Autor: Irina Papuc
Situația din sistemul medical se înrăutățește pe zi ce trece, în condițiile în care situația economică pentru întreaga țară este una tot mai șubredă. Astăzi CNAM a anunțat că datoriile Ministerului Finanțelor către CNAM sunt de peste 500 de milioane de lei, iar din această cauză compania nu poate efectua toate transferurile către spitale. Astfel din 40 de spitale care efectuează internări doar 11 mai au bani până la sfârșitul anului.
Astăzi, la Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie s-a discutat problema lipsei de finanțare în Sănătate. Pentru o discuție mai calmă s-a luat decizia ca presa să nu participe. Totuși, după discuțiile la care au participat responsabili de la Ministerul Sănătății, de la CNAM, dar și de la Trezoreria de Stat, responsabilii de Legislativ ne-au spus că lucrurile devin îngrijorătoare. Este un tăiș cu două lame – pe de o parte autoritățile pur și simplu s-au pomenit într-o incapacitate de plată, iar pe de altă parte director cheltuiesc irațional și bănuții care i-au mai rămas.
Internări neargumentate de 184 de milioane de lei
„Ministerul Finanțelor a anunțat despre o datorie de 400 de milioane către CNAM, însă cei de la Companie spun că de fapt datoria este mai mare. Fără cele 35 de milioane transferate astăzi, datoria se cifrează la 516 milioane de lei”, spune Valentina Stratan, membru al Comisiei parlamentare de profil. În aceste condiții au de suferit spitalele – datoria CNAM că instituțiile medicale a ajuns la 441 de milioane.
Totodată, cei de la Ministerul Sănătății au comunicat că din 40 de spitale evaluate doar 11 mai au bani pentru internări până la sfârșitul anului, restul – au epuizat toate resursele. Cea mai mare parte din datorii, peste 220 de milioane sunt pentru medicamente. Nu este clar cum funcționează acum spitalele rămas fără resurse, în schimb s-a discutat și despre iraționalitatea cu care sunt cheltuiți banii.
„Ministerul Sănătății a făcut o evaluare în urma căreia s-a depistat că s-au efectuat internări neîntemeiate care ne-au costat 184 milioane de lei. Nu există o diferențiere clară între cazurile acute și cele paliative, plus că există și interesul pentru unii manageri ca pacientul să stea cât mai mult în spital”, a adăugat Stratan. Pe lângă erorile de internare, unii directori au dorințe „sofisticate” – birouri renovate cu lux și mașini scumpe cu șoferi care să-i aștepte la scară, acestea fiind mofturi, care ar putea salva sume enorme de bani.
Datoriile ar putea să nu fie recuperate în totalitate
█ Este la pământ sau nu sistemul de asigurări medicale din Moldova
Ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a spus pentru Sănătate INFO că abordează problema întârzierii transferurilor către CNAM în fiecare săptămână la Guvern, dar se pare că este fără rezultat.
„Problema transferurilor către CNAM persistă. În fiecare zi de luni la ședințele operative de la Guvern pun în discuție problema întârzierii transferurilor. Ministrul Finanțelor dă asigurări că până la sfârșitul anului aceste datorii vor fi închise. Ministerul Sănătății va face tot posibilul ca activitatea spitalelor să nu fie periclitată din acest motiv”, este scurta declarație a ministrului.
Totuși, astăzi la Comisie s-a anunțat cel mai grav - riscul ca datoria să nu mai poată fi restituită în totalitate către CNAM există. Motivul – nu există acumulări în buget., România a blocat finanțarea, iar banii din finanțare externă, de asemenea, au fost înghețați.
█ Articole relaționate:
Situație tot mai gravă. 400 de MILIOANE n-au mai ajuns la CNAM
Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea”
Câți bani a tăiat de la Sănătate Guvernul demis