Autor: Sorina Bujarov

Cu halatul alb împăturit, aranjat frumos în geantă alături de setul de medicamente, pornesc spre bătrânii bolnavi și singuri. Uneori nu reușesc să-și bea nici ceaiul de dimineață, în speranța că vor reuși să ajungă la cât mai mulți oameni neajutorați. În schimb, au grijă să ia cu ele ceva de mâncare pentru oamenii pe care, de cele mai deseori, nimeni nu-i întreabă dacă au o bucată de pâine în casă. Vorbim despre asistentele medicale de la CASMED, care zilnic își propun să ajungă la cel puțin zece bătrâni, chiar dacă sunt nevoite să meargă distanțe lungi pe jos. 

Ala Brânză este una dintre zecile de asistentele medicale ale organizației și are grijă de aproximativ de 20 de bătrâni. La unii merge în fiecare zi, la alții – mai rar. Cert e că și unii și alții sunt fericiți să o vadă cât mai des nu doar pentru tratamente, dar să mai schimbe o vorbă.

S-a obișnuit să vadă zilnic bătrâni deja de cinci ani. Spune că acum nu prea își imaginează viața fără ei.  

„Prezența mea în viața lor e ca aerul proaspăt. Chiar și pe copilul meu l-am implicat în activitățile organizației. Este voluntar aici. La început îmi era foarte greu emoțional, pentru că toate istoriile de viață trec prin tine. Și acum e la fel, mai ales când îi vezi atât de neajutorați. Am învățat însă să vorbesc cu ei, să-i ajut să nu să se mai simtă singuri. Practic, ajungem membrii lor de familie, iar asta schimbă multe”, ne-a povestit asistenta medicală.

Are 47 de ani, iar jumătate din viață și-a dedicat-o medicinei. Are 28 de ani de experiență.

Acum, pe lângă munca de la CASMED lucrează și la Centrul Perinatologic din Bălți. Acolo are alt contingent de pacienți, iar experiența cu bătrânii o ajută mult în comunicarea cu ei.

„Colegele de acolo deseori mă roagă să discut eu cu părinții, să-i încurajez sau să îi informez despre starea copilului. Doar eu reușesc să găsesc limbă comună cu ei. Sigur, m-au ajutat mult și traininguri-le organizate de asociație. Am învățat lucruri noi nu dor din medicină, ci și cum să comunici cu pacienții. Mai ales că pentru ei contează foarte mult acest lucru, iar eu mă simt mai bine când omul rămâne mulțumit”, mărturisește Ala Brânză.

Bătrânii sunt însă mai aproape de sufletul ei. „Probabil ei sunt mai sensibili. Ei ne sună, ne spun cum se simt, ori noi îi sunăm ca să ne asigurăm că totul e bine. Au nevoie de comunicare, se simte asta. Din experiența mea deja de cinci ani pot spune că mai mult îi tratez cu vorba, decât cu medicamentele”, spune asistenta medicală, în timp ce-i pansează rănile unei bătrâne cu escare grave. Cu mâinile uscate de la atâta dezinfectant aplicat, femeia își ține de vorbă pacienta, pentru a-i distrage atenția de la durerea provocată de soluțiile aplicate pe răni.

„Și cum vă simțiți azi, temperatura ați monitorizat-o, tensiunea? Dacă o să fie totul bine, curând rănile o să se prindă. Iată la cot deja a apărut „cojița”, care ne dă de înțeles că în curând rana se va prinde. Asta e foarte bine. O să reușim tot, dacă o să ascultăm medicul”, o încurajează asistenta pe mătușa Olga care nu se poate ridica din pat din cauza escarelor apărute pe picioare, coate și bazin.

În acea zi împreună cu asistenta am vizitat încă doi bătrâni bolnavi. Arșița era insuportabilă. Cât am mers pe jos, asistenta ne-a povestit multe dintre istoriile de viață ale celor pe care-i îngrijește. Printre of-uri, trecând durerea fiecăruia prin ea, femeia ne-a mărturisit că mulți dintre bătrâni nu au mai văzut lumina soarelui de ani de zile.

„Se mișcă foarte greu, dar nici nu sunt motivați să iasă afară. Sunt dezamăgiți de viață și nu mai vor să încerce nimic. Noi avem scopul să-i scoatem din această stare și să-i ajutăm”, ne-a spus asistenta, înainte să ajungem la cel de-al doilea pacient. După o oră de exerciții de reabilitare, fără pauză, Ala s-a grăbit să ajungă la alți șase bătrâni. Și așa în fiecare zi.

La Centrul de Asistenţă Socio-Medicală la Domiciliu „CASMED” muncesc acum peste 20 de asistente medicale. Acestea le administrează bolnavilor medicamente, le îngrijesc plăgile și escarele, monitorizează parametrii fiziologici, le fac masaj și gimnastică și chiar îi instruiesc pe pacienți cum să se îngrijească singuri.

Notă: CASMED este o organizație neguvernamentală, care are scopul să asigure servicii de calitate socio-medicale la domiciliu, să reducă gradul de dependenţă a bâtrânilor imobilizați, care se confruntă cu probleme medicale și sociale. Crearea acestei asociații a fost condiţionată de nevoia de a îmbunătăți condițiile de viață ale bătrânilor din Moldova.

 

La aceeași temă: 

În Moldova există soluții pentru părinții rămași singuri. Oricine se află în străinătate sau vrea să plece le poate cere ajutorul 

CAMPANIE// Drame de Moldova - „prizonieri” în propriile case 

CAMPANIE//Natalia Postolachi, director CASMED: „A fost un caz care ne-a șocat. A trebuit să-i aducem unei bătrâne o cană, pentru că cea pe care o avea era spartă. Asta deși fiul era un om de afaceri” 

EDITORIAL//„Adoptă un bătrân”