nefumători de fumul nociv de țigară”, a declarat în plenul Parlamentului viceministrul Sănătății.

Aceasta a mai precizat că prevederile incluse în documentul ce stipulează măsurile privind controlul tutunului au drept scop reducerea factorilor care provoacă maladii asociate fumatului, diminuarea atractivității pachetelor de țigări, fortificarea măsurilor ce vin să îngrădească accesul minorilor la țigări, ceea ce va ajuta la combaterea fumatului.  

„Nu luptăm cu fumătorii”

„Nu luptăm cu fumătorii, dar creăm un mediu favorabil pentru ca ei să renunțe la acest viciu. Studiile demonstrează că fumatul pasiv este mai periculos decât fumatul activ, de aceea noi vrem să protejăm nefumătorii de acțiunile nefaste ale fumului de țigară.Viața și sănătatea cetățeanului este prioritară pentru noi. Moldova e prea săracă ca să-și permită să piardă vieți omenești și ani de sănătate”, a mai adăugat aceasta.

 Aproape 900 de doctori moldoveni au semnat și expediat o scrisoare deschisă Parlamentului, prin care cer să fie votat proiectul Legii antitutun 

În timp ce unii deputați au susținut proiectul de Lege și au venit cu felicitări la adresa Ministerului Sănătății, autorul documentului, alți parlamentari s-au arătat deranjați de prevederile legii, pe motiv că acesta este prea strict și că va genera alte probleme în societate.

„Nu sar în apărarea lor, dar și fumătorii au drepturi. Atâta timp cât drepturile fumătorilor nu încalcă drepturile nefumătorului, atunci nu este nicio problemă. Cunoaștem fumători care au fumat și câte 40 și de ani și ajung să trăiască și până la 90 de ani, iar unii nefumători mor mai repede. Nu avem nicio garanție că fumatul într-adevăr este un viciu atât de periculos”, a declarat deputatul comunist Alexandr Petkov.

Prin sponsorizare, industria tutunului își face publicitate

La rândul său, Cotelea i-a răspuns că, de fapt, există foarte multe dovezi care demonstrează că fumatul este un obicei periculos, doar că acestea se bazează pe studii științifice și nu pe cazuri individuale.

„În țările care deja de zece ani au adoptat aceste măsuri s-a redus semnificativ numărul fumătorilor și bolnavilor cu maladii cauzate de fumat. După șase - 12 luni de la implementarea unor astfel de măsuri, în Marea Britanie, Irlanda, Finlada și alte țări s-a redus semnificativ numărul de internări de urgență”, a replicat Cotelea.

În timp ce unii deputați s-au arătat nemulțumiți de prevederile ce interzic fumatul în locurile publice, alți parlamentari au solicitat excluderea articolului ce prevede interzicerea sponsorizării evenimentelor sportive sau culturare de către companiile producătoare de tutun.

 „De ce vindeți țigările alături de bomboane?” Tinerii și copiii cer deputaților să-i protejeze de fumul de țigară 

„Eu propun excluderea acestui articol. De ce companiile de tutun nu pot să sponsorizeze evenimente culturale sau sportive, la fel ca și ceilalți întreprinzători? Este o discriminare. Doar sponsorizarea poate fi făcută fără publicitate directă”, a afirmat deputatul comunist, Miron Găgăuz. În replică, Cotela a afirmat că, de fapt, prin sponsorizarea unor evenimente, industria tutunului își face publicitate.

Tot în cadrul ședinței de astăzi unii deputați au afirmat că acest proiect de Lege nu este necesar și prevenirea și combaterea fumatului se poate realiza prin măsuri educative sau prin sport.

„Guvernanții și parlamentarii ar trebuie cel mai dur sancționați”

Au fost însă și deputați care au susținut documentul. Mai mult de atât, unii chiar au propus ca în proiectul de Lege să fie incluse modificări și mai aspre.

„Consider că mai trebuie de adăugat sancțiuni pentru persoanele care fumează în prezența copiilor. Un alt aspect - spre regret, aici în Parlament și în Guvern se fumează. Consider că guvernanții și parlamentarii ar trebuie cel mai dur sancționați pentru acest lucru, cu 500 de unități convenționale. Trebuie să fim un exemplu bun pentru toată societatea”, a declarat deputatul liberal democrat, Valeriu Ghilețchi.

Gheorghe Ciobanu, deputat în aceeași fracțiune, a declarat că Republica Moldova de mult trebuia să-și onoreze obligațiunile prevăzute de Convenția-cadru privind controlul tutunului și să elaboreze măsuri stricte și eficiente.

„Convențiile internaționale au prioritate. Moldova a ratificat Convenția-cadru privind controlul tutunului încă în 2007, nu înțeleg de ce până acum nu s-a respectat prevederile acestui document. Prevederile acestei convenții sunt transpuse în totalitate în acest proiect de Lege, de aceea trebuie susținut”, a declarat deputatul Gheorghe Ciobanu.

Amintim că Guvernul a transmis Parlamentului proiectul de Lege privind controlul tutunului la începutul lunii februarie curent. 

 

 Articole relaționate:

62 profesori în medicină din Austria îi cer lui Igor Corman, președintele Parlamentului, să nu cadă pradă intereselor industriei tutunului

Argumentele lui Vladimir Hotineanu privind lacunele proiectului de lege antitutun, false și confuze. Cine de fapt s-ar face vinovat de creșterea contrabandei cu țigări

Confuzii în Parlament. Proiectul legii antitutun a fost retras de pe ordinea de zi, pentru că deputații vor „să îmbunătățească” legea