Autor: Sorina Bujarov

Tragedie la Căușeni. Un bebeluș de doar patru luni a decedat la doar câteva ore după ce a fost consultat de un medic. Totul s-a întâmplat sâmbătă seara, când mama copilului a chemat ambulanța după ce a observat că micuțul se simte rău. Aceștia au fost transportați de urgență la spital, însă medicul care a consultat micuțul i-a asigurat pe părinți că acesta nu are nimic grav și că poate să meargă acasă.  

La doar câteva ore după ce fetița a fost consultată de un doctor de la spitalul raional Căușeni și trimis acasă de către acesta, copilul a decedat. Medicii de la spital spun că starea bebelușului s-a agravat foarte mult în doar câteva ore, având simptome precum febră mare și vomă.

„Inițial medicul a presupus că copilul are o infecție respiratorie și l-a trimis acasă. Doctorul care s-a ocupat de acest caz este tânăr, are o experiență de doar cinci ani cu tot cu rezidențiat. El este medic de familie, dar cumulează la noi ca pediatru”, a declarat pentru Sănătate INFO Vasile Godoroja, medic șef adjunct la spitalul raional din Căușeni.

 Deces suspect la Spitalul Republican. Un tânăr de 21 de ani a murit după o operație la apendicită. „E un caz ieșit din comun. De dimineață stăm și ne gândim la aceasta” 

Specialistul a mai precizat că poliția investighează acest caz, iar în funcție de rezultatele expertizei medicale se va decide dacă va fi deschis un dosar penal pe numele doctorului care a consultat fetița. „Atunci seara chiar am anunțat poliția cu privire la acest caz, pentru că și pentru noi este un adevărat șoc ce s-a întâmplat. Deja în baza expertizei medico-legale vom afla din ce cauză a decedat copilul și dacă moartea acestuia putea fi evitată”, a adăugat Godoroja.

De cealaltă parte, specialistul principal de sănătatea mamei și copilului de la spitalul din Căușeni spune că rezultatele preliminare ale expertizei medico-legale arată că nu a fost afectat vreun organ al copilului, din cauza căruia ar fi survenit decesul.

„Infecția respiratorie trebuie să dea o complicație ca să provoace decesul, dar expertiza medico-legală nu a arătat că ar fi fost afectat vreun organ. Nu este niciun semn microscopic că decesul copilului ar fi fost provocat de vreo patologie. În trei luni vor fi gata analizele histologice și vom ști mai exact ce s-a întâmplat. Între timp, medicul va continua să lucreze. Dacă mai pleacă și ea, nu știu cine va rămâne să lucreze la noi. Suntem doar trei medici care facem gardă și ne prăpădim dacă rămân singurul doctor la pediatrie”, a afirmat pentru Sănătate INFO Savilie Iepure, specialist principal în pediatrie la spitalul din Căușeni.  

 Dosar penal pentru doctorii de la spitalul din Cărpinei și directorul Stației de Urgență Hâncești, după ce o fetiță a murit în ambulanță, în drum spre spital 

De cealaltă parte, părinții susțin că fetița lor a decedat din cauza neglijenței medicilor care s-au ocupta de ea. „Febra nu i-a măsurat-o, pe burtică nu i-a pus mâna, o ascultat-o la piept şi la spate şi acesta a fost tot controlul. Mi-a spus că e ceva infecţie, că e ceva de la răceală. Mi-au spus că nu o mai internează fiindcă nu vede nimic serios”, a afirmat pentru Publika TV Svetlana Popova, mama copilei. După ce au revenit acasă, femeia spune că copilul a început să se simtă și mai rău, astfel că s-a întors la spital. Copilul însă a decedat la scurt timp. „Am transportat copilul la spital, s-a ridicat în sala de reanimare, dar deacum îmi pare că era târziu”, a mai adăugat aceasta.

Dacă medicul va fi găsit vinovat pentru neglijență în acordarea asistenței medicale, acesta riscă închisoare de până la trei ani cu sau fără privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci  ani.

 

 Articole relaționate:

Un copil a decedat în ambulanță, în drum spre spital. Mama acuză doctorii din sat că n-au depistat la timp că micuța suferea de o infecție gravă 

Cazul fetiței de la Cărpineni care a murit de meningită - un amalgam de probleme. A fost transportată cu o ambulanță care trebuia scoasă din uz, alături de un alcoolic 

O femeie din Cimișlia acuză medicii de malpraxis. Ginecologul i-a introdus steriletul în abdomen, dar nu în uter. Dispozitivul s-a mișcat prin organism, până a ajuns la rinichi