Redactor: Parascovia Sula
Guvernul italian a lansat o anchetă amplă în câteva spitale din țară, după ce cinci femei însărcinate au murit în mai puțin o săptămână. Tragediile s-au produs în diferite spitale și au alarmat întreaga țară, Italia având o reputație bună la capitolul nașteri în siguranță.
Pentru a înțelege ce s-a întâmplat, Ministerul Sănătății din Italia a creat câteva echipe de specialiști, care vor ancheta decesul gravidelor din cele patru spitale. Acestea aveau între șapte și nouă luni de sarcină.
În cel mai recent caz, Giovanna Lazzari în vârstă de 30 de ani, a murit într-un spital din Brescia, în ajunul Revelionului, în timpul operației de cezariană. Femeia avea opt luni de sarcină. Cu două zile înainte deces gravida avea febră.
„Giovanna mi-a trimis un SMS la miezul nopții și mi-a spus că avea o durere puternică. De asemenea, ea s-a plâns că nu a primit atenția corespunzătoare din partea medicilor”, a declarant soțul acesteia, Roberto Coppini pentru agenția de știri italiană Ansa, citată de The Guardian.
Bărbatul a fost chemat mai târziu la spital, unde i s-a spus că soția lui a pierdut copilul. Ulterior, femeia a fost transferată în secția de chirurgie pentru a-i elimina fătul, dar a murit și ea. Purtătorul de cuvânt al Spitalului nu a fost de găsit pentru a comenta informațiile apărute în mass-media, conform cărora femeia ar fi murit în urma unei hemoragii.
█ Avorturi ilegale, în baza unor diagnostice fictive. Mărturiile victimelor
Moartea Giovannei s-a produs la două zile după cea a Martei Lazzarin, în vârstă de 35 de ani. Aceasta a fost adusă de urgență la spitalul în Bassano del Grappa cu febră și dureri abdominale. Potrivit rapoartelor, Lazzarin a pierdut copilul în timp i s-au rupt apele. Femeia avea șapte luni de sarcină. Ulterior, Marta a suferit un atac de cord.
Soțul Martei Lazzarin, Chris, a scris pe blogul lor comun „pa, pa, dragostea mea”. De asemenea, el a postat o fotografie a soției sale însărcinate și a menționat că „a zburat spre cer”.
Angela Nesta, în vârstă de 39 de ani a suferit un atac de cord, la scurt timp după ce a născut un copil mort într-un spital din Torino. Decesul ei a venit la o zi după ce Anna Massignan, în vârstă de 34 de ani, a murit în ziua de Crăciun în timpul unei cezariane la Verona.
Ministrul Sănătății din Italia, Beatrice Lorenzin, a dispus anchetarea cazurilor de deces.
„Echipa de specialiști trebuie să verifice dacă au fost greșeli de organizare care ar fi provocat decesele și dacă au fost respectate toate procedurile pentru garantarea calității și siguranței îngrijirilor medicale”, a declarat ministrul Beatrice Lorenzin.
Pentru realizarea anchetelor au fost solicitate serviciile poliției, ale unor agenții de sănătate și autorități locale.
Cel de-al cincilea caz, cu privire la decesul unei femei în vârstă de 23 de ani de la Foggia, o localitate din sudul Italiei, nu a fost inclus în seria de investigații. Aceasta a murit la domiciliu, pe 29 decembrie, dintr-o cauză necunoscută. Doctorii au reușit, însă, să salveze copilul, după ce i-au efectuat o cezariană post-mortem.
Seria acestor decese a șocat întreaga Italie, care are o rată a mortalității materne scăzută. În ultimii cinci ani au fost înregistrate doar câte patru decese ale gravidelor la o sută de mii de copii născuți vii, arată datele Băncii Mondiale.
Pentru comparație, în Marea Britanie se înregistrează între nouă și 10 decese materne la 100 de mii de nou-născuți vii, adică de două ori mai multe decât în Italia, în timp ce SUA a înregistrat un raport stabil de 14 decese anual, în aceeași perioadă de timp.
Cu toate că Italia este una dintre cele mai sigure țări din lume cu privire la nașterea unui copil, rata natalității a scăzut semnificativ în ultimii ani. La începutul acestui an, ministrul Sănătății, Beatrice Lorenzin avertiza că Italia riscă să se transforme într-o „țară moartă”.
În timp ce rata natalității scăzute reflectă o tendință largă în Europa, mulți italieni spun că în lipsa unei creșteri economice a țării este imposibil să planifici copii. Prim-ministrul Italiei Matteo Renzi a încercat să depășească acest obstacol financiar, introducând un „bonus pentru copil”, de 80 de euro pe lună.
█ Articole relaționate: