Autor: Parascovia Sula

Mai mulți elevi au ajuns la spital în stare extrem de gravă, după ce s-au intoxicat cu insecticid. Incidentul s-a produs ieri, în satul Cuizăuca, raionul Rezina. Specialiștii în sănătate spun că substanța periculoasă a fost adusă la școală de către un elev, care a spart involuntar flaconul, ceea ce a și dus la intoxicarea în masă a copiilor.

În total vorbim despre un număr de 14 elevi, cu vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani, care au nevoie de tratament în staționar din cauza intoxicației cu insecticid. Inițial elevii au fost internați la spitalul raional din Rezină, însă ulterior au fost transferați în secția de terapie intensivă de la Institutul Mamei și Copilului. Asta, pentru a evita apariția unor complicații severe cărora medicii din regiune nu ar putea face față din mai multe motive, informează Ministerul Sănătății.

 Alertă. 36 de elevi din Costești, intoxicați cu gaze

„Copiii au fost aduși la Institutul Mamei și Copilului azi-noapte, până la ora 5 dimineața. Acum starea lor este stabilă. Ei sunt ținuți sub supraveghere, iar pericole pentru viață nu sunt. Între timp ei au fost supuși procedurilor de oxigenoterapie. De asemenea, li s-au administrat picurători, iar acum sunt la terapia de infuzie”, a precizat pentru Sănătate INFO Vasile Tomuz, vicedirector medical la Institutului Mamei și Copilului, care a mai precizat că acum toți copiii au fost transferați în secție.

Doctorul susține că intoxicarea s-ar fi produs din cauză că elevii au inhalat produsul periculos, adus la școală de către o elevă. „Părinții trebuie să fie vigilenți, deoarece aceste produse nu se vând oriunde, dar sunt preparate specifice pentru agricultură. Ele nu ar trebui să fie la îndemâna copiilor”, a mai adăugat medicul.

 Atenție! Crește numărul intoxicațiilor cauzate de medicamente 

Vom preciza că aceasta este a doua intoxicație în masă cu implicarea unor elevi.  Săptămâna trecută 36 de elevi din satul Costești, raionul Ialoveni, s-au intoxicat cu substanțe toxice. Potrivit specialiștilor în sănătate, incidentul s-ar fi produs din motiv că un copil a adus la școală spray-uri iritante și recipiente de parfumerie periculoase pentru sănătate.

Notă: Intoxicarea cu pesticide afectează sistemul nervos central al omului. Aceasta se poate manifesta prin cefalee, vertije, vuiet în urechi, pot apărea hemoragii cutanate. Forma principală de manifestare a intoxicației este encefalita toxică. În cazuri grave apar accese de convulsii.

 

  Articole relaționate:

Consumul de paracetamol în timpul sarcinii poate crea probleme de dezvoltare copilului 

De ce substanțe are nevoie creierul nostru, în funcție de preocupări și obiceiuri