Autor: Irina Papuc

Recent, Ministerul Sănătății a propus un proiect de modificare a unei Hotărâri de Guvern, care prevede posibilitatea de a procura vaccinuri fără precalificarea OMS. Modificarea actelor normative existente ar putea soluționa blocajul în cazurilor loturilor de vaccinuri venite de la producători lideri pe piață, dar care refuză să obțină toată documentația de la Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, din cauza unui astfel de blocaj Moldova a rămas fără vaccin antirabic, pe care noi îl procurăm din Rusia.

În Moldova mai există 170 de doze de vaccin antirabic. Împărțit la cinci, deoarece fiecare persoană afectată are nevoie de cinci doze, reiese că sunt suficiente pentru 34 de oameni. Specialiștii din sănătate publică spun că problema a apărut după ce la ultima licitație de procurare a vaccinului și-a propus oferta un singur agent economic. Acesta însă nu avea documentația de precalificare a OMS, așa cum cere o Hotărâre de Guvern, modificată în 2009. De aceea, licitația a fost anulată, la fel ca și următoarea. Acum, Ministerul Sănătății vrea să modifice Hotărârea de Guvern, astfel că unele vaccinuri, care nu intră în Calendarul Național al imunizărilor, să poată fi procurate fără documentația necesară de la OMS. Cât de sigure însă sunt acestea? Specialiștii explică:

„Precalificarea OMS este o procedură complexă pe care o trec doar producătorii de vaccinuri, care vor să facă acest lucru. Nu este o obligație, mai ales că este foarte costisitoare, de aceea mulți producători refuză să facă acest lucru. Multe vaccinuri din SUA nu au precalificarea OMS”, explică Anatol Melnic, șeful Centrului de profilaxie specifică din cadrul CNSP. Într-adevăr, certificatul emis de OMS înseamnă o confirmare a calității și siguranței, de aceea este obligatoriu ca toate imunizările, prevăzute în Calendarul Național al Imunizărilor, să se facă anume cu vaccinuri care au confirmarea OMS pentru calitate.

„Această cerință se păstrează, deoarece în Moldova nu există laboratoare de testare a calității și nu le putem verifica”, a adăugat Melnic, precizând că precalificarea în acest caz este o siguranță în plus și pentru autoritățile din Moldova. Totodată, specialistul spune că vaccinul antirabic, care este adus din Rusia, dar care nu are precalificare din partea OMS, este la fel de sigur, pentru că n-ar fi dat niciodată reacții adverse. Mai mult, producătorul nu-și dorește din diverse motive să treacă procedura complexă de precalificare. Și nu sunt singurii.

„Multe state procură acest vaccin, iar lipsa certificatului nu constituie o piedică pentru ele, deoarece el și-a demonstrat eficacitatea în timp. Chiar și unii producători europeni nu aplică pentru precalificarea OMS. Riscurile însă la noi sunt foarte mari acum. Recent, am depistat un porc cu rabie, animalul a fost sacrificat, dar persoanele care au intrat în contact cu sângele, carnea, se află în situație de risc. Din start este nevoie de 40 de doze, în lipsa vaccinului însă omul moare. Nu putem aștepta”, mai spune specialistul.

Proiectul Ministerului Sănătății prevede posibilitatea de procura vaccinuri fără precalificarea OMS pentru rabie, hepatita A și antigripal. Cel antirabic este procurat din Rusia. Pentru hepatita A, de obicei, era procurat din Belgia. Acum însă o licitație pornită a fost blocată, deoarece Agenția de Achiziții Publice nu mai permite desfășurarea licitațiilor, ceea ce înseamnă că riscăm să ne mai confruntăm cu o criză.

Specialiștii din sănătate publică spun că au nevoie anual de 12.000 de doze de vaccin antirabic. Anul acesta însă au fost disponibile doar 7.000, rămase din lotul procurat anul trecut.

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății vrea să cumpere vaccinuri, care nu au precalificarea Organizației Mondiale a Sănătății 

A început vaccinarea copiilor împotriva infecțiilor pneumococice. Unii părinți preferă instituțiile medicale private, pe motiv că vaccinul ar fi mai calitativ 

Moldova fără imunoglobulină, un medicament important pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de antrax 

46 de țări au introdus vaccinul împotriva infecției cu rotavirus în Programele Naționale de Imunizare