Redactor: Sorina Bujarov
Responsabilii Abbvie – o companie producătoare de medicamente, a mărturisit că a identificat mai multe cazuri de insuficiență hepatică la pacienții cu ciroză, cărora le-au fost administrate medicamentele „Viekira Pak„ și „Technivie” – preparate farmaceutice produse de însăși Abbvie. Informația a fost făcută publică de către reprezentanții Food and Drug Administration (FDA) – instituție care monitorizează piața farmaceutică din SUA.
Efectele adverse ale acestor medicamente sunt într-atât de grave, încât unii pacienți au avut nevoie de transplant de ficat, alții însă, din păcate, au decedat, informează Agerpres. În urma unui studiu s-a constatat că medicamentul „Viekira Pak” este mai periculos decât „Technivie”, acesta provocând mai multe victime, precizează responsabilii de piața farmaceutică din SUA. Cu toate acestea, Agenția nu a cerut retragerea preparatelor din farmacii și interzicerea comercializării, ci doar a solicitat ca Abbvie că aplice etichete de avertizare care să prevină pacientul despre riscurile grave asupra ficatului pe care le prezintă aceste medicamente pentru tratarea hepatitei C.
█ Cele mai periculoase combinații de medicamente. Ce reacții pot provoca
Precizăm că FDA a dat undă verde pentru introducerea pe piață a medicamentului „Pak Viekira” în decembrie 2014 și a „Technivie” în iulie anul trecut. Până acum au fost raportate din întreaga lume cel puțin 26 de cazuri de probleme grave legate, probabil, de aceste medicamente, susțin specialiștii de la FDA.
La cei mai mulți dintre acești pacienți au apărut probleme cu ficatul într-o perioada de patru săptămâni de la începerea noului tratament, a precizat FDA, indicând faptul că în unele cazuri pacienții nu ar fi trebuit să ia aceste medicamente.
FDA a cerut persoanelor care iau aceste medicamente să se adreseze imediat medicului dacă prezintă oboseală, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, au greață, vărsături, ochii și pielea îngălbenite și scaune de culoare deschisă – semne ale unor posibile probleme grave ale ficatului.
În Republica Moldova aceste medicamente nu sunt înregistrate.
Acest aviz al FDA a avut repercursiuni pe bursă, unde cursul acțiunilor Abbvie a scăzut joi cu 10.33% la 48,27 dolari la închiderea bursei de pe Wall Street, în timp ce acțiunile Gilead, care comercializează două tratamente concurente împotriva hepatitei C — „Sovaldi” și „Harvoni” — au urcat cu 5,77%, la 107,6 dolari.
█ Articole relaționate:
Consumul de paracetamol în timpul sarcinii poate crea probleme de dezvoltare copilului
De ce substanțe are nevoie creierul nostru, în funcție de preocupări și obiceiuri