Redactor: Sorina Bujarov

O unitate ultramodernă de chirurgie reparatorie, de care ar fi putut beneficia șase dintre victimele incendiului de la Clubul Colectiv din România, are „probleme cu sistemul cu aer”. A fost realizată de un prieten intim, partener de afaceri al lui Sorin Oprescu și inaugurată acum șase luni. Deși aici s-au investit 9 milioane de euro, secția nu a funcționat niciodată.

O unitate pentru arși, superechipată și ultracostisitoare, nu a fost pusă în funcțiune pentru a trata victimele incendiului de la Clubul Colectiv, deși a fost inaugurată, în primăvară, de ministrul Nicolae Bănicioiu. RISE Project a verificat cine e firma care s-a ocupat de utilarea acestei unități de chirurgie plastică, realizată la Spitalul Floreasca. Răspunsul – compania Gemedica, deținută de Aurel Galea (49 de ani), prieten intim, sponsor de campanie electorală și partener de afaceri al lui Sorin Oprescu.

Echiparea clinicii, împreună cu instruirea celor care urmau să o folosească, a fost realizată, între 2013 și 2015, în baza unui acord cadru care presupunea livrarea produselor și serviciilor descrise mai sus contra unei sume de până la 9 milioane de euro. Interesant este faptul că firma Gemedica a câștigat licitația organizată de Spitalul Floreasca în condițiile în care a fost singura care s-a înscris în competiție. De altfel, la toate licitațiile organizate de Spitalul Floreasca și câștigate de firma Gemedica, această companie a participat singură, fără să o concureze nimeni.

 Eroii care muncesc printre lacrimi și fără pauze pentru a salva vieți. „Plângeam. Am urme de piele arsă pe mine” 

În 2012, de exemplu, tot fără să fie concurată de nimeni, Gemedica a câștigat cinci licitații organizate de Spitalul Floreasca, pentru sume de circa 6 milioane de euro. De subliniat că toate sumele citate sunt stipulate în acorduri cadru, încheiate între Gemedica și Spitalul Floreasca. Ele desemnează plafonul maxim financiar până la care spitalul poate să achiziționeze produse și servicii de la firma lui Aurel Galea, pentru fiecare contract în parte.

Unitatea de urgențe pentru arși, inaugurată acum o jumătate de an, ale cărei echipamente sunt evaluate la 9 milioane de euro, este parte integrantă din clinică de chirurgie plastică, deja existentă, a Spitalului Floreasca. Este formată din șase paturi și o sală de operații.

Ce oferă ea? – Posibilitatea de instalare a pacienților cu arsuri grave în niște capsule în care se introduce oxigen pur, cu presiune mare, care grăbește cicatrizarea rănilor.

Profesorul Ioan Lascăr, șeful secției de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, a povestit, în primăvără, la inaugurare, care este atuul terapiei care va putea fi efectuată în această unitate superechipată: „Oxigenarea țesuturilor nu se face doar pe cale sanguină și respiratorie. Oxigenul pătrunde în țesuturi și prin tegumente”. Îl limbaj medical, tratamentul acesta se numește „oxigenoterapie hiperbară”.

Unitatea cu „oxigenoterapie hiperbară” de la Floreasca n-a funcționat, însă, niciodată, din primăvară până acum.

În vreme ce moartea eliberează, unul câte unul, paturile de spital în care și-au trăit agonia arșii de la clubul Colectiv, unitatea de elită de la Spitalul Floreasca, care le-ar fi putut prelungi zilele la șase dintre ei, zace, în continuare, nefolosită.

 Lucrează până la epuizare. O asistentă medicală a suferit un AVC, din cauza suprasolicitării la serviciu 

RISE Project a mai descoperit un detaliu legat de felul în care a curs investiția de 9 milioane de euro, făcută în echiparea acestei unități medicale. Profesorul Ioan Lascăr, membru în comisia de licitație care a hotărât ca dotările să fie furnizate de firma Gemedica, acordă consultații la clinica Academica, pe care Galea o deține împreună cu Oprescu. 

 Altfel spus, Lascăr a elaborat caietul de sarcini al unei licitații care a fost câștigată – în absența oricărei concurențe – de o firmă a patronului clinicii la care își rotunjește veniturile.

În zilele care au trecut de la dezvăluirea faptului că în București există o unitate modernă destinată îngrijirii arșilor – nefuncțională, deși, în primăvără, a fost inaugurată, en fanfare – Spitalul Floreasca nu a răspuns la niciuna dintre întrebările adresate de RISE Project, legate de acest caz

 

 Articole relaționate:

Diferențele sistemelor de sănătate din Moldova și Cehia povestite de Sergiu Leahomschi, obstetrician-ginecolog la Praga. „Aici medicii și profesorii universitari sunt cele mai respectate profesii” 

Cunoscut drept belgian, dar cu rădăcini moldovenești. Neurochirurgul care a înființat un departament de neurochirurgie la Bruxelles și a obținut premii în toată lumea a revenit în Moldova 

Povestea unui doctor moldovean ce muncește la un spital din Germania: „Dacă s-ar legaliza „mulțumirea” din partea pacientului, medicii nu ar mai pleca din țară, din cauza sărăciei”