Autor: Virginia Dumitraș

A învățat medicină dentară la Craiova și a cutreierat zeci de țări în cadrul unor programe internaționale pentru a fi printre cei mai buni specialiști. Acum, un tânăr din Moldova este la cârma unei organizații internaționale a studenților stomatologi și lucrează la o clinică dentară particulară din București.

Speranța că va obține o educație mai bună și că eventual va avea mai multe șanse pentru o carieră de succes l-au dus pe Pavel Scarlat, în vârstă de 24 de ani, din Moldova în România. Peste Prut a ajuns în toamna anului 2007 când a fost acceptat să studieze Medicină Dentară la UMF Craiova. „Studenții din Republica Moldova au parte de o pregătire la fel de bună ca cea din România însă în aceea ce privește dezvoltarea academică și a carierei, mediul educațional din România oferă avantaje. Bunăoară, aceasta a facilitat participarea mea în fiecare vară la stagii de pregătire la Universități din Grecia, Germania, Polonia, Cehia și Italia. Desigur, există și acel avantaj de a-ți face carieră în cadrul Uniunii Europene fără a urma o procedură birocratică, însă aceasta ține mai mult de statutul României în cadrul UE”, explică tânărul.

După șase ani de studii a început să lucreze la București. „Nu a fost ușor să-mi găsesc un loc de muncă, mai ales că voiam să fac parte dintr-o echipă cu foarte multă experiență. Acum am norocul să lucrez la o clinică ce oferă servicii excelente. Am făcut această alegere, deoarece este foarte important să lucrezi și să înveți de la maeștri în ale stomatologiei”, mărturisește tânărul.

Astfel, de câteva luni Pavel Scarlat lucrează la o clinică privată din București care utilizează materiale și tehnici noi despre care în timpul facultăți citea numai prin reviste de profil. Totodată, în cadrul acesteia sunt organizate cursuri/training-uri susținute de către specialiști atât din străinătate cât și de la clinică.

Deocamdată nu i se încredințează tratamente complexe, din acest motiv cele pe care le face se încadrează în stomatologia restaurativă simplă și de profilaxie. „Această limitare firească face ca zilnic să nu-mi fie încredințați mai mult de 2-3 pacienți, în restul timpului fac parte din echipa doctorilor Octavian Fagaraș și Andreea Petrovits în cadrul tratamentelor implantare, chirurgie parodontală, protetică complexă și endodontie la microscop”, spune Pavel Scarlat.

Oamenii vin însă cu diverse probleme. „De la obișnuitele dureri ce nu-i lasă să doarmă până la simpla dorință de avea un zâmbet perfect. De multe ori se prezintă pacienți care după o lungă odisee prin cabinete stomatologice din țară și din străinătate ajung la clinică pentru a urma un tratament complex ce poate să dureze și până la 9-10 luni. Majoritatea pacienților sunt foarte conștiincioși. Odată ce intră pe ușa clinicii doresc cu desăvârșire rezolvarea tuturor problemelor de sănătate orală existente”, mărturisește tânărul doctor din Moldova.

 Neurologul moldovean care a lucrat la cel mai vechi spital din Paris: „În Franța pacienții sunt exigenți și foarte bine informați. În Moldova, unii nu cunosc nici unde se află inima sau stomacul” 

„Avem nevoie de o dezvoltare socio-economică

Cât despre schimbările de la noi din țară. Deși spune că și în Republica Moldova sunt clinici particulare care investesc în aparataj, servicii și personal – este loc de mai bine. „Eventuale schimbări necesare în sistemul de servicii stomatologice, acestea s-ar putea produce în cazul unei dezvoltări socio-economice accelerate a Republicii Moldova”, spune tânărul specialist.

Când este vorba despre remunerarea stomatologilor în România, Pavel Scarlat are un răspuns scurt. „Salariul unui medic dentist angajat este direct proporțional cu volumul de lucru pe care îl prestează, deci nu există un salariu fix. Medicul stomatolog este ca un brand. Cu cât ești mai experimentat și ai tratamente de succes, cu atât ai mai mulți pacienți și o remunerare pe măsură”.

La cârma unei asociații internaționale

Deși este abia la început de cale, tânărul știe unde vrea să ajungă și se implică mai tot timpul în proiecte internaționale care-l ajută să fie cu un pas înaintea altor specialiști. Una dintre acestea este faptul că Pavel Scarlat ocupă funcția de președinte al Asociației internaționale a studenților la medicină dentară. „Cel mai notoriu aspect al unei organizații care reprezintă interesele studenților la stomatologie din peste 60 de țări din lume este diversitatea și posibilitatea de a intra în contact cu oameni care sunt mai buni. Specialiști tineri care se află la 5.000 de kilometri distanță care știu mai multe și au o experiență mai vastă”, spune Pavel Scarlat.

 Doctorul din Republica Moldova, neurochirurg în Marea Britanie: „Toate investigațiile despre care în Moldova se citește doar în manuale aici sunt disponibile”  

Sediul organizației este la Geneva, în Elveția, iar principalul scop al acesteia este dezvoltarea proiectelor internaționale care îi ajută pe studenții de la medicina dentară din țările membre să-și consolideze cunoștințele. „Bunăoară, avem programele de stagii clinice și de cercetare pe care le susținem în peste 140 de universități din lume, congrese anuale, publicații, proiecte de voluntariat, etc. Acum organizația reprezintă interesele a peste 200.000 de studenți la medicină dentară din 60 de țări-membre”, se laudă tânărul.

Planurile lui nu se termină aici, pe viitor vrea să devină un medic dentist foarte bun. Spune că o va face tot datorită experienței pe care o va acumula peste hotare, deoarece nu știe dacă va mai reveni în țară.

 

 Articole relaționate:

Povestea unei asistente medicale din Moldova care muncește în Rusia. „Mi-e dor să port halatul alb, dar mai rabd” 

Cunoscut drept belgian, dar cu rădăcini moldovenești. Neurochirurgul care a înființat un departament de neurochirurgie la Bruxelles și a obținut premii în toată lumea a revenit în Moldova 

Povestea unui stomatolog pediatru plecat la muncă în Italia. „Mi-e dor de un „mulțumesc” de copil”