Autor: Sorina David
17 persoane din raionul Râșcani au ajuns la spital cu intoxicații alimentare. Asta după ce duminică au participat la o ceremonie de pomenire, care a avut loc într-un local din satul Recea, raionul Râșcani. Majoritatea celor afectați au ajuns la spital, fiind în stare gravă-medie. Potrivit medicului șef de la spitalul raional din Râșcani, 12 persoane au ajuns la spital la câteva ore după ceremonie, iar șase dintre acestea - după 27 și chiar 48 de ore de la eveniment.
„Unii erau într-o stare mai gravă, dar am reușit să-i stabilizăm. Așa că acum nu există niciun pericol pentru viața lor. Majoritatea sunt maturi, așa că organismul lor face față situației. Unul dintre cei 17 bolnavi internați la noi în secția de boli infecțioase este copil, dar starea, la fel este stabilă. În câteva zile toți ar putea fi externați”, a precizat managerul spitalului raional din Râșcani, Gheorghe Roșu.
Specialiștii în sănătate publică precizează însă că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare, din moment ce la ceremonia de pomenire au participat în jur de 100 de persoane. Unele dintre acestea sunt originare din localități din raionul Edineț și municipiul Bălți.
„Avem lista la toți cei care au participat la înmormântare. Unii din ei sunt din Edineț și Bălți. Cel mai probabil, dacă li s-a făcut rău, au mers la spitalul din raionul lor. Deja mâine vom afla cu siguranțâă dacă numărul celor intoxicați este mai mare de 17”, a precizat pentru Sănătate INFO, Vergil Manole, medic șef la Centrul de Sănăatte Publică din raionul Râșcani.
Potrivit acestuia, încă nu se cunoaște din ce cauză persoanele s-au intoxicat, dar se presupune că unele alimente ar fi fost alterate. De vină însă nu ar fi localul, precizează specialistul.
„Ceremonia a fost programată pentru o oră, dar oamenii au venit mult mai târziu. Ca în orice local, personalul a așezat masa la ora la care li s-a cerut. Probabil mâncarea a stat pe masă în căldură și s-a alterat. Nu putem spune că personalul localului este de vină în acest caz. Noi am verificat, localul dispunea de toată documentația necesară pentru prestarea servicilor de alimentație publică”, a mai precizat Manole.
Acesta spune totuși că medicii în sănătate publică nu au putut să colecteze probe din alimentele consumate, ci doar din produsele neprocesate, din care au fost pregătite alimentele pentru masa de pomenire. Specialiștii nu au depistat în ele agenți patogeni. O parte din produsele pregătite la local au fost servite şi a doua zi , la masa de pomenire de ziua a treia, organizată la domiciliu. Printre produsele consumate se numără salată olivie, pârjoale din peşte, salamuri, salată din crabi cu ouă, porumb şi maioneză.
█ Articole relaționate:
A crescut simțitor numărul intoxicațiilor. Peste 200 de moldoveni au murit din cauza lor