Redactor: Sorina Bujarov

Un grup de jurnaliști din Rusia încearcă să afle diferențele dintre sistemul de sănătate rusesc și cele din țările europene. Aceștia au solicitat mai multor medici care muncesc în instituții medicale din Elveția, Germania, Danemarca, Austria, etc. să povestească despre condițiile de muncă, dar și despre remunerarea muncii pe care o fac.

Elveția – Tomazo Rocca este medic stomatolog în Elveția. Acesta are un cabinet stomatologic privat și câștigă un salariu de 7.000 – 10.000 de euro lunar. Pe lângă aceasta, specialistul predă și la Universitatea din Geneva. Pentru a deveni medic dentist Tomazo a studiat medicina timp de cinci ani. Timp de doi ani studenții învață medicină generală, împreună cu studențiii de la alte specialități, iar din al treilea an începe specializarea. A urmat studiile medicale în Italia, iar în cei cinci ani de studii medicale nu a atis un pacient viu, mărturisește medicul, motiv pentru care s-a mutat în Elveția, unde din nou a urmat ultimele trei cursuri. Aici și-a deschis un cabinet privat și câștigă 15 mii de euro lunar.

Germania – Berit R.este medic terapeut, fiind proaspăt licențiat în domeniu. Aceasta însă nu intenționează să meargă să se angajeze într-un spital, dar vrea să facă doctoratul. În Germania pentru a obține această specializare e nevoie de șase ani de studii intensive. Cei care doresc o specializare mai îngustă, precum chirurgie sau un ginecologie trebuie să se mai învețe încă cel puțin cinci ani. Salariul unui terapeut poate ajunge la 2.700 de euro, dacă adăugăm și plata pentru gărzile de noapte.

 Doctor moldovean care studiază în Portugalia, dar vrea să revină acasă. „E trist că singura soluție pentru doctorii de acasă este să ia mită. Aici rezidenții au salariu de 1.200 de euro” 

Iulia Șvarț, psihiatru pentru copii - pentru a obține profesia de psihiatru în Germania trebuie să înveți șase ani, după care încă cinci ani de rezidențiat în spital. Doar după aceasta psihiatrul are dreptul să-și deschidă un cabinet privat. În Germania chiar și tinerii specialiști au un salariu bun. Fără impozite salariul este de 4.000 de euro, deci primesc lunar câte 2.300 de euro, iar suma crește cu câte 200 de euro anual.

Danemarca – Michel Li este asistentă medicală la departaamentul de neurologie la spitalul din Aarhus, al doilea ca mărime oraș din Danemarca. Tânăra povestește că câștigă un salariu de până la 2.700 de euro. Michel este originară din Insulele Filippine. După liceu a plecat din țara de baștină pentru a-și continua studiile, așa a juns în Danemrca, unde și-a continuat studiile în sfera medicală. După trei ani de studii medicale intense au urmat și o perioadă de practică, aceasta fiind obligatorie pentru a primi dimploma de asistentă medicală.

Asistentele medicale care abia au ieșit de pe băncile universității sunt plătite cu 20.000 CZK pe lună, plus alocațiile pentru munca de după amiază. „Salariul meu este suficient pentru un trai decent. Desigur, nici eu, nici soțul meu nu ne permitem să purtăm branduri scumpe și să cinăm în restaurante scumpe în fiecare zi, dar  trăim într-o casă spațioasă, călătorim de trei ori pe an și fiecare din noi are mașina sa. Cu toate acestea, în Danemarca salariul de asistent medical este același ca și a unui profesor sau șofer de autobuz. Aici egalitatea este foarte importantă”, a mărturisit femeia.

 Doctor moldovean, anesteziolog-reanimatolog la un spital din SUA: „Cei care au plecat din țară au vrut o viață mai bună. E greu să faci medicină, să ai familie și să trăiești cu un salariu mizerabil” 

Austria – Stephan Mozer este terapeut într-un spital din Linz. Pentru munca sa medicul este remunerat cu 4.000 – 5.000 de euro lunar. Asta pentru că doctorul muncește la un cabinet medical privat, deschis de dânsul acum doi ani. Specialistul povestește că 14 ani de studii intense i-au trebuit pentru a obține ceea ce are acum – o profesie de elită și un salariu foarte bun.

În Austria medicii muncesc mult – „Cu câțiva ani în urmă eu munceam câte 72 de ore pe săptămână. Acum însă am redus volumul de muncă până la 20 de ore pe săptămână. Vreau să mă bucur și de familie, nu doar de medicină. Desigur, primesc bani mai puțini, însă și așa îmi ajunge pentru o viață decentă”, mărturisește terapeutul. 

După gorod.afisha.ru

 

 Articole relaționate:

Diferențele sistemelor de sănătate din Moldova și Cehia povestite de Sergiu Leahomschi, obstetrician-ginecolog la Praga. „Aici medicii și profesorii universitari sunt cele mai respectate profesii” 

Cunoscut drept belgian, dar cu rădăcini moldovenești. Neurochirurgul care a înființat un departament de neurochirurgie la Bruxelles și a obținut premii în toată lumea a revenit în Moldova 

Povestea unui doctor moldovean ce muncește la un spital din Germania: „Dacă s-ar legaliza „mulțumirea” din partea pacientului, medicii nu ar mai pleca din țară, din cauza sărăciei”