Redactor: Sorina Bujarov

Agenția pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Adminstration) din Statele Unite al Americii a anunțat că o persoană a decedat și alte câteva s-au îmbolnăvit după ce medicii le-au administrat medicamente intravenoase, care erau predestinate doar pentru antrenamentul doctorilor, în centrele de simulare.

Știrea vine la mai puțin de o lună, după ce Agenția înștiința cadrele medicale să nu folosească medicamentele produse de compania „Wallcur LLC”, cu sediul în San Diego, SUA, deoarece acestea au fost realizate doar pentru pregătirea medicilor, dar nu pentru tratamentul pacienților, informează Foxnews. Atunci responsabilii Agenției declarau că există dovezi, conform cărora medicamentele produse de compania în cauză sunt periculoase pentru om, provocând efecte adverse grave, de aceea ele pot fi folosite doar la cursurile de simulare, pentru pregătirea viitorilor medici.

 A fost inventat un nou antibiotic, eficient în cazul bacteriilor care au dezvoltat rezistență la medicamente 

Astfel, Agenția a anunțat că soluțiile saline predestinate doar pentru simulare au fost administrate la peste 40 de pacienți, din peste șapte state din SUA – Florida, Georgia, Idaho, Louisiana, Carolina de Nord, New York și Colorado. Asta după ce medicamentele pentru simulare au fost expediate pentru pregătirea specialiștilor din instituții medicale, precum clinici medicale, centre de chirurgie și spitale de urgență. În consecință, precizează responsabilii Agenției pentru Alimente și Medicamente, majoritatea pacienților au dezvoltat efecte adverse, precum dureri de cap, febră, frisoane și tremurici. Unii dintre pacienți au fost spitalizați în mod repetat, iar un pacient chiar a decedat. Specialiștii precizează însă că nu este sigur că moartea pacientului a fost cauzată doar de soluția administrată.

Experții Agenției pentru Alimente și Medicamente și cei de la Centrul pentru Controlul și prevenirea Maladiilor din SUA au colectat mostre de clorură de sodiu  0,9%, predestinată pentru simulare, utilizată în tratamentul pacienților de către medicii practicieni și urmează să elaboreze un raport de analiză. De cealaltă parte, doctorii care au tratat pacienții cu aceste medicamente se apără și spun că nu știau că soluțiile erau prevăzute doar pentru simulare. De asemenea, experții au declarat că colaborează cu compania care a realizat și distribuit medicamentele pentru a afla cum acestea au ajuns în lanțul de aprovizionare a mai multor instituții spitalicești. Responsabilii din instituțiile medicale susțin că soluțiile pentru simulare au fost înlocuite cu soluții utilizate în mod obișnuit pentru tratamentul pacienților. Potrivit specialiștilor, soluția clorură de sodiu 0,9% mai este cunoscută și sub denumirea de ser fiziologic, medicament utilizat pentru tratamentul pacienților cu deshidratare sau alte probleme. 

 

 Articole relaționate: 

Consumul pastilelor efervescente crește riscul de atac de cord, hipertensiune arterială și chiar deces 

Cinci teste și metode de tratament pentru dureri de cap ce ar trebui evitate

Cum poți obține beneficii maxime din analgezice, fără efecte secundare 

Unele antibiotice pot crește riscul de a avea cancer de colon