Autor: Sorina Bujarov

Și Moldova are doctori excelenți, însă, din păcate, sistemul medical din țară încă nu a învățat cum să îi țină acasă. Cei mai mulți dintre ei aleg să meargă într-o țară străină, în căutarea unei vieți mai bune. Și, în pofida diferențelor dintre sistemele de sănătate, a barierei lingvistice și a dificultăților de echivalare a studiilor medicale, unii doctori moldoveni care emigrează reușesc să se afirme în străinătate. Recunosc că le este greu și spun că s-ar întoarce acasă, însă așteaptă să se petreacă unele schimbări în sistemul medical din țară, pentru că vor să-și utilizeze cunoștințele și experiența acumulată la maxim. 

Grigore Toma s-a născut la Gura Bâcului, în raionul Anenii Noi. A studiat medicina la USMF „N.Testemițeanu”. De 13 ani însă trăiește în SUA, unde muncește anesteziolog-reanimatolog la un spital din Virginia de Vest. A ajuns aici după ce s-a perfecționat la unele dintre cele mai bune universități din lume. Povestește că atunci când a ales să se specializeze în acest domeniu nicio clipă nu s-a gândit că va ajunge să lucreze la mii de kilometri de casă, însă din cauza problemelor din sistemul de sănătate din țară a ales să plece într-un alt stat care să-i ofere mai mult – remunerare pe măsură și satisfacție profesională.  

 Povestea unui doctor moldovean ce muncește la un spital din Germania: „Dacă s-ar legaliza „mulțumirea” din partea pacientului, medicii nu ar mai pleca din țară, din cauza sărăciei” 

Drumul lui în medicină a început la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, unde a urmat rezidențiatul la catedra de Psihiatrie. Între timp a început să lucreze la Spitalul Clinic de Psihiatrie, după care a ales să se specializeze în neuroanestezie și neuroreanimare, la Institutul de Neurochirurgie „Nikolai Burdenko” din Moscova,  de pe lângă Academia de Științe Medicale din Rusia. „Am susținut teza de doctor la un renumit anesteziolog rus – prof. Lubnin. După susținerea tezei am început să activez în secția de neuroreanimare a Institutului, unde am tratat pacienți cu diverse maladii neurochirurgicale, în stare critică – pacienți cu tumori cerebrale, hemoragii intracraniene, traume cerebrale severe, etc. La Institutul de Neurochirugie „N. Burdenko” din Moscova am activat timp de 9 ani”, povestește doctorul Grigore Toma.

Mărturisește că și-a dorit să rămână să muncească în continuare la Institut, însă din cauza situației politice din Rusia a renunțat. A început să caute oportunități în altă parte. Spune că a investit mult în dezvoltarea sa profesională și vroia să revină acasă, însă n-a primit oferte de la Universitatea de Medicina și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, acolo unde voia să-și continue cariera.

„Mi-am dorit să trăiesc într-o țară mai liberă decât Rusia, așa că am emigrat în Canada. Atunci s-a început perioada grea din viața mea, a trebuit să încep totul de la zero. Însă, având în spate școlirea de la Moscova, mi-am găsit foarte repede de lucru la Universitatea din Toronto. Aici am făcut știință și neuromonitoring în departamentul de neuroreanimare a Spitalului St. Michael”, își amintește medicul, care a muncit în Canada timp de trei ani ani.

 Povestea unui chirurg moldovean stabilit în Germania: „Nemții au un foarte mare respect pentru medici. Ei își dau seama câte sacrificii face un om pentru a avea dreptul să poarte halatul alb” 

Din dorința de a deveni mai bun, în 2002 a aplicat la un program și a obținut un „fellowship” în domeniul neurotraumelor, la University of Texas Medical Branch din Galveston, Texas. Mărturisește că aici a trebuit să muncească de două ori mai mult, ca să se poată angaja pe specialitate. Astfel, pe parcursul a doi ani a susținut toate examenele medicale din SUA – trei examene pentru licențiere (United States Medical Licensing Examination) și un examen pentru evaluarea aptitudinilor clinice (Clinical Skills Assessment). După aceasta, timp de patru ani a urmat rezidențiatul în anesteziologie, la Universitatea New Mexico, după care a mai urmat un program de „fellowship” în neuroanestezie și neuroreanimare, la University of Pennsilvannia, din Philadelphia.

În cele din urmă, după cinci ani de studii intense, Grigore Toma s-a angajat la un spital din Virginia de Vest. Mărturisește că munca de doctor e mult mai complicată în SUA, față de Moldova, însă spune că e o plăcere să muncești într-un spital care nu duce lipsă nici de medicamente și nici de utilaj performant.

„Pe lângă satisfacția morală, medicii din SUA se bucură și de remunerarea foarte bună. Venitul anual al unui medic depășește cu mult suma de 100 de mii de dolari. Desigur, plicul cu bani aici nu se practică. Însă în SUA și cerințele și răspunderea pentru tratamentul calitativ al bolnavului este foarte mare. Probleme de genul lipsa de medicamente sau echipament medical nu exista aici. O altă deosebire mare față de Moldova - aici sistemul de pregătire a specialiștilor e mult mai superioară. Doctorii sunt cu mult mai bine pregătiți atât teoretic, cât și practic. Fiecare medic, după terminarea rezidențiatului, este gata să lucreze independent”, afirmă doctorul moldovean, stabilit în SUA, care mai subliniază că sistemul de sănătate din America este mult mai dezvoltat, deoarece autoritățile alocă 18% din PIB pentru sănătate, iar această cifră crește continuu.  

 Povestea lui Jan Drobeniuc, epidemiologul moldovean stabilit în SUA. „Aici, viața nu mai e un proces de supraviețuire. Pot să mă focusez pe cercetare, fără frustrări” 

La capitolul dezavantajele muncii în SUA, medicul a menționat stresul foarte mare, generat de responsabilitatea lucrătorilor medicali față de pacienții tratați. Astfel, în străinătate deseori se întâmplă ca bolnavii să acționeze în judecată medicii, din cauza complicațiilor apărute în timpul tratamentului sau a spitalizării.

Deși duce o viață bună în SUA, doctorul Toma mărturisește că s-ar întoarce acasă. Nu are dorințe exagerate și spune că ar reveni în Moldova, dacă ar fi remunerat pe măsură și dacă ar avea posibilitatea să învețe medicii moldoveni ceea ce el a reușit să studieze la cele mai bune universități din Rusia și America.

„Toți care au plecat din Moldova, au plecat pentru o viață mai bună. E greu să practici medicina, să ai familie și să trăiești dintr-un salariu mizerabil. Deci, un salariu decent și o poziție universitară în domeniul anesteziei neurochirugicale, care va ține cont de calificare și cunoștințe, m-ar face să mă reîntorc în țară. Sunt gata să-mi împărtășesc cunoștințele acumulate de ani de zile în domeniul neuroanesteziei și terapiei intensive neurochirugicale cu medicii din Moldova”, a încheiat medicul. 

 

 Articole relaționate:

Povestea unui neurolog moldovean care muncește în Germania: „Aici oamenilor li se dă o șansă la viață, ceea ce în Moldova rar se întâmplă”

Povestea unei asistente medicale care muncește în Canada. „Am plecat din țară dintr-un singur motiv. Vreau să-mi fac munca cu demnitate, nu să cerșesc de la pacienți” 

Povestea unui neurolog moldovean care muncește în Germania: „Aici oamenilor li se dă o șansă la viață, ceea ce în Moldova rar se întâmplă”