Redactor: Sorina Bujarov
Atunci când guvernele doresc să reglementeze domeniul controlul tutunului sau să adopte măsuri menite să limiteze fumatul în țările lor, multe dintre ele s-au confruntat cu o oponență vehementă din partea unei organizații care, aparent, reprezintă drepturile comercianților. Vorbim despre Camera de Comerț Americană, care în tăcere a lucrat în străinătate ca un câine apărător al industriei tutunului, scrie allgov.com.
Reporterii de la New York Times au demonstrat printr-un șir de materiale jurnalistice că Camera de Comerț Americană s-a transformat în ultima perioadă într-un „ciocan apărător” a industriei tutunului, făcând un lobby puternic în Ucraina, Uruguay, Republica Moldova, Filipine și în alte țări care încearcă de ceva vreme să elaboreze și să adopte o lege menită să lupte cu viciul fumatului. Aceste țări încearcă să se alinieze la Convenția Cadru a OMS – tratat internațional elaborat acum un deceniu, care prevede adoptarea unor măsuri anti-fumat. De altfel, acordul a fost ratificat de 179 de state, dintre care nu fac parte SUA, Haiti sau Cuba.
AmCham-ul a mers atât de departe, încât a convins guvernul Ucrainei să depună o plângere juridică internațională împotriva Australiei, din motiv că guvernul australian a adoptat unele măsuri anti-fumat. Asta deși Ucraina nu importă țigări din Australia și nu era afectată în nici un fel de schimbările de pe continentul australian.
„Unii parlamentari ucrainieni s-au pronunțat împotriva acestei plângeri împotriva Australiei, considerând aceasta o acțiune absurdă. Aceștia nici măcar nu au vrut să investigheze de ce totuși guvernul ucrainian a înaintat o plângere în judecată împotriva unei țări cu care nu are nici un interes economic”, precizează jurnaliștii care au realizat o investigație ce scoate în vileag acțiunile Camerei de Comerț Americane. Potrivit acestora, Taras Kachka, cel care a și înaintat plângerea împotriva Australiei, este vicepreședintele Camerei de Comerț Americane, filiala din Ucraina.
Camera de Comerț Americană, condusă de Thomas Donohue, a lucrat, de asemenea, să se asigure că acordurile internaționale, cum ar fi Parteneriatul Trans- Pacific nu va împiedica comercializarea continuă a produselor din tutun și în alte țări.
Astfel de acțiuni însă a costat scump organizația. De-a lungul anilor mai mulți comercianți importanți au părăsit AmCham-ul – Apple și Nike au părăsit organizația atunci când conducătorii acesteea amenința să dea în judecată Agenția pentru Protecția Mediului, din cauza reglementărilor sale asupra gazelor cu efecte de seră.
█ Articole relaționate: