Autor: Sorina Bujarov
În Moldova trăiesc peste 15 mii de copii cu dizabilități. Cei mai mulți dintre ei sunt nevoiți să-și ducă viața între patru pereți, fiind dependenți de părinți. Asta pentru că la noi în țară nu sunt dezvoltate servicii de intervenție timpurie, care ar fi trebuit să-i ajute să învețe măcar cele mai simple deprinderi, pentru a putea trăi fără să depindă de altcineva. Anume din acest motiv, un grup de părinți au adresat o petiție Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, prin care solicită dezvoltarea serviciilor care i-ar ajuta pe micuții lor să ducă o viață cât de cât normală.
Documentul a fost semnat de 250 de părinți care au în familia lor copii care s-au născut cu probleme de dezvoltare – paralizie cerebrală, autism, sindromul Down, etc. Își doresc pentru micuții lor ceva mai mult decât o viață țintuită la pat, departe de societate. Vor ca ei să învețe să vorbească măcar cât de puțin, să poată mânca sau chiar merge singuri, să poată zâmbi și să se joace alături de alți copii care au avut norocul să se nască sănătoși. Pentru asta cer ajutor din partea statului. Mai exact, aceștia solicită aprobarea și implementarea Regulamentului-cadru privind organizarea și funcționarea serviciilor de intervenție timpurie, elaborat încă în 2013.
„Copii cu nevoi speciale de vârstă fragedă nu beneficiază de întreg spectrul de servicii de intervenție timpurie pentru minimalizarea consecințelor diferitor stări patologice asupra dezvoltării lor și incluziunii lor eficiente în societate. Solicităm respectarea prevederilor articolulului 44 al Legii nr. 60, din 30.03.2012 prin aprobarea Regulamentului-cadru de activitate şi a Standardelor minime de calitate ale Serviciului de intervenţie timpurie de către Guvernul Republicii Moldova și implementarea Serviciului de intervenție timpurie pentru copii cu nevoi speciale de vârstă fragedă la nivel național, cu finanţare din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală”, se precizează în petiția semnată de cei 250 de părinți din întreaga țară.
Majoritatea părinților care au semnat documentul cunosc pe propria piele beneficiile serviciilor de intervenție timpurie, de aceea își doresct ca toți copiii din țară cu astfel de nevoi să se poată bucura de ele.
Valentina Matcovschi este din Ialoveni și se numără printre semnatarii petiției. Are un băiețel de trei ani, cu paralizie cerebrală, iar de mai bine de doi ani frecventează singurul centru din țară care prestează întregul spectru de servicii de intervenție timpurie de la Chișinău „Voinicel”. Spune că a simțit eficiența acestor ședințe încă de la început. De aceea, crede că este necesar ca toți copii cu deficiențe din țară să aibă acces la astfel de servicii.
„Aceste servicii pot schimba viața copiilor, dar și a părinților care îngrijesc de micuți. Noi am progresat enorm. Copilul meu poate să se miște de pe o parte pe alta, ceea ce este foarte important. Mulți copii cu diagnosticul lui mor de pneumonie, pentru că stau tot timpul nemișcați, iar organele interne se sufocă. Acum, dacă amorțește se poate întoarce și singur. Înainte el plângea din această cauză, iar eu nu înțelegeam de ce. Acum facem eforturi ca să poată sta așezat, ca pe viitor să poată sta în scaun cu rotile, nu doar în pat, închis în casă”, a afirmat pentru Sănătate INFO Valentina Matcovschi.
Femeia mai spune că îi este foarte greu să vină zilnic la Chișinău, la centrul care prestează servicii de intervenție timpurie. Părinții din raione însă sunt mult mai defavorizați din acest punct de vedere.
„Nu este corect că dacă ești departe de Capitală să nu ai acces la serviciile atât de necesare acestor micuți. Ei obosesc repede, nu poți călători cu ei ore în șir, iar după asta să te ocupi cu ei la kinetoterapie sau la logoped. Aceste servicii trebuie să fie aproape de toți cei care au nevoie”, a mai adăugat aceasta.
Silvia Gortolomei este o altă mamă care a semnat petiția adresată Ministerului Sănătății și CNAM-ului. Aceasta are o fetiță cu paralizie cerebrală, care are nevoie în permanență de servicii de intervenție timpurie. Acestea o ajută pe fetiță să dezvolte abilități, precum vorbitul sau statul pe șezute, capacități care fără intervenția la timp a specialiștilor, copilul nu le-ar mai putea dezvolta.
„Acum facem ședințele necesare cu întrerupere de câteva luni, pentru că centrul la care mergem are capacități limitate și încearcă să ajute mai mulți copii. Ne-am dori pentru copii noștri ca ei să aibă acces constant la serviciile de care depinde viața lor. Noi am făcut nenumărate intervenții chirurgicale, însă nu au avut niciun efect. Datorită serviciilor de intervenție timpurie însă am reușit să ne așezăm, să vorbim – zice mama, tata, dă apă”, a mărturisit mămica.
Amintim că Guvernul trebuia să aprobe Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea serviciilor de intervenție timpurie și a standardelor minime de calitate, până la sfârşitul anului 2013, astfel ca de la începutul lui 2014 acestea să fie extinse pe întreg teritoriul ţării. Acest lucru însă nu s-a întâmplat. Deși documentul avea toate avizele pozitive de la toate ministerele, documentul a fost reîntors la Ministerul Sănătății la începutul lui 2014, din cauza unor neclarități între Compania Națională de Asigurări în Medicină și Ministerul Sănătății.
Regulamentul prevede ca micuții să beneficieze de serviciile mai multor specialiști în sănătate, inclusiv logoped, psiholog sau kinetoterapeut, iar părinții lor de consiliere și chiar asistență socială.
Contactați de Sănătate INFO, responsabilii de la Ministerul Sănătății au promis să vină mai târziu cu o reacție la acest subiect – prin care să ne informeze la ce etapă se află acum documentul.
Potrivit Legii cu privire la petiționare, „petiţiile se examinează de către organele corespunzătoare în termen de 30 de zile lucrătoare, iar cele care nu necesită o studiere şi examinare suplimentară – fără întîrziere sau în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării (...)”.
█ Articole relaționate:
Din 2014 serviciile de intervenţie timpurie ar putea ajunge şi în spitalele raionale