Redactor: Natalia Nicoreanu

Tragedia din clubul Colectiv de la București a mobilizat medicii de peste Prut. În dorința de a acumula experiență de la colegii lor din străinătate, doctorii români fac stagii practice în cele mai mari spitale din Franța. Diferențele sunt de natură financiară spun medicii români, care timp de o lună s-au aflat alături de specialiștii care tratează francezii cu arsuri.

Cel care a pus bazele acestui proiect de instruire este profesorul Marc Chaouat, specialist în chirurgie plastică și de reconstrucție. Pe 30 octombrie, atunci când a avut loc tragedia din Clubul Colectiv, medicul se afla la București. Venise pentru a oferi stagii de practică colegilor români. Doctorul spune că tabloul din Capitala României nu-l va uita niciodată.

„A fost dramatic. Ceea ce s-a întâmplat în România nu am trăit niciodată în Franța. În întreaga mea carieră n-am văzut un accident cu atâția arși grav. A fost foarte complicat pentru mine, mai ales că trebuia să fac lucrurile în alte condiții decât cele cu care sunt obișnuit. Am fost mai mult spectator decât actor”, a declarat pentru Digi 24, profesorul Marc Chaouat.

 █ Eroii care muncesc printre lacrimi și fără pauze pentru a salva vieți. „Plângeam. Am urme de piele arsă pe mine” 

Nenorocirea de la București este un precedent grav care a pus pe gânduri medicina din România. Primele echipe de medici din țara vecină au ajuns acum o lună, la Spitalul Saint-Louis din Paris, pentru a se afla cot la cot cu specialiștii francezi și a învăța din experiența lor. Printre ei este și Luminița Stănciulescu, medic reanimator care a mers în Franța împreună cu două dintre asistentele medicale cu care lucrează.

„A fost o experiență extrem de interesantă și foarte utilă pentru profesia mea. Sunt reanimatoare. Lucrez cu pacienții arși, am anesteziat pacienții arși. E un centru de referință, foarte bine organizat, dotat, care poate oferi o perspectivă foarte clară despre tratarea acestor pacienți”, a declarat Luminița Stănciulescu pentru Digi 24.

Medicul român recunoaște că în tratamentul arșilor din România și a celor din Franța, banii sunt cei care fac diferențele.
„Pentru mine acest stagiu este un succes profesional. În România se depun eforturi importante pentru tratarea cu profesionalism a pacienților, dar diferențele sunt de natură financiară”, a mai spus Luminița Stănciulescu.

 █ Condamnați la moarte din cauza condițiilor din spitale. Medicii români dezvăluie de ce o parte din pacienții arși nu au putut fi salvați 

Profesorul francez Marc Chaouat, spune că medicii români au făcut tot posibilul pentru a salva viețile celor care au ars de vii în Colectiv, doar că au făcut-o reieșind din condițiile pe care le au în România.

Incendiul în clubul Colectiv a izbucnit în seara de 30 octombrie, în timpul unui concert gratuit oferit de o trupă rock din România. Focul ar fi fost provocat de artificiile lansate pe scenă. În consecință, în noaptea tragediei, 27 de tineri au murit după ce au suferit arsuri sau au inhalat gaze toxice. 350 de participanți la concert s-au călcat în picioare pentru a ieși afară din localul care avea autorizație doar pentru 80 de locuri. Numărul morților a crescut de la o zi la alta și s-a ridicat la 64 de decese. Odată cu nenorocirea din Colectiv, medicii români au descoperit carențele și lipsurile din sistem, care nu le-a permis să facă față numărului mare de bolnavi arși. Mai mulți tineri au fost transportați în clinici din Anglia, Norvegia, Finlanda și Israel, dar o parte dintre ei nu au mai putut fi salvați.

 

█ Articole relaționate:

Diferențele sistemelor de sănătate din Moldova și Cehia povestite de Sergiu Leahomschi, obstetrician-ginecolog la Praga. „Aici medicii și profesorii universitari sunt cele mai respectate profesii” 

Cunoscut drept belgian, dar cu rădăcini moldovenești. Neurochirurgul care a înființat un departament de neurochirurgie la Bruxelles și a obținut premii în toată lumea a revenit în Moldova 

Povestea unui doctor moldovean ce muncește la un spital din Germania: „Dacă s-ar legaliza „mulțumirea” din partea pacientului, medicii nu ar mai pleca din țară, din cauza sărăciei”