Autor: Sorina Bujarov

Un alt medic a fost prins cu mită. Este vorba despre un doctor terapeut din raionul Florești. Potrivit Centrul Național Anticorupție, acesta ar fi cerut suma de o mie de lei de la un pacient, în schimbul unei fișe medicale pentru concediul academic. Medicul a fost prins în flagrant și riscă până la 10 ani de închisoare și o amendă de până la 160 de mii de lei.  

În timp ce în sistemul de sănătate se pierd milioane de lei, din cauza fraudelor admise de responsabilii din domeniu, CNA anunță că a prins un doctor care a cerut mită de 1.000 de lei. Acesta este primul caz din 2016, când un angajat din domeniul sănătății este prins cu mită. Medicul lucrează la spitalul raional din Florești și ar fi cerut mită de la un pacient care avea nevoie de o fișă medicală pentru concediu academic. Ofițerii CNA au prins medicul în flagrant, acesta fiind bănuit de corupere pasivă. Cazul este investigat de Procuratura Anticorupție.

█  RETROSPECTIVĂ// Ce au promis și nu au făcut autoritățile din Sănătate în 2015 

Dacă va fi găsit vinovat, doctorul de la Florești riscă o pedeapsă cu închisoare de la cinci la zece ani, cu o amendă între 120.000 și 160.000 de lei. De asemenea, dacă se va dovedi că specialistul se face vinovat de corupere pasivă, acesta ar putea fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

Vom preciza că, potrivit unui raport CNA, în 2014 au fost înregistrate 19 cazuri de corupție comise de către responsabili din domeniul ocrotirii sănătății. Numărul acestora a crescut de câteva ori în primele 11 luni ale lui 2015, în total înregistrîndu-se 52 de cazuri. Printre ele se numără și dosarul licitațiilor trucate, care la începutul lunii aprilie 2015 a zguduit comunitatea medicală. 

 

█  Articole relaționate:

Situație fără precedent: „În ultimii 10 ani nu ne-am confruntat cu așa ceva” 

Situație tot mai gravă. 400 de MILIOANE n-au mai ajuns la CNAM 

Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea” 

Câți bani a tăiat de la Sănătate Guvernul demis