Autor: Irina Papuc

Șef de direcție la Ministerul Sănătății și director de spital totodată. Se întâmplă în Moldova, unde cele două funcții par să fie compatibile și să nu genereze conflicte de interese. Este vorba despre Alexandru Holostenco care a deținut timp de mai mulți ani funcția de șef de direcție al managementului personal medical și care, mai nou, a fost numit și director la Spitalul Municipal „Valentin Ignatenco”, printr-o decizie a Consiliului Municipal Chișinău. Pentru șefia acestui spital se bat trei oameni în două litigii paralele, întrucât Nicolae Starciuc, fostul director de aici, a scris anul trecut cerere de demisie, dar își vrea funcția înapoi, iar Holostenco nu poate lua fotoliul directorului întrucât acolo este numită o a treia persoană, care și ea își apără interesele în judecată.

Alexandru Holostenco, fost șef al Direcției Management personal medical, iar acum șef adjunct, a fost numit director la Spitalul Valentin Ignatenco, printr-o decizie a Consiliului Municipal acum o lună. Conform deciziei, acesta urma să ocupe noua funcție din 23 decembrie, anul trecut. Holostenco îndeplinește concomitent și funcția de la Ministerul Sănătății. Acum, decizia Consiliului nu poate fi aplicată, pentru că funcția de director interimar este ocupată deja. Este vorba despre Neli Mătrăgună, care are un contract de muncă încheiat până în luna noiembrie a acestui an. Aceasta deține interimatul după demisia „de voie-de nevoie” a fostului manager de acolo – Nicolae Starciuc.

O decizie politică

█ De ce schimbări are nevoie sistemul spitalicesc din Moldova - directorii spitalelor trebuie numiți în funcție de consiliile de administrație 

Șeful Direcției Municipale de Sănătate, Mihai Moldovanu, spune că Direcția se află acum în litigiu cu Ministerul Sănătății, întrucât Alexandru Holostenco inițial a câștigat concursul organizat de către Ministerul Sănătății pentru ocuparea acestei funcții, iar ulterior cu procesul verbal s-a adresat la Consiliul Municipal, care ar fi luat o decizie exclusiv politică.

„Consiliul nu a ținut cont că este vorba despre conflict de interese, întrucât acesta deține o funcție și la Ministerul Sănătății și nici nu s-a ținut cont că acolo activează deja un director cu un contract temporar, ce-i drept, dar el încă este în vigoare până în luna noiembrie. Ministerul Sănătății a organizat concursul în decembrie, după numirea în funcție a doamnei Neli Mătrăgună. Consilierii unui partid politic l-au susținut. Acum suntem în litigiu”, spune Moldovanu.

La rândul său, Neli Mătrăgună spune că nu vrea să renunțe la funcția pe care o are, chiar dacă este una temporară. „Am un contract de muncă încheiat și vreau să-mi exercit funcția pentru binele spitalului, pentru că este unul de o importanță strategică”, afirmă ea. Mătrăgună spune că a discutat cu Holostenco „colegial” acest subiect. „Ne-am văzut cu el și cu domnul Moldovanu. Am discutat pe un ton colegial și am decis că vom aștepta decizia instanței. Eu nu sunt afiliată politic și nu pot spun dacă deciziile luate până acum de către Ministerul Sănătății sunt politice sau nu”, s-a ferit să răspundă aceasta.

Alexandru Holostenco nu a fost de găsit pentru a comenta situația, iar serviciul de presă al Ministerului Sănătății ne-a anunțat că acesta se află în deplasare și că va reveni cu o reacție mâine.

█ Moldova, fără un model de guvernanță a spitalelor bine definit. Problemele acestor instituții, cuprinse într-un amplu studiu despre reforma spitalicească

Trei oameni și două litigii pentru o singură funcție

Spitalul Valentin Ignatenco este condus de un director interimar din noiembrie, anul trecut. Fostul director, Nicolae Starciuc a scris cerere de demisie, iar ulterior a declarat presei că a fost impus să facă acest lucru. Acesta a acționat în judecată decizia Direcției Sănătate de numire în funcție a lui Neli Mătrăgună, iar Ministerul Sănătății se judecă paralel cu Direcția pentru a clarifica care dintre cei doi – Mătrăgună sau Holostenco urmează să ocupe totuși funcția de director.

Sistemul de sănătate este condus de legi ambigue atunci când este vorba despre numirea în funcție a directorilor de spitale. O Hotărâre de Guvern, emisă în 2007 prevede că directorii să fie aleși prin concurs organizat de către Ministerul Sănătății. În paralel, această atribuție le revine și fondatorilor. Astfel, o Hotărâre a Consiliului Municipal din 2004 prevede că șeful Direcției poate numi și destitui din funcție directori de spitale.

Următoarea ședință de judecată în acest caz va avea loc pe 22 mai. Decizia CMC este atașată:

 

█ Articole relaționate:

Șeful Direcției Sănătate de la Primărie are alte pârghii legale de a numi și elibera din funcție directori de spitale: „Nu m-am condus niciodată de dispoziția Primarului” 

Bătălie pentru funcția de director la Spitalul Municipal Nr. 4, motiv pentru care de patru luni angajații nu-și primesc salariile, iar pacienții au rămas fără medicamente 

Spital municipal cu doi directori și plângeri în judecată. Ministerul Sănătății și Dir

 

Ataşamente

11955408_md_scan1 (1).pdf