Autor: Sorina Bujarov

Drama continuă pentru pacienții care au dezvoltat complicații grave la ochi în urma unei intervinții chirurgicale efectuate la Spitalul „Sfânta Treime”. O femeie a rămas fără un ochi, alta nu va mai putea vedea niciodată din cauza acestor complicații, iar o altă pacientă a fost internată din nou pentru tratament. Cu toate acestea, directorul instituției medicale nu intenționează să demisioneze din funcție. Deși spune că se simte responsabil pentru cele întâmplate în instituția pe care o conduce, se justifică și afirmă că nu el a efectuat operațiile și nu el este vinovatul. 

„Știți că atunci când s-a întâmplat această tragedie eu nu aveam nici două luni de când ocupam funcția de director? Eu nu sunt medic oftalmolog, nu eu am făcut operația. Da, este vorba despre chestii organizatorice, dar acestea există de ani de zile, eu însă aveam mai puțin de două luni de când ocupam funcția de conducere. Pe mine mă învinuiesc de anumite chestii organizatorice, dar cum puteam eu să previn asta, dacă eu am venit nu demult în funcție? Mi-a mai rămas o bucățică de suflet, și pe acela vreți să mi-l luați? Ce pot să mai fac?”, s-a arătat deranjat Oleg Crudu, directorul spitalului.

█   O pacientă operată la „Sfânta Treime” a rămas fără un ochi. Șeful Direcției Sănătate îi propune unul artificial 

„A fost un caz accidental. De 20 de ani de zile operăm fără nici o problemă. Pe 16 iulie a avut loc o încălcare neînsemnată care a dat consecințe grave. Nu a fost o crimă intenționată, dar a fost o întâmplare care a avut consecințe catastrofale. Ce vreți de la noi atâta, ce putem noi să mai facem?”, și-a continuat indignarea acesta.

De unul singur nu pleacă, dar nici șeful Direcției Sănătate Chișinău nu îl va concedia, așa cum s-ar întâmpla într-o țară civilizată. Mihai Moldovanu aduce același argument ca și Crudu – nu directorul este vinovat de cele întâmplate.

„Am sancționat jumătate din spital. Nu știu ce să mai facem. Nu cred că o să-l demit pe director, pentru că vina nu este direct a lui. E vina șefului blocului de operații și a medicului epidemiolog. Ei au fost demiși. Dacă o să se insiste, o să închidem secția cu totul și nu o să mai aibă acces ceilalți pacienți care au nevoie de ajutor medical. Și așa avem situații când doctorii nici nu mai vor să facă intervenții”, a declarat Mihai Moldovanu pentru Sănătate INFO.  Acesta însă a dat de înțeles că pacienții își pot căuta dreptate în judecată, dacă doresc.

█  „ Pacienții de la Sfânta Treime trebuie să dea spitalul în judecată și să ceară bani”

Amintim că zece pacienți cu vârstele cuprinse între 50 și 84 de ani au suferit complicații după ce au fost operați la ochi. Mai exact, au apărut inflamații la locul operat, iar bolnavii nu mai pot vedea. Cauza dezvoltării complicațiilor a fost un agent chimic și nu un virus sau bacterie, cum se considera anterior. Membrii comisiei Direcției Sănătate au ajuns la concluzia că nu a fost respectată procedura de sterilizare și dezinfectare a echipamentului folosit la operații.

 

 Articole relaționate:

Două demisii și o mustrare aspră la Spitalul Sfânta Treime// Primele declarații oficiale 

Detalii noi în cazul de la Sfânta Treime „Toți ascund. Și toți raportăm cifre mizere”

UPDATE//Posibil caz de malpraxis la Sfânta Treime. Zece pacienți nu mai pot vedea, după ce au fost operați la ochi. De vină ar putea fi materialul folosit