Autor: Natalia Nicoreanu

Bebelușul decedat la naștere în secția maternitate la Spitalul din Strășeni avea o patologie cardiacă. Cel puțin asta este concluzia preventivă a examenului medico-legal, efectuat la Institutul Mamei și Copilului. Informația ne-a fost comunicată de către medicul legist care a efectuat necropsia. Totodată, doctorii de la spital infirmă că nou-născutul ar fi fost lăsat pe pervazul unui geam, așa cum afirmă părinții.

Cazul bebelușului din Strășeni decedat în timpul nașterii a bulversat din nou opinia publică. Părinții, care l-au așteptat cu nerăbdare, dau vina pe doctori și spun că aceștia nu ar fi intervenit la timp. Astăzi medicii legiști declară că examenul morfopatologic preventiv arată că fătul ar fi avut o patologie a inimii, care nu ar fi putut fi depistată în timpul sarcinii. Totuși rezultatele finale ale examenului morfopatologic vor fi gata peste două săptămâni, a declarat pentru Sănătate INFO  Vergil Petrovici, medic legist în cadrul Serviciului Morfopatologic la Institul Mamei și Copilului.

„Este și patologie cardiacă, este o stare de șoc acut. Sunt multe probleme. Este un sistem: mama-placenta-fătul. Aici dacă apare o dereglare, atunci poate fi cauza decesului.  Azi vom studia și placenta. Le-am explicat părinților ce este necropsia și că nu putem veni imediat cu rezultatul final”, a declarat medicul legist.

█ Încă un posibil caz de malpraxis. O familie din Strășeni și-a pierdut copilul la naștere

Ieri medicii de la Strășeni declarau că nou-născutul s-ar fi sufocat în timpul nașterii. Totuși aceștia nu au precizat cum anume și de ce s-a întâmplat acest lucru. De asemenea, șeful secției maternitate, Petru Josan a infirmat că părinții ar fi găsit copilul pe pervazul unui geam al instituției medicale.

 „Copilul a fost coborât din sala de naștere, jos, la primul etaj în secția de internare pentru a-l fotografia polițiștii și să facă cunoștință rudele. Singur tata s-a ridicat cu copilul sus. În brațe s-au făcut fotografiile, nu pe pervaz. Avem explicația lucrătorilor medicali”, susține Petru Josan, medic-șef al maternității Spitalului Raional Strășeni. 

Pe acest caz au fost inițiate mai multe anchete – una de către administrația spitalului și alta de către poliție. De asemenea, Ministerul Sănătății a cerut elucidarea cazului.

Am încercat să aflăm de la medicii specialiști în obstetrică și ginecologie în ce condiții survine sufocarea fătului în timpul nașterii. Ginecologul-obstetrician Maxim Călăraș susține că sunt trei factori care pot provoca moartea bebelușului.

„Unul dintre factorii care pot declanșa sufocarea este desprinderea precoce a placentei, înainte ca fătul să se nască. Este o complicație severă care se soldează cu o mortalitate înaltă. Presiunea cordonului ombilical. Este un nod care în timpul nașterii se trage și circuitul de sânge se oprește, sau cordonul ombilical cade peste capul copilului și capul ca un dop în baie îl comprimă. Și, extrem de rar, este ruptura de uter în timpul nașterii” afirmă obstetricianul-ginecolog.

În asemenea situații, medicii nu au prea mult timp la dispoziție pentru a acorda ajutorul necesar.

„În timpul nașterii se pot întâmpla oricare din aceste trei situații. Ele nu pot fi prevenite la ecografie. În asemenea cazuri este importantă măiestria echipei, nu a medicului, dar a întregii echipe, care trebuie să fie pregătită ca în orice moment să acorde ajutor. De la dezlipirea de placentă până la moartea fătului ai doar cinci minute la dispoziție. Dacă ai prins momentul - în cinci minute faci cezariană. Chiar dacă l-ai sustras într-o stare generală gravă, fătul poate fi reanimat, resuscitat” a precizat pentru Sănătate INFO, medicul obstetrician-ginecolog, Maxim Călăraș.

Vom preciza că mama copilului decedat era la prima sarcină, iar rudele susțin că bebelușul era prea mare pentru ca femeia să poată naște natural. În acest context, rudele acuză medicii că ar fi decis prea târziu să recurgă la operație cezariană. Potrivit medicului - legist, bebelușul cântărea 3,900 kg.

 Articole relaționate:

UPDATE//Posibil caz de malpraxis la Sfânta Treime. Zece pacienți nu mai pot vedea, după ce au fost operați la ochi. De vină ar putea fi materialul folosit 

O femeie din Capitală a murit după ce a fost tratată de o altă boală decât cea de care suferea. „În SUA o astfel de greșeală îi costă pe medici milioane” 

Cele mai răsunătoare cazuri de malpraxis, care au afectat imaginea sistemului de sănătate din Moldova în 2015