Autor: Viorica Obreja

Procuratura din raionul Rezina a inițiat o anchetă penală pe cazul intoxicației în masă a elevilor de la liceul din satul Cuizăuca. Factorii de decizie ai instituției școlare, dar și cei de la Centrul de Sănătate Publică din raion vor fi cercetați pentru faptul că ar fi gestionat prost incidentul intoxicației cu insecticide. În consecință zeci de copii au ajuns pentru a doua oară la spital.

Primul val de otrăviri a avut loc la începutul lunii martie, iar responsabilii de la Centrul de Sănătate Publică din Rezina, precum și administrația Liceului „Ion Creangă” din satul Cuizăuca nu ar fi înlăturat toate urmele de insecticide din școală, dar le-au permis elevilor să revină la lecții.

 Intoxicație în masă la o școală din Rezina. 14 copii, internați de urgență în spital

La spital au ajuns 36 de copii intoxicați cu insecticide de tip BI-58. Concluziile sunt ale Procuraturii raionului Rezina care a inițiat procesul penal. Anchetatorii urmează să stabilească acțiunile factorilor de decizie ale celor două instituții imediat după incident.

Vom aminti că la începutul lunii martie, o elevă din clasa a 8-a a spart o fiolă cu insecticid pe holurile instituției de învățământ în timpul unei manifestări de opt martie. Substanța toxică s-a răspândit imediat, iar elevii care au inhalat vaporii, s-au simțit rău și au avut nevoie de spitalizare. Școala a fost închisă pentru cinci zile, iar miercuri, elevii au revenit la ore.

Ieri, într-un briefing pentru presă, premierul a cerut măsuri mai drastice pentru responsabilii care au gestionat incidentul. Pavel Filip a făcut referință la demisia medicului-șef sanitar al Centrului de Sănătate Publică din raion este una prea blândă.  „Trebuie să răspundă și penal pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, pentru încălcarea regulilor și a legii”, a declarat Pavel Filip.

 

  Articole relaționate:

Alertă. 36 de elevi din Costești, intoxicați cu gaze

Consumul de paracetamol în timpul sarcinii poate crea probleme de dezvoltare copilului 

De ce substanțe are nevoie creierul nostru, în funcție de preocupări și obiceiuri