Autor: Elena Cioina

Vice-directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Stela Gheorghiță va fi din august ofițer responsabil de sănătatea publică la Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Moldova. Până acum ea a ocupat funcția de director adjunct la Centrul Național de Sănătate Publică, responsabil de prevenirea și controlul bolilor transmisibile.

Locul Stelei Gheorghiță va fi luat de Nicolae Furtună, medic șef adjunct, responsabil de domeniul epidemiologic la Centrul de Sănătate Publică Chișinău. Acesta va fi director adjunct interimar. Responsabilul a confirmat pentru Sănătate INFO că va merge la CNSP, dar a refuzat să ofere detalii, motivând că nu există încă un ordin oficial de la Ministerul Sănătății. „Haideți să așteptăm ordinul și după asta discutăm”, a afirmat Nicolae Furtună.

█ A fost numit un nou director la Centrul Național de Sănătate Publică. Acesta însă va păstra tăcerea timp de 100 de zile 

Despre Stela Gheorghiță se știe că și-a făcut studiile la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Este singura informație publică despre studiile și experiența de muncă a acesteia. Gheorghiță a fost numită vicedirector la CNSP pe 20 august 2010. Un CV mai amplu pe pagina oficială a Centrului Național de Sănătate Publică nu există.

Și Nicolae Furtună  a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, facultatea medicină preventivă. Pe pagina web a Centrului Municipal de Sănătate Publică scrie că acesta este născut pe 6 ianuarie 1968, în satul Chetrosu, raionul Drochia. Și-a început cariera ca medic intern la Centrul de Igienă și Epidemiologie din raionul Ungheni, a fost apoi medic epidemiolog la Centrul de Medicină Preventivă Ungheni, ulterior șef al secției epidemiologie la aceeași instituție până în martie 2009.

 

█ Articole relaționate:

Loturi de vaccinuri pe sfârșite, în Moldova. „Mai avem 170 de doze” 

Ministerul Sănătății vrea să cumpere vaccinuri, care nu au precalificarea Organizației Mondiale a Sănătății 

Vladimir Guriev, doctor în ştiinţe medicale: „Nivelul actual de finanțare ne permite doar vaccinarea contra hepatitelor, nu și procurarea reactivilor pentru diagnostic”