Autor: Sorina Bujarov

Au probleme de sănătate, dar preferă să rabde, decât să meargă să ceară ajutorul unui specialist. Vorbim despre moldovenii care pleacă la muncă în țări străine. Un studiu, realizat în Moldova și publicat la începutul acestui an, scoate în evidență cele mai frecvente obstacole care-i împiedică pe migranții moldoveni să se adreseze la un doctor, atunci când se află într-o țară străină și când dezvoltă o afecțiune mai mult sau mai puțin gravă.

Fie este vorba despre afecțiuni cronice care dau complicații, boli acute sau chiar probleme dentare, medicii străini nu sunt nici pe departe accesibili pentru moldovenii care muncesc în afara țării. Motivele sunt diferite. Fie este vorba despre costurile exagerate, despre distanța prea mare până la un centru medical sau de lipsa poliței de asigurare medicală.

Mai exact, potrivit studiului „Impactul migrației de muncă asupra morbidității populației Republicii Moldova”, 13 la sută dintre migranți au mărturisit că, fiind în străinătate, nu apelează la medic nici atunci când au probleme de sănătate, deoarece nu dispun de poliță de asigurare medicală. În aceeași situație se află și Olga, o femeie din Moldova care lucrează de mai mulți ani în Italia. Aceasta povestește că atunci când are o problemă de sănătate preferă să vină acasă și să se trateze, decât să apeleze la un doctor italian. Totul din cauza diferenței prea mari de costuri medicale.

„Stau aici legal, dar poliță medicală nu am. Lucrez menajeră și nu îmi permit să îmi cumpăr. De obicei, când am o problemă de sănătate rabd până e posibil să îmi iau concediu și vin acasă ca să mă tratez. Chiar dacă cheltui bani pe drum, oricum îmi iese mai ieftin, decât să stau și să mă tratez aici. E mai convenabil să vin acasă. Și din punct de vedere emoțional e mai bine”, mărturisește femeia

 Cu ce boli se întorc moldovenii din străinătate

Alți 13% dintre participanții la studiu au afirmat că ceea ce îi mai ține departe de doctori sunt costurile prea mari la serviciile medicale. În funcție de țară, serviciile medicale sunt de două sau chiar de patru ori mai mari decât acasă. O confirmă o altă moldoveancă ce muncește de mulți ani în Federația Rusă.

„Ultima dată când am fost la medic aici mi-au cerut zece mii de ruble doar pentru investigații – analiză de sânge, urină, electrocardiogramă, etc. Acasă acestea le fac cu doar câteva sute de lei, chiar dacă nu am poliță, așa că am ales să merg în Moldova. Știu că nu trebuie să amâni și de obicei atunci când ajungem acasă starea se agravează, doar că nu prea avem ieșire din situație”, mărturisește moldoveanca.

Același studiu spune că peste 12 la sută dintre migranți au afirmat că nu au timp să meargă la medic, pentru că au interdicție de a părăsi locul de muncă chiar și în zilele de odihnă, iar 10% - trebuie să se deplaseze într-o instituție medicală care se află la depărtare. Același număr de persoane au menționat că pentru a ajunge la un doctor au nevoie de o îndreptare de la medicul de familie, și pentru că nu o pot primi, nu mai ajung nici la doctorul specialist.

Un număr mai redus de respondenți au mărturisit că nu solicită ajutorul medicului, pentru că muncesc ilegal în străinătate sau că sunt discriminați de către angajații sistemului medical de acolo.

 De ce nu merg moldovenii la doctor. Un studiu pe această temă scoate în evidență cele mai frecvente motive 

„Nu putem nega faptul că migranţii moldoveni aflaţi la muncă peste hotarele ţării nu apelează după ajutor medical. Pe lângă multitudinea de cauze care, pe de o parte, distanţează accesarea serviciilor medicale, sunt şi situaţiii de extremă necesitate care indică apelarea urgență la medic. Generalizând aceasta, am ajuns la concluzia că această reticență se trage de la experienţa neplăcută a colegilor migranţi, atitudinea personalului medical. De asemenea, și din cauza necorespunderii raportului taxă-calitate, prin nesatisfacerea nevoii medicale ale pacientului”, este de părere autorul studiului, Artiom Jucov, specialist în medicina socială și management.

Studiul „Impactul migrației de muncă asupra morbidității populației Republicii Moldova” a fost publicat în acest an și a fost realizat pe un eşantion de 1.207 respondenţi din diferite localităţi, cuprinzând regiunile Nord, Centru şi Sud ale Moldovei. Perioada de cercetare a fost 2009-2013.  

 

  Articole relaționate:

Zeci de mii de moldoveni trăiesc fără să știe că au diabet zaharat 

Datele primului studiu despre modul de viață al unui moldovean – bea prea mult, fumează, este obez, trăiește puțin și are un risc de trei ori mai mare de a muri, decât un european 

Harta deceselor în Republica Moldova. Cei mai mulți moldoveni mor în nordul țării, din cauza bolilor aparatului circulator și a tumorilor 

Moldova este în topul țărilor europene la capitolul decese provocate de bolile de inimă. Anual, peste 20 de mii moldoveni mor din această cauză