Autor: Sorina Bujarov

Tot mai mulți moldoveni se îmbolnăvesc de cancer. În ultimii trei ani, numărul cazurilor noi înregistrate este în creștere cu câteva sute, arată datele oficiale. Mai mult, numărul bolnavilor care ajung în fază incipientă a maladiei, iar șansele de vindecare sunt mult mai mari, este în descreștere.

Dacă în 2012 numărul persoanelor diagnosticate primar cu această maladie era de 8.200, în 2013 această cifră a ajuns la peste 8.440 de cazuri. Datele preliminarii prezentate de Institutul Oncologic arată că în 2014 numărul moldovenilor diagnosticați primar cu maladie canceroasă a ajuns la aproximativ 8.900. Astfel, incidența generală a tumorilor maligne a ajuns la aproximativ 250, ceea ce înseamnă că la o populație de o sută de mii de persoane, dezvoltă cancer 250 de oameni. Mai grav este că o bună parte dintre cei care au nenorocul să dezvolte tumori maligne sunt învinși de boală. Mai exact, în fiecare an cancerul curmă viața a peste 5.800 de moldoveni. Potrivit medicilor, acest lucru se întâmplă din motiv că maladia este diagnosticată prea târziu, atunci când celulele canceroase s-au răspândit în tot corpul, iar șansele de vindecare se reduc semnificativ.  

Pentru a informa populația cu privire la simptomele timpurii ale cancerului, dar și ce examene medicale trebuie urmate anual pentru a depista la timp tumorile maligne, în Moldova, pe 4 februarie, este marcată Ziua Mondială de combatere a cancerului. Scopul acestei zile este de a atrage atenţia asupra faptului că afecţiunile maligne reprezintă o problemă de sănătate publică în toată lumea, însă depistate la timp, acestea pot fi vindecate. La acest capitol însă Republica Moldova întâmpină mari dificultăți.

 Moldovenii diagnosticați cu cancer dezvoltă și câte șase tumori la diferite organe 

Din totalul persoanelor care dezvoltă maladie canceroasă, doar puțin peste 30 la sută ajung la doctor în fazele timpurii ale bolii, când șansele de vindecare sunt mai mari. Din păcate, această cifră este în scădere. În 2013 numărul moldovenilor diagnosticați cu cancer în timp util s-a redus cu aproximativ 4%.

În opinia unor doctori, principala cauză a problemei ar fi frica oamenilor de a afla  diagnosticul, ceea ce îi face să consulte un specialist foarte târziu. Asta, chiar dacă sunt conștienți de problema pe care o au.

„Frica de cancer îi face pe mulți să amâne vizita la medic până în ultimul moment. Aceasta este una dintre principalele cauze a depistării tardive a canceruului. În mare parte, populația Moldovei este informată cu privire la simptomele timpurii, la examene anuale pentru depistarea precoce a maladiei canceroase. Anual sunt organizate seminare informative despre cancer. Populația mai este informată și de medicii de familie, dar și de alți specialiști, atunci când oamenii fac o vizită profilactică”, a afirmat pentru Sănătate INFO Sofia Topală, specialist la Institutul Oncologic.

Despre lacunele sistemului de sănătate privind depistarea precoce a cancerului, medicul a evitat să vorbească la concret, menționând doar că ține de responsabilitatea ficărui medic să informeze populația cu privire la simptome, metode de diagnostic, dar și tratamentul tumorilor maligne.

 Un screening de rutină a salvat viața a 800 de moldovence care nici nu bănuiau că au cancer 

„O problemă ar fi că locuitorilor din raioanele îndepărtate le este greu să se deplaseze la Institutul Oncologic, unde pot consulta un specialist și efectua examene medicale, dar asta e. În unele raione există oncologi, dar ele nu sunt așa de multe. Astfel, ține de responsabilitatea fiecărui medic, indiferent de specializare, să informeze populația despre cancer. Acest lucru trebuie făcut cu orice ocazie”, a mai adăugat Topală, care coordonează activitățile de informare cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Cancerului.

Specialista spune că în acest an seminare informative despre cancer se desfășoară, în perioada 3-5 februarie, în mai multe instituții de învățământ mediu și superior – la Academia de Studii Economice a Moldovei, Univeristatea de Stat din Moldova și la Colegiul Pedagogic „Alexe Mateevici” din Chișinău. Pentru restul populației nu sunt organizate astfel de lecții, deși maladia prevalează anume printre aceștia. Ca și în anii precedenți, în instituțiile medicale din raioane, medicii ar trebui să le vorbească pacienților despre cancer și să le distribuie acestora pliante informative. 

 

 Articole relaționate: 

Femeile cu sânii distruși de cancer nu au cu ce masca rănile lăsate de bisturiu. În Moldova protezele mamare sunt o raritate, iar statul nu are bani să le acorde gratuit 

Femeile din Moldova care au suferit o mastectomie vor putea beneficia de proteze mamare gratuite pentru reconstrucția sânului 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050

Peste 70 la sută dintre femei nu-și controlează sânii după vârsta de 40 de ani, fiind astfel supuse riscului de a face cancer la sân