Autor: Irina Papuc

În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului au fost numiți trei viceminiștri la Sănătate. Astfel, Ruxanda Glavan i-a propus în funcție pe Gheorghe Țurcanu, fost viceminsitru al Sănătății, Valentina Rotaru, director la Spitalul Departamental Căile Ferate și pe Aliona Serbulenco, care va deține funcția de medic-șef sanitar de stat.

În același timp, Svetlana Cotelea, cea care a deținut funcția de medic-șef sanitar de stat din 2013 a fost eliberată din funcție, la fel ca și Andrei Uncuța, care a ocupat funcția de viceministru timp de doar două luni. Octavian Grama, de asemenea nu se va mai regăsi în echipa Ministerului Sănătății, acesta alegând să fie deputat.

Amintim că Gheorghe Țurcanu a mai deținut funcția de viceministru al Sănătății în perioada 2009 – 2013, propus și atunci de PD, dar și în perioada 2001-2005. În 2013, acesta a fost eliberat din funcție și numit în calitate de viceministru la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Valentina Rotaru, al doilea viceministru, este medic de profesie - nefrolog pediatru și a activat în cadrul Institutului Mamei și Copilului și la Spitalul Valentin Ignatenco. În ultimii ani aceasta a condus Spitalul Departamental al Căilor Ferate. De asemenea, Aliona Serbulenco, acum director al clinicii private Sancos, va deține funcția de medic-șef sanitar de stat. 

Amintim că Ministerul Sănătății este acum condus de către Partidul Democrat, care a propus-o în funcția de ministru pe Ruxanda Glavan. Aceasta și-a ales echipa, așa cum era de așteptat, schimbând oamenii existenți din funcții cu colegi din partid. Anterior, experții s-au expus asupra riscurilor din sănătate, în cazul în care actuala conducere se va ocupa mai mult de politizare și amplasare în funcții a persoanelor comode, decât de reformarea sistemului.

 

 Articole relaționate:

Încă un viceministru pleacă de la Sănătate. Ce echipă își va forma ministrul Ruxanda Glavan 

Începe „albăstrirea” sistemului. Sănătatea, politizată până la conflict cu legea 

„Sacul cu bani” în Sănătate trece la democrați. Partidul va gestiona CNAM-ul și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale

Se confirmă. Rocada a avut loc. Ruxanda Glavan este candidatul democraților la funcția de ministru al Sănătății, iar Mircea Buga – candidat la cel al Muncii