Autor: Sorina Bujarov

Mai mulți copii din Briceni au ajuns în stare gravă la spital, din cauza unei intoxicații alimentare. Potrivit medicilor, aceștia s-ar fi îmbolnăvit din cauza alimentelor pe care le-au consumat la grădiniță. Acum starea acestora a fost stabilizată, micuții fiind supravegheați în continuare de medici. Informația a fost confirmată pentru Sănătatet INFO de către managerul spitalului raional din Briceni.

Mai exact, 26 de micuți de la o grădiniță din orașul Briceni au fost spitalizați, din cauza unei intoxicație alimentare. Patru dintre micuți au ajus ieri seară la spital, având febră mare, dureri de burtă și vomă. Alți 22 abia astăzi au fost spitalizați.

„Sunt mulți copii, dar noi ne-am mobilizat și am intervenit la timp. Ieri seară au fost aduși câțiva – cei care au manifestat simptomele mai repede, iar ceilalți azi au fost internați. Acum ei sunt bine, primesc tratamentul medicamentos corespunzător. Abia în următoarele zile vom avea rezultatele analizelor și vom putea spune cu siguranță care este motivul îmbolnăvirii”, a precizat pentru Sănătate INFO, Claudia Veltman, medic șef la spitalul din Briceni.

 Atenție! Numărul cazurilor de boli diareice acute și de intoxicații alimentare va crește în următoarele luni 

Potrivit specialistei, acestea sunt primele cazuri de intoxicație alimentară din acest an.

Specialiștii în sănătate publică atenționează că în perioada lunilor august – septembrie crește și numărul cazurilor de intoxicație.

Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii recomandă respectarea următoarelor reguli:

  • Nu cumpărați produse alimentare comercializate în condiţii nesigure: din stradă sau din pieţe neautorizate;
  • Transportaţi şi păstraţi alimentele la temperaturi adecvate;
  • Evitaţi expunerea la temperaturi înalte şi la soare a produselor alimentare uşor alterabile;
  • Organizaţi ceremonii pentru un anumit număr de invitaţi, cărora le pot fi create condiţii sigure de servire a alimentelor;
  • La ceremonii, nu consumaţi bucate care stau pe masă de câteva ore într-o încăpere cu temperaturi ridicate. Nu le oferiţi copiilor și nici persoanelor în vârsă;
  • Respectaţi regulile de igienă – spălați mâinile cu săpun înainte să gătiți bucate şi înainte să luați masa. De asemenea, după ce mergeți la toaletă;
  • Spălaţi cu detergenţi şi menţineţi curate suprafeţele şi vesela folosită pentru pregătirea şi servirea bucatelor;
  • Folosiţi cuţite şi tocătoare separate pentru alimentele crude şi bucatele fierte;
  • Prelucraţi termic alimentele (temperatura să depăşească 70 C); Nu implicați persoanele bolnave în procesul de preparare a bucatelor; Adresaţi-vă imediat medicului la apariţia semnelor de boală (febră, dureri abdominale, diaree).

 

█ Articole relaționate:

 Un bărbat a murit, după ce s-a intoxicat cu produse alimentare la o nuntă într-un restaurant din Capitală. Acum o săptămână, în același local s-au intoxicat alți 46 de oameni 

Numărul persoanelor care s-au intoxicat la o nuntă, în creștere. 46 de persoane, printre care doi copii au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cel mai mic pacient are 1 an și nouă luni

A crescut simțitor numărul intoxicațiilor. Peste 200 de moldoveni au murit din cauza lor