Autor: Sorina Bujarov
RETROSPECTIVĂ// Pe lângă scandalurile și cazurile de corupție, în 2015 imaginea sistemului de sănătate a avut de suferit și din cauza unor greșeli medicale. Cele mai răsunătoare în acest sens sunt erorile admise la Spitalul Municipal „Sfânta Treime”, în urma cărora zece pacienţi au rămas orbi pe viaţă, decesul unei femei cauzat de o clismă făcută incorect şi al unui tânăr, survenit în urma unei operaţii simple de extirpare a apendicelui. O parte dintre acestea sunt investigate în continuare de către oamenii legii, altele au fost trimise în arhiva Ministerului Sănătății.
Așadar, la începutul verii, la Spitalul Clinic Republican a fost internată, în stare extrem de gravă, o femeie în vârstă de 68 de ani. Ea a fost transferată de urgență de la Institutul Mamei și Copilului, unde fusese internată inițial pentru o intervenție chirurgicală la ovare. Asistenții medicali de acolo i-au permis acesteia să-şi facă singură clismă, deși protocoalele interzic acest lucru. Din cauză că procedura a fost efectuată incorect, femeia a suferit mai multe traume la aparatul genital, iar în consecinţă – a decedat. Atunci responsabilii Ministerului Sănătăţii afirmau că angajaţii spitalului nu trebuiau să-i permită pacientei să-şi facă singură procedura.
Cu toate acestea, la jumătate de an de la deces autoritatea în Sănătate a trimis dosarul la arhivă, fără să facă publice măcar concluziile comisiei care s-a ocupat de investigarea cazului. Cum ne-am obișnuit deja, specialiștii Ministerului Sănătății au ajuns la concluzia că personalul medical nu se face vinovat de nimic, decesul pacientei survenind din alte motive medicale. Nici administraţia spitalului nu a mustrat angajaţii pentru faptul că i-au permis unui pacient să-şi facă singură clisma, deși acest lucru ține exclusiv de competența specialistului.
Probabil cel mai răsunător caz de malpraxis din 2015 este cel în care zece pacienți au rămaşi orbi pe viaţă, după ce au fost operați la ochi la Spitalul „Sfânta Treime”. Bolnavii, cu vârsta cuprinsă între 50 și 84 de ani, au suferit complicații după ce au fost operați la ochi. Inflamaţiile au apărut la locul operat, motiv pentru care aceștia nu vor mai putea să vadă vreodată. Cazurile au fost raportate în perioada 21 – 29 iulie 2015. Toți cei zece pacienți au fost operați de cataractă în zile diferite și în săli diferite. După câteva zile însă pacienții au început să aibă complicații.
În urma investigațiilor s-a constatat că pacienții au dezvoltat complicații din cauza unui agent chimic, și nu din cauza unui virus sau bacterii, cum s-a anunțat iniţial. Specialiștii care au investigat cazul au ajuns la concluzia că nu a fost respectată procedura de sterilizare și dezinfectare a echipamentului folosit la operații. În consecință, medicul epidemiolog şi şeful blocului operator din cadrul Spitalului municipal „Sfânta Treime” au fost demişi, iar directorul instituţiei medicale s-a ales cu o mustrare.
Drept despăgubiri pacienţilor li s-a oferit proteze pentru ochii extirpați, dar şi tratamentul gratuit al organelor afectate. Mulți însă au spus că vor ataca spitalul în judecată. Procuratura sectorului Râşcani investighează în continuare cazul.
Un alt caz de malpraxis care a lăsat o pată neagră pe sistemul medical din Moldova a avut loc la Spitalul Clinic Republican. Este vorba despre decesul unui tânăr de doar 21 de ani care a murit în urma unei apendicectomii – operaţie de extirpare a apendicelui. Cazul a avut loc la sfârşitul lunii aprilie. Deși medicii afirmau că intervenția chirurgicală a fost efectuată cu succes, pacientul a fost găsit mort în salonul său dimineață. La scurt timp de la deces, echipa de medici care a efectuat operaţia a fost reţinută preventiv de către poliţie. Este vorba despre un chirurg, un medic anesteziolog și o asistentă medicală, care au fost anchetați într-un dosar penal deschis pe caz, fiind bănuiţi de neglijență în procesul de acordare a asistenței medicale.
Ulterior, expertiza medico-legală efectuată în România a stabilit că tânărul ar fi decedat din cauza unei doze duble de anestezie. Paradoxal, însă legiştii moldoveni nu au depistat acest lucru. Ancheta pe acest caz continuă.
Tot în 2015 zeci de copii moldoveni au decedat în condiții suspecte. Deși cazurile de malpraxis nu au fost confirmate încă, părinții acuză personalul medical de neglijență. În luna decembrie uncopil de șapte ani de la Cahul a murit la spital, iar cauza ar fi o intoxicație alimentară. Diagnosticul a fost infirmat însă de expertiza medico-legală. Părinții băiatului dau vina pe medici și spun că aceștia nu au făcut tot posibilul ca să salveze micuțul.
Suspecție de malpraxis este și decesul celor patru bebeluși de la Edineț. O femeie a născut cvadrupleții vii, prin cezariană, însă din cauză că plămânii acestora nu erau dezvoltați, copiii au murit înainte să ajungă la un centru specializat pentru copii prematuri. Micuții, trei fete și un băiat au trăit doar câteva minute.
Un alt copil de doar câteva luni din Orhei a decedat în luna noiembrie. Micuțul a murit din cauza unui diagnostic stabilit greșit de către medicul de familie. Acesta ar fi încurcat o formă gravă de pneumonie cu o bronșită simplă. Și în acest caz nu s-a făcut lumină.
Spre final de an, a decedat Delia Berari, fetița care s-a ales cu traume grave, după ce nașterea a fost întârziată forțat de către medicul obstetrician, acesta fiind unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de malpraxis din ultimii ani. Fetița dezvoltase paralizie cerebrală, probleme de vedere și de auz și se alimenta printr-o sondă, iar după doi an de chinuri, a decedat. Cazul este investigat de Procuratura Generală.
Tot în 2015, cinci doctori din Moldova au fost condamnaţi pentru malpraxis. Este vorba despre doi medici din Ungheni şi trei de la Institutul Mamei şi Copilului condamnați la doi ani de închisoare cu supendare. Potrivit Procuraturii Generale, primii se fac vinovați de moartea unui bărbat în vârstă de 48 ani. Doctorii au refuzat să-i acorde ajutor medical, deși pacientul a solicitat îngrijiri medicale urgente. La rândul lor, medicii de la IMC se fac vinovaţi de decesul unui copil. Aceștia au primit naşterea unei gravide și nu ar fi monitorizat corespunzător evoluţia travaliului. Din cauza leziuni grave, micuțul a murit în scurt timp.
█ Articole relaționate:
Două demisii și o mustrare aspră la Spitalul Sfânta Treime// Primele declarații oficiale
Detalii noi în cazul de la Sfânta Treime „Toți ascund. Și toți raportăm cifre mizere”